Mort Xavi Moya

"Des de l'accident mortal de Xavi Moya hi ha hagut vuit incidents més en el mateix punt"

Un separador del carril bici a la cruïlla del carrer Aragó i el carrer Sicília de Barcelona va provocar la fatalitat

4 min
El lloc de l'accident del Xavi Moya amb el bolardo que marcava l'inici del carril bici ja enretirat.

BarcelonaMorir en un accident de trànsit és una de les maneres més dures de marxar. Tant per a la víctima com per al seu entorn. Aquest tipus de mort arriba inesperadament, sense marge per pair-la, fruit d'una concatenació de casualitats fatals que acostumen a emportar-se d'un moment a l'altre persones d'edats joves. Al dolor a vegades s'hi suma el fet que la família de la víctima creu que, dins d'aquesta casuística, el desenllaç s'hauria pogut evitar si terceres persones haguessin fet millor algunes coses. És el cas de la família de l'exboxejador català Xavi Moya, que el 7 d'octubre va perdre la vida en un accident de moto a la cruïlla entre el carrer Aragó i el carrer Sicília de Barcelona.

Ara la seva família ha denunciat l'Ajuntament per "greus deficiències en la senyalització de la via i per la imprudència greu del consistori, per infracció en matèria del seu deure en la implementació d'elements de seguretat". Moya, que tenia 55 anys, circulava aquell dissabte al vespre pel carril esquerre del carrer Aragó, el qual a la cruïlla amb Sicília es converteix de sobte en un carril bici sense que hi hagi cap senyalització que prèviament informi els vehicles de la circumstància. La fatalitat va arribar quan Moya va perdre el control de la moto a l'impactar contra un separador del carril bici fet de cautxú.

"Era l'únic separador que hi havia aquell dia, fet que encara comportava que fos més difícil de veure", explica a l'ARA una font de Vosseler Advocats, que defensa els interessos de la família de Xavi Moya en aquest cas. El dia d'avui, com ha pogut comprovar aquest diari in situ, el separador ja ha estat enretirat i a terra encara queda la marca que demostra que hi va ser. "Si un cotxe el trepitja, s'emporta un ensurt. Però si el trepitja una moto, pot ser mortal", assegura.

El separador contra el qual va xocar Xavi Moya va ser enretirat després de l'accident.

Un con per advertir del carril bici

"Després de l'accident del Xavi, l'Ajuntament va posar un con de trànsit a l'inici del carril bici per senyalitzar la circumstància", expliquen des de Vosseler Advocats. Però, a 19 d'octubre, aquest con ja no és a la via. En canvi, n'hi ha un, trencat, sobre la vorera. Al preguntar-li per la implantació d'aquest con, l'Ajuntament ha respost a l'ARA que "cada vegada que hi ha un sinistre de trànsit greu a Barcelona, la Guàrdia Urbana de Barcelona revisa d'ofici el punt del succés juntament amb els serveis de mobilitat i s'implanten les millores que es consideren pertinents".

El con de trànsit està trencat a sobre la vorera.

El carril bici del carrer Aragó, situat a l'esquerra d'una via de sis carrils, finalitza breument en l'encreuament amb el carrer Sardenya a causa que s'hi estan fent les obres del futur tramvia, i reapareix un centenar de metres més endavant, a l'encreuament amb el carrer Sicília, el lloc de l'accident de Xavi Moya. De totes maneres, com ha pogut comprovar l'ARA, moltes bicicletes i patinets continuen fent ús del carril esquerre de la via entre Sardenya i Sicília, un tram en què els cotxes i les motos poden arribar fins als 50 quilòmetres per hora.

Vuit incidents i accidents més

"Des que el Xavi va tenir l'accident mortal el 7 d'octubre, hem tingut constància d'una vuitena d'incidents i accidents més en el mateix punt", afirmen des de Vosseler Advocats. "Un d'ells va ser el d'un motociclista que va necessitar una ambulància", afegeixen. L'ARA ha preguntat a l'Ajuntament si té constància d'aquests fets i la resposta ha estat la següent: "No tenim constància de cap altre accident amb ferits en aquest punt en els darrers dies. Volem recordar que hi ha un atestat de la Guàrdia Urbana [de l'accident de Xavi Moya] que s'envia directament al jutge i és ell qui determinarà les causes del sinistre". Ara, un pèrit contractat per Vosseler Advocats està analitzant tot el que estava correctament i incorrectament en el moment de l'accident.

Xavi Moya va ser tres vegades campió d'Espanya de boxa de pes mitjà.

Xavi Moya, un referent del món de la boxa i les arts marcials

La mort de Xavi Moya s'ha plorat molt en els mons de la boxa i les arts marcials. El català, nascut a Barcelona, va ser tres vegades campió d'Espanya de boxa de pes mitjà i una vegada campió de Catalunya amateur. D'altra banda, va sumar nou campionats del món i set d'Europa entre el full-contact i el kick-boxing. El seu palmarès l'arrodoneixen un Campionat del Món i un altre d'Europa de kungfu. Moya, a més, va ser un gran defensor de les seleccions esportives catalanes i va formar part de la Plataforma Pro Seleccions. El lloc de l'accident s'ha convertit en un homenatge al seu llegat, on diversos guants de boxa i flors recorden la seva figura.

L'homenatge a Xavi Moya al lloc del seu accident mortal.
stats