09/11/2015

Neymar dribla Cristiano

4 min
neymar

BarcelonaA dues setmanes del clàssic del dia 21 al Santiago Bernabéu, Barça i Madrid travessen estats d’ànim contraris i fan palesa així la teoria dels vasos comunicants que se’ls atribueix en un marc extremadament voluble. El barcelonisme viu sense angoixa la baixa probable de la seva figura indiscutible, Leo Messi, mentre que el madridisme viu oprimit pels dubtes sobre Cristiano Ronaldo.

El motiu de la vitalitat que desprèn el seguidor blaugrana és el joc que està oferint durant els últims partits Neymar, que ha assumit el rol de líder des que Messi va caure lesionat contra el Las Palmas. A la capital espanyola, en canvi, veuen com el portuguès s’ha tornat una figura intranscendent en el joc, i només el salva el seu idil·li amb el gol. Neymar decideix, fa jugar i desequilibra; Cristiano només remata.

Ara mateix el brasiler és el màxim golejador de la Lliga amb 11 gols, i ja supera Luis Suárez i el mateix Cristiano, però a més –com passa amb Messi– s’està convertint en un pol d’atracció del joc del seu equip, que cada vegada magnetitza més el joc al voltant d’ell. La incidència de Neymar és cada vegada més gran també lluny de l’àrea.

Desequilibri en l’un contra un

En el futbol modern una de les qualitats més importants és l’un contra un, tenir especialistes que desbordin, especialment en el joc en estàtic. El curs passat, per exemple, quan va caure amb el Barça a la Champions, Pep Guardiola va argumentar que el seu equip havia trobat a faltar les baixes dels dos especialistes en aquest camp, Franck Ribéry i Arjen Robben. Per això el tècnic del Bayern Munic ha fitxat aquest any dos consumats dribladors com Douglas Costa i Kingsley Coman.

A Espanya el Barça és l’equip amb més un contra un, i l’etiqueta de millor driblador recau sobre Messi, indiscutible en aquesta estadística, molt lluny de la resta. El blaugrana aconsegueix desfer-se d’un oponent cada 11 minuts, i, amb menys de la meitat de minuts que Neymar, pràcticament ha fet els mateixos dríblings. El percentatge d’encert de Messi és altíssim: un 80% dels cops que busca l’un contra un se’n surt. Neymar, per la seva banda, és el jugador que més ho intenta, amb un encert d’un 54%, una xifra que ha crescut 9 punts des que l’argentí es va lesionar.

Neymar celebra un gol contra el Vila-real / ALBERT GEA / REUTERS

El brasiler creix i assumeix més joc, i més risc. Només el matalasser Yannick Carrasco té millors registres que ell, amb 5,3 dríblings cada 90 minuts. Després vénen Lass, del Rayo, Konoplianka, del Sevilla, i el croat Halilovic, de l’Sporting. El millor madridista és Lucas Vázquez, en la catorzena posició, per davant d’homes com Jesé, Modric, Isco o Carvajal, i molt lluny de Cristiano, que cau a la posició número 60. El portuguès necessita 66 minuts per escapar-se del seu oponent i cada vegada juga més en estàtic, i es converteix en caçador voraç a prop de l’àrea. El madridista és el que remata més, 7,1 cops per partit, un 65% més que Neymar, tot i que ha fet tres gols menys que el blaugrana. És més, si la figura de Neymar cada vegada busca més la complicitat amb Iniesta i Busquets per participar en el joc associatiu, el davanter blanc viu molts minuts aliè al joc i intervé la meitat de vegades que Neymar: en part per la seva tendència a convertir-se en especialista d’àrea, en part pel seu moment de forma, en part pel joc del conjunt de Rafa Benítez.

Cada vegada més participatiu

L’absència de Messi ha suposat un canvi en la manera de jugar de l’equip, acostumat al fet que l’argentí participés moltíssim en l’elaboració i el desequilibri. El camp ara vira cap al costat esquerre, on Neymar juga amb molta més llibertat per anar cap al centre. El brasiler ha assumit el repte de liderar el grup, i això es nota en dues estadístiques. En primer lloc, ha crescut el seu nombre d’intervencions per partit, que en els tres últims duels s’ha situat en 65, mentre que tot just després de la lesió de Messi –quan l’equip buscava la manera d’afrontar la baixa del de Rosario–, Neymar es passava molts minuts absent, amb 39 intervencions.

L’altre aspecte en què es nota el canvi és el lloc on es produeix el desequilibri. Neymar juga molt més a prop de l’àrea que Messi, ja que un 53% dels dríbling són a l’últim terç de camp, mentre que amb l’argentí aquesta xifra baixa fins a un 42%, ja que moltes vegades es converteix en un quart migcampista. En els últims partits, però, Neymar irromp molt més a la medul·lar, i el percentatge de dríblings a l’últim terç de camp baixa 5 punts. El Barça ha trobat un nou líder, mentre que el Madrid ha perdut el que tenia. Què passarà quan torni Messi?

JUGADOR DRÍBLINGS PER 90 MINUTS

1. Leo Messi (FCB) 8,8

2. Yannick Carrasco (ATL) 5,3

3. Neymar (FCB) 4,3

4. Lass (RAY) 4

5. Ievhen Konoplianka (SEV) 3,9

6. Fede Cartabia (DEP) 3,7

7. Alen Halilovic (SPO) 3,2

8. Vitolo (SEV) 3,1

...

14. Lucas Vázquez (MAD) 2,7

60. Cristiano Ronaldo (MAD) 1,3

stats