Escalada

Sense corda ni cap protecció: vídeo de l'escalada impossible d'Alex Honnold a The Phoenix

L'esportista va convertir-se en el primer i únic a pujar en solitari integral una via de dificultat 7c+

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
Una imatge del vídeo

BarcelonaSense cordes, ni talabard ni proteccions. L’any 2011, l’escalador estatunidenc Alex Honnold va escalar tot sol una via batejada com The Phoenix, situada al Parc Nacional de Yosemite. Amb l’ascens dels 40 metres, Honnold va convertir-se en el primer escalador a pujar sense proteccions una via amb un grau de dificultat tan elevat (7c+). Però aquesta fita va passar sense pena ni glòria. Onze anys més tard, i havent saltat a la fama després d’escalar de la mateixa manera la via El Capitán l’any 2017, ha sortit a la llum el vídeo de com l’escalador va aconseguir-ho. Ho va gravar Peter Mortimer, un dels documentalistes d’escalada més reputats del món després de treballs com The Dawn Wall i The Alpinist.

A més de la inclinació, que ja la fa molt complicada, la via de The Phoenix és coneguda per altres motius: va en paral·lel al salt d’aigua de Cascade Falls i és freqüent que la roca estigui mullada i rellisqui. A més, la seva dificultat també es veu agreujada perquè la fissura per posar els dits és extraplomada –o sigui, que supera els 90 graus d’inclinació respecte al pla– i perquè el granit de la paret té poca adherència.

Segons el mateix Honnold, un dels grans avantatges que té són uns dits “grossos”, que s’adapten als espais de les roques i els omplen, de manera que li donen més estabilitat. Per altra banda, Mortimer ensenya des del vertigen el perill constant al qual l’escalador s’estava enfrontant. Del vídeo sorprèn que Honnold, a l'acabar la pujada, es mostra crític amb com ho ha fet. “He escalat molt malament”, assegura.

Alex Honnold va convertir-se en un dels escaladors més famosos del món quan, el 2017, va pujar sense cordes ni proteccions El Capitán, també situat al Parc Nacional de Yosemite. Aquesta via és mundialment famosa per als escaladors i els saltadors base, a causa de la dificultat del monòlit de granit de 914 metres d’altura. De fet, l’ascens de Honnold va ser inclòs al documental Free Solo, que va guanyar premis com l’Oscar al millor documental de l’any 2018.

stats