Esports 20/01/2016

L'explosió en solitari de Neymar

Neymar mai ha jugat sense Suárez i Messi

N.a.
3 min
Messi s’abraça amb Neymar, que agraeix una assistència a Suárez. El brasiler mai ha jugat sense els dos cracs alhora.

BarcelonaS'ha confirmat el pitjor dels pronòstics per a Luis Enrique: contra l'Athletic no podrà comptar ni amb Leo Messi ni amb Luis Suárez. El tècnic asturià ha decidit deixar a Barcelona als dos golejadors, malgrat que l'uruguaià tenia alguna possibilitat que durant el matí fos perdonat pel Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAD) per la seva sanció al derbi. Sense ells, serà Neymar l'única bala del trident, una situació inèdita al Barça. Serà ell la referència, el final de la majoria de les accions d’atac de l’equip, com ho era al Santos o com ho és a la selecció del Brasil, on és el líder absolut del vestidor. Neymar mai ha jugat sense Messi o sense Luis Suárez.

La referència més fresca que existeix d’unes actuacions de Neymar assumint galons són les que va haver de fer durant dos mesos, entre finals de setembre i ben entrat novembre, quan li va tocar haver de fer oblidar la baixa de Messi, lesionat al lligament lateral intern del genoll esquerre. Però aleshores va tenir en Luis Suárez al millor aliat. Durant l’absència de l’argentí, el brasiler va marcar onze gols però l’uruguaià el va alliberar de certa responsabilitat golejadora, amb dotze dianes. Entre els dos van repartir-se els gols del Barça sense Messi i van fer aquell “pas endavant” que Luis Enrique s’entestava a no anomenar com a tal. “Perquè després no els demanaré que el facin enrere”, va haver d’aclarir una vegada i una altra el tècnic.

I el cert és que les sensacions han mantingut aquesta inèrcia protagonista dels dos companys de Messi, un cop ell ha tornat a estar disponible. En el cas de Suárez, l’efecte golejador s’ha mantingut quan ha tornat l’argentí, i acumula 14 gols més després del retorn del 10. En canvi, amb Neymar la dinàmica de cara a porteria ha minvat fins als 5 gols amb el de Rosario a la gespa. Una dada que alguns interpreten com un senyal de censura, com si el joc de Neymar perdés punch quan conviu amb l’argentí.

Al brasiler se li va detectar una millora en el joc per dins que va multiplicar la seva participació. Va irrompre la seva versió més omnipresent, la que dribla, assisteix, remata, combina. Quan hi ha Messi, aquest gest d’abandonar la banda per ocupar carrils interiors no el pot fer tan continuadament, però tot i així ha mantingut xifres altes de més de 60 intervencions per partit.

Accions de Neymar a camp rival

Tothom coincideix que el brasiler és, ara per ara, el davanter més en forma del Barça. És qui més regateja de la Lliga (4,8 dríblings per partit), més que Messi (4,6) i qui més passades clau reparteix en zones decisives (3,9 per partit). També és el futbolista del campionat que més faltes rep (4) i, com deia Ernesto Valverde, "és imparable en l'actual estat de forma".

Però l’interrogant del Barça avui no és tant com actuarà Neymar sense Messi com com ho farà sense Suárez. Perquè l’uruguaià pràcticament no s’ha perdut cap partit des del seu debut. Enguany s’ha perdut només un partit de Lliga, l’irrellevant de Champions a Leverkusen i l’eliminatòria de Copa amb el Villanovense (a part del derbi per sanció). Si no rep el perdó, Neymar haurà d’inventar-se una versió que encara no se li ha vist de blaugrana.

stats