FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 24/09/2014

La Comissió d'ètica de la FIFA farà un primera declaració sobre els Mundials de Rússia i Qatar el proper novembre

El cas per decidir si aquests Mundials van escollir-se de forma irregular s'allargarà mesos

Efe
2 min

BarcelonaEl president de l'òrgan de decisió de la Comissió d'Ètica de la FIFA, Hans-Joachim Eckert, ha dit avui que a principis de novembre espera poder fer "una primera declaració pública" sobre la investigació de l'elecció dels Mundials de Rússia 2018 i Qatar 2022. "El Sr Alan Sullivan i jo mateix, en nom de l'òrgan de decisió, estem avaluant l'informe. Es tracta principalment de comprovar si l'òrgan d'instrucció ha tingut en consideració totes les modalitats legals de procediment i si, al nostre entendre, es requereix informació més detallada en determinats aspectes" ha dit.

Al mateix assenyala, però, que "és responsabilitat de l'òrgan d'instrucció, presidit per Michael García, decidir si s'incoarà procediment ètic per separat i, donat el cas, contra qui. En el cas que el Sr García i el seu adjunt Cornel Borbely consideressin necessari iniciar aquest procediment, aquest es traslladaria formalment a l'òrgan de decisió (art. 69 del Codi Ètic de la FIFA), que podrà llavors incoar procediments. La decisió definitiva es farà pública de conformitat amb l'article 36, apartat 2 del Codi Ètic de la FIFA ".

El 5 de setembre òrgan d'instrucció de la Comissió d'Ètica de la FIFA va confirmar que havia acabat la seva investigació sobre les candidatures dels Mundials 2018 i 2022 i que havia traslladat el seu informe de 350 pàgines a l'òrgan de decisió perquè es pronunciï. "L'informe estableix els fets i arriba a conclusions sobre les mesures a prendre pel que fa a determinades persones, així mateix, reconeix qüestions que s'han de remetre a altres comissions de la FIFA i formula recomanacions per a futurs processos de candidatura", ha assenyalat la FIFA en un comunicat.

El president de l'òrgan d'instrucció, l'exfiscal nord-americà Michael J. García, i el seu vicepresident, Cornel Borbely, van traslladar a l'altre òrgan de la Comissió d'Ètica l'informe i documents suplementaris. La FIFA ha recordat que "en el curs d'aquesta investigació d'un any, l'òrgan d'instrucció va entrevistar a més de 75 testimonis i va recopilar un registre que, a més de gravacions amb els entrevistats, comprèn més de 200.000 pàgines sobre el cas". La investigació de les candidatures dels Mundials 2018 i 2022 es va iniciar després de la publicació d'informacions i acusacions a membres de la FIFA sobre possibles casos de corrupció i suborns en l'elecció d'aquests, el 2 de desembre de 2010 a Zuric.

Llavors Rússia va guanyar l'organització de 2018 a la segona votació, després que Anglaterra fos eliminada en la primera i de superar a la resta amb 13 vots. L'elecció de Qatar 2022 va necessitar quatre votacions. Després de les successives eliminacions d'Austràlia, Japó i Corea del Sud, Catar va aconseguir 14 vots enfront de 8 dels Estats Units. El possible escàndol va marcar la reelecció de Joseph Blatter com a president de la FIFA per iniciar el seu quart mandat el 2011; va provocar la inhabilitació d'alguns dels seus directius i va forçar a la FIFA a aprovar una sèrie de reformes per millorar la seva transparència al Congrés celebrat el 2012.

Entre aquests canvis, la FIFA va voler enfortir la seva Comissió d'Ètica, formada des de llavors per un òrgan d'investigació i un altre de decisió, que són els que s'ha de pronunciar ara sobre el cas.

stats