CICLISME
Esports 01/05/2013

Eufemiano Fuentes esquiva la presó per l'operació Port

El metge és condemnat a quatre anys d'inhabilitació

Pol Frias
2 min

Barcelona.Eufemiano Fuentes, que ahir va ser condemnat per un delicte contra la salut pública per haver violat l'article 361 del Codi Penal, haurà de pagar una multa de 15 euros diaris durant 10 mesos. A més, no podrà exercir la seva professió durant quatre anys. La titular del jutjat penal número 21 de Madrid, Julia Patricia Santamaría, també va condemnar el preparador físic Ignacio Labarta a quatre mesos de presó i d'inhabilitació com a entrenador per ser còmplice de Fuentes. D'acord amb la sentència, tant Fuentes com Labarta van dur a terme pràctiques dopants des de l'any 2002, unes pràctiques que consistien a extreure sang "amb la finalitat d'elevar artificialment el rendiment físic del ciclista". I fins i tot ho combinaven "amb l'administració d'EPO, hormona del creixement, testosterona, insulina i hormona femenina gonadotropina". La sentència també assegura que "Eufemiano oferia aquests tractaments a canvi d'un preu previ" i que això suposava un "important perill per a la salut del ciclista". Tot i això, la llei antidopatge del 2006 no havia entrat en vigor quan els acusats van dur a terme aquestes pràctiques, i per això només se'ls ha jutjat per un delicte contra la salut pública. Els altres tres acusats en l'operació Port, la germana d'Eufemiano Fuentes, Yolanda Fuentes -exresponsable mèdica de l'equip Comunitat Valenciana-, i els exdirectors esportius Vicente Belda i Manolo Saiz, en canvi, van ser absolts.

Un dels que en va sortir més mal parat va ser Jesús Manzano. A l'exciclista, que s'havia personat en el judici com a acusació personal, se li va negar la indemnització de 180.000 euros que sol·licitava per danys, perquè la jutge va considerar que en el seu moment es va sotmetre a pràctiques dopants de manera voluntària.

Finalment, pel que fa a les 200 bosses de sang i el material informàtic confiscat als acusats durant l'operació Port, la jutge Santamaría va ordenar que es destrueixi tot un cop hi hagi la sentència en ferm. La sentència, però, trigarà a arribar, ja que ahir l'Agència Espanyola Antidopatge ja va anunciar que recorrerà aquesta resolució.

stats