HANDBOL - LLIGA ASOBAL
Esports 09/06/2014

Eduard Coll: “El 2015 aplicarem canvis per revolucionar l’handbol”

Gonzalo Romero
3 min

BarcelonaEl futur de la Lliga professional d’handbol a Espanya passa per les mans de l’advocat Eduard Coll, president de l’Asobal. El també responsable de la secció d’aquesta disciplina esportiva del Barça té la difícil tasca de redirigir una més que complicada situació esportiva i econòmica de la que va ser la millor competició del món anys enrere.

Aquesta ha sigut una de les temporades més complicades per a la Lliga Asobal.

La temporada no ha sigut gens fàcil, amb equips amb problemes econòmics i una competició que en patia les conseqüències. Per sort, amb el suport dels clubs, hem pogut redirigir la situació.

En quina posició està l’Asobal, doncs?

Des del punt de vista esportiu crec que la competició està creixent. Tot i que hi ha un equip com el Barça que ho ha guanyat tot, la Lliga està evolucionant. Hi ha equips que estan pujant dins del panorama estatal i fins i tot europeu, com és el cas del Naturhouse, que tornarà a disputar la Champions per segon any, i l’Osca.

Què pot fer l’Asobal per canviar aquesta situació?

El nostre objectiu és que la competició sigui millor econòmicament i esportivament. A més, volem que aporti beneficis als clubs, com ha fet sempre. A mesura que l’handbol vagi creixent, captarem més aficionats, omplirem les pistes espanyoles i això crearà uns importants beneficis.

O trobar un patrocinador, com era Allianz anys enrere.

És cert que falten patrocinadors, però no hem deixat de buscar-ne. A més, l’handbol espanyol necessita, entre altres coses, que cadenes de televisió creguin en aquesta disciplina esportiva. A hores d’ara, Canal+ i Televisió Espanyola són els únics que retransmeten handbol. El problema és que TVE, per exemple, no paga per donar un partit en obert i és l’Asobal, a més, la que es fa càrrec dels costos de gran part de les seves produccions.

¿Creu que els mitjans s’han oblidat d’aquest esport?

Els mitjans són una part important d’aquesta competició. Si la gent no veu handbol, no comprarà un producte d’aquesta disciplina. Seria del tot clau que en aquest país s’apostés per l’handbol, cosa que ara mateix no passa. Tot i això, sabem que és complicat i que tothom fa el que pot.

¿L’handbol d’aquí és un producte atractiu?

No ho és tant com ens agradaria. Això ho hem de canviar oferint un espectacle o alguna cosa que queda clar que no tenim.

¿És possible recuperar aquella super-Asobal de fa sis anys?

És difícil reviure aquella gran competició, però estem treballant per aconseguir-ho. Calen equips competitius amb grans pressupostos. A més, la Lliga hauria de començar a generar beneficis per ajudar a créixer els clubs espanyols.

Com afecten els problemes de la Lliga al Barça?

Tot i la situació que es viu aquí a Espanya, els membres del primer equip del Barça no volen marxar del club. A més, alguns dels millors jugadors del món desitgen formar part del conjunt blaugrana avui dia. Karabatic, Lazarov, Rutenka ni cap altre dels jugadors que formen la plantilla en aquests moments volen deixar el club.

¿És compatible presidir l’Asobal i ser el responsable del Barça d’handbol?

Ningú mai m’ha qüestionat. Sempre he intentat defensar els drets de tots els clubs, com qualsevol altre president d’aquesta competició. Crec que els càrrecs que tinc al Barça i a l’Asobal són compatibles si es fan bé les coses. La qüestió és treballar; no té més misteri.

La Lliga està formada per clubs associats i no associats a l’Asobal. Això afavoreix la competició?

Aquesta situació canviarà la temporada vinent. Tant l’Asobal com el Consell Superior d’Esports creiem que tots els clubs que participin en la màxima competició de l’handbol espanyol han d’estar associats. Tothom ha de pagar, i qui no ho faci no hi participa.

Quins canvis s’aplicaran en la pròxima edició de la competició?

La temporada vinent, i en especial el 2015, aplicarem un seguit de canvis per intentar revolucionar el món de l’handbol, encara que no puc dir de què es tracta, ja que encara els estem tancant.

stats