10/12/2015

Dos fitxatges i mig per a Luis Enrique

4 min
Luis Enrique en un entrenament del Barça. El tècnic no tindrà reforços aquest hivern si no és en forma de cessió.

BarcelonaFa dues setmanes, just abans de jugar contra la Reial Societat, la junta directiva li va fer saber a Luis Enrique de manera oficial, a través d’Albert Soler, que Nolito no podrà arribar al Barça aquest mercat d’hivern. El director d’esports professionals va confirmar el que el tècnic asturià ja anava assumint a mesura que avançaven els dies. El Barça no pot fitxar el jugador del Celta perquè els 18 milions que demana l’entitat gallega podrien suposar un incompliment dels estatuts, ja que hi hauria el perill de superar la ràtio d’equilibri patrimonial per segon any consecutiu, cosa que portaria la junta directiva de Josep Maria Bartomeu a una situació límit: tindria un tercer any per redreçar els números o hauria de dimitir en bloc.

Després de tres mesos insistint nit i dia en Nolito, l’asturià ha assumit que l’extrem del Celta és pràcticament una quimera. Fins fa unes setmanes el Barça s’aferrava a l’opció de tancar un acord amb Qatar Airways que garantís uns diners extra que permetessin disposar de tresoreria per portar Nolito, però a mesura que han avançat les negociacions amb l’aerolínia aquesta opció ha quedat descartada. Les converses amb els qatarians s’han complicat i aquells 15 milions que l’exvicepresident econòmic Javier Faus va pactar al maig amb Qatar, i que havien d’abonar-se un cop signat l’acord, actualment no estan assegurats. La junta va assumir el nou escenari i se li va traslladar a Luis Enrique uns dies després del cop d’autoritat contra el Reial Madrid al Santiago Bernabéu. En aquella reunió es va donar llum verda a una operació alternativa, que fins llavors l’asturià no preveia perquè es tancava en banda a l’hora de parlar d’un altre nom que no fos el davanter andalús. L’alternativa que ara mateix hi ha sobre la taula és la d’un golejador que arribi a cost zero, amb una fitxa assumible i que no sigui obligatori incorporar-lo de cara a l’any que ve. No val una cessió amb opció de compra obligatòria, perquè comptablement l’operació computaria aquest exercici i seria com si es fes el fitxatge. Per això la possibilitat de Nolito es complica del tot. El Celta vol una garantia que el Barça acabarà pagant els 18 milions de la seva clàusula, però Bartomeu no la pot donar perquè no pot incloure la clàusula de compra obligatòria a partir de l’1 de juliol. Només hi ha una petita escletxa perquè el serial Nolito faci un gir inesperat: que el jugador pressioni moltíssim el Celta per marxar ara al Barça, deixant clar que la millor garantia que el club català l’acabarà fitxant és la insistència del mateix Luis Enrique, que tan bé coneixen a Vigo.

Albert Soler va traslladar les noves prioritats al secretari tècnic, Robert Fernández, que és l’encarregat de buscar tres o quatre noms que compleixin els requisits i que se sumin a una llista en què Nolito segueix a dalt de tot, malgrat que el seu nom pràcticament no té opcions. Durant les pròximes setmanes s’analitzarà amb Luis Enrique la llista del secretari tècnic -assumint que cal el vistiplau de la vicepresident econòmica, Susana Monje, l’encarregada que els números no es disparin-, i es decidirà si s’executa aquesta operació de caràcter temporal, en la qual el Barça només assumiria la part proporcional de la fitxa. El mateix passarà amb el filial de Gerard López, on es viurà una revolució que ha dissenyat Pep Segura -secundat per Ariedo Braida- amb el fitxatge de 5 o 6 jugadors amb el mateix patró que al primer equip: futbolistes cedits que tinguin una fitxa baixa.

Dos fitxatges

Superat el mercat d’hivern, a l’estiu tocarà tornar a remoure la carpeta de les incorporacions. Però poc. A hores d’ara el club català treballa amb dos objectius per reforçar la plantilla de cara a la temporada que ve -si no hi ha cap daltabaix important-: un davanter que pugui jugar a la banda esquerra i un central. Dos fitxatges que hauran de complir una regla que regirà l’actualitat del Barça durant els pròxims anys: que la massa salarial no creixi. Per tant, desapareix, almenys per al pròxim estiu, l’opció del jugador del Juventus Paul Pogba, inviable econòmicament.

L’estiu que ve el salari fix de Messi millorarà gairebé un 50%,tal com va explicar l’ARA fa mesos. Per la seva banda, Neymar, si les negociacions que es duran a terme a finals de curs no es torcen, renovarà el seu contracte notablement. A més, altres jugadors també es beneficiaran de millores salarials, encara que no tan significatives, com ara Sergio Busquets. La massa salarial, per tant, continuarà creixent i els ingressos que el club preveu per a aquesta segona meitat de curs -Qatar Airways, samarreta d’entrenament i Nike- seran insuficients per abordar la situació. Caldran sortides. Com es diu col·loquialment, abans d’entrar s’ha de deixar sortir. Hi haurà alguna baixa important, de jugadors amb fitxes altes. I òbviament l’arribada d’un central també significarà la baixa d’un futbolista que jugui en aquesta posició. Hi podria haver fins a tres baixes a la línia defensiva, que no seran les úniques. També podria marxar un dels dos joves, Munir o Sandro, i sembla que el canari és el que té més opcions de buscar-se el futur a fora.

El club busca una cessió per a Douglas

A Sant Joan Despí repeteixen que Douglas necessita minuts. I al Barça no en tindrà. Tot i que és un fitxatge avalat pel mateix Luis Enrique, el brasiler no tindrà presència d’aquí al juny i, per tant, el club blaugrana està sondejant el mercat per cedir-lo aquest mercat d’hivern. El lateral està lesionat des del partit de Copa de l’octubre contra el Villanovense, quan va patir una fissura a l’escafoide del peu dret, que el farà ser baixa fins a l’any que ve. El Barça el vol cedir, assumint la fitxa, però amb una penalització per si no juga.

stats