Una cursa esbojarrada, caòtica i decidida per eliminació

Ricciardo guanya a Bakú després de tres ‘safety’ i una bandera vermella

M.m.
Una cursa esbojarrada, caòtica  i decidida per eliminació

BarcelonaTres cotxes de seguretat consecutius, una bandera vermella, accidents, restes de ferralla a la pista, pilots que perdien els nervis, penalitzacions i abandonaments. Fins i tot -encara que sembli mentida-, dos pilots van retirar-se dues vegades. Aquests van ser els ingredients del Gran Premi de l’Azerbaidjan de Fórmula 1, una cursa caòtica i imprevisible que es va adjudicar Daniel Ricciardo, amb Valtteri Bottas i Lance Stroll completant el podi.

I això que semblava que seria una cursa tranquil·la, perquè la part més perillosa, la sortida, s’havia resolt sense incidents greus. Només un toc entre Räikkönen i Bottas, que va forçar els pilots a entrar a box, i una virolla de Sainz. Per la resta, tot tranquil. I, per què no dir-ho, avorrit. Passaven les voltes, Hamilton era líder i Vettel el seguia a certa distància. Fins que a la volta 13, la de la mala sort, es va descontrolar tot.

Kvyat va tenir una avaria i el monoplaça va quedar en un lloc delicat. Els comissaris necessitaven fer entrar la grua al traçat per treure’l i van ajudar-se del safety. Quan es va reprendre la cursa, a la volta 16, es van produir diversos tocs que van omplir la pista de fibra de carboni. Els marshall no donaven l’abast i la direcció de cursa va fer entrar, altra vegada, el cotxe de seguretat (volta 17). Quan marxava (19), nous tocs entre els monoplaces i un accident dels dos Force India que va forçar, a la volta 20, que el safety tornés a entrar. A la 22, amb la pista absolutament inundada de ferralla, s’ensenyava la bandera vermella.

Daniel Ricciardo, guanyador del Gran Premi de l'Azerbaidjan

Mentre el cotxe de seguretat era a la pista, es va produir un incident destacat entre Hamilton i Vettel. El primer va frenar inesperadament i l’alemany el va colpejar per darrere. Vettel s’ho va prendre com una mesura antiesportiva i es va agafar la justícia pel seu compte, colpejant-lo voluntàriament pel lateral. El resultat: els comissaris van sancionar Vettel per conducta antiesportiva amb 10 segons. Una aturada al box que l’allunyava de la victòria. I Hamilton? Doncs els comissaris el van exculpar però, quan es va reprendre la cursa, se li va trencar el reposacaps i va haver d’entrar a box a canviar-lo. En resum, que ell també va quedar-se sense opcions.

I el doble abandonament? Pérez i Räikkönen, que s’havien retirat abans de la bandera vermella. Però, aprofitant que s’aturava la cursa, els mecànics tenien temps de reparar els monoplaces. Això sí, a mitges, ja que a la represa van haver de plegar, altre cop, per avaria.

Amb l’aturada extra de Hamilton i Vettel, i les retirades de Räikkönen, Massa i Verstappen, quedava lliure una posició al podi. Se la va adjudicar el jove Lance Stroll, de només 18 anys. Va ser tercer, superat a la recta de meta per Bottas en la cursa més estranya dels últims anys.