FUTBOL
Esports 30/04/2020

El Ministeri de sanitat dona llum verda el retorn del futbol a Espanya

Els tests s'haurien de fer llavors, però alguns esportistes no ho veuen clar

i
Toni Padilla
2 min
Williams, durant el partit contra l'Espanyol de dissabte passat

BarcelonaEl Consell Superior d'Esports (CSD) ha establert que els equips de les lligues professionals d'esports puguin efectuar tests de covid-19 als seus esportistes. El ministeri de Sanitat ha validat aquesta proposta amb l'ordre ministerial SND/344/2020, motiu pel qual els responsables de la Lliga de futbol ja donen per fet que la setmana vinent es veuran els primers entrenaments de futbolistes. De fet, la lliga ha publicat un document amb el protocol pel retorn a la feina on recomana un mínim de 15 dies d'entrenaments per grups abans del retorn de la competició.

La Lliga demana als clubs que defineixin els espais de treball i limitin al màxim la presència de personal, que sempre haurà d'anar identificat per garantir la seguretat aquests dies. Els clubs hauran de donar als jugadors i treballadors presents mascaretes, guants i material de protecció, a més de desinfectar totes les instal·lacions i el material cada dia.

Sobre els tests, el protocol de la Lliga indica que s'hauran de fer tests "de forma constant" als jugadors i personal definit pels serveis mèdics dels clubs. La Lliga demanava fer passar als futbolistes com a mínim tres tests, un abans del primer entrenament individual, un abans del retorn dels entrenaments col·lectius i un tercer abans del retorn de la competició. Però segons el Ministeri de sanitat, no caldrà fer "tests massius" als esportistes.

L'Associació espanyola de futbolistes (AFE) havia demanat la llum verda del Ministeri abans de fer-se qualsevol tests, així que ha celebrat aquesta notificació, afegint que encara ens cal "tenir un full de ruta i un protocol que garanteixi la salut en la tornada als entrenaments i la competició". El sindicat també vol una resposta a una qüestió important: què passaria si hi ha un contagiat quan comencin els entrenaments col·lectius.

Així, segons aquest acord, dilluns i dimarts de la setmana vinent es farien les primeres revisions sanitàries dels centres d'entrenaments dels equips de Primera i Segona, per acte seguit, a partir de dimecres, començar a fer els tests als jugadors. Un cop aquests rebin els resultats en 48 hores, si són tots negatius, es començaria a entrenar de forma individual. La Lliga de Futbol Professional, consultada per l'ARA, explica que la seva idea seria que els entrenaments en petits grups tornin a partir del dia 18 de maig.

Els entrenaments de tota la plantilla tornarien el dia 1 de juny i els partits que queden per disputar serien a partir del 5 o el 12 de juny. Com que dins de la fase 2 anunciada pel govern es podrien celebrar actes amb menys de 50 persones en llocs tancats o un terç de l'aforament, o amb menys de 400 persones a l'aire lliure, es donarien les condicions per organitzar partits de futbol i bàsquet a porta tancada. Dins d'aquesta fase es podrien "reobrir campionats professionals amb partits a porta tancada o limitació d'aforament, i es permetria que siguin retransmesos per televisió".

La Copa del Rei, pendent de la UEFA

Una de les qüestions per definir és que passaria amb la final de Copa del Rei. Els dos equips classificats, l'Athletic i la Reial Societat, diuen que no la volen jugar sense públic. La UEFA però, els exigeix que juguin sense espectadors abans del proper agost, per poder definir els equips classificats per la propera Europa League. Segons informa el Marca, si els dos equips es neguen a jugar ara per fer-ho més endavant amb aficionats, es podrien quedar sense jugar a Europa.

stats