Esport català
Esports 25/01/2023

Futbol botons: l’esport 100% català entra al Parlament per ser oficial

La proposta de resolució ha estat registrada i compta amb el suport d’ERC, Junts, el PSC, els comuns i la CUP

3 min
D'esquerra a dreta: Joan Carles Gallego (Comuns), Dolors Sabater (CUP), Marta Moreta (PSC), Enric Albaladejo i Albert Reguant (futbol botons), Jordina Freixanet (ERC) i Salvador Vergés (Junts)

BarcelonaEl futbol botons té un segle de vida, però no serà fins aquest 2023 que passarà a ser un esport reconegut oficialment a Catalunya. De moment, les associacions que n’han promogut l’oficialitat han aconseguit que cinc grups polítics es posin d’acord. I, amb aquest pacte, poder entrar al Parlament perquè aquest esport de saló passi a ser un esport amb totes les de la llei. Aquest dimarts s’ha inclòs al registre parlamentari i la previsió és que, abans de l’estiu, estigui aprovat definitivament.

El procés ha estat molt ràpid, tenint en compte la burocràcia política. La primera reunió dels impulsors de l'oficialitat amb els partits va ser el 5 d’octubre del 2022 i amb menys de quatre mesos s’ha arribat al registre del Parlament de la mà d’ERC, Junts, el PSC, els comuns i la CUP. De fet, expliquen les associacions impulsores, els mateixos partits van acordar anar a l’uníson en aquest reconeixement per agilitzar-ne els tràmits i, sobretot, garantir l’èxit de la iniciativa. "Si vas amb una cosa poc sòlida, ningú t’escoltarà. Però si ajuntes esport amb cultura catalana i ho tens ben documentat, et faran cas", apunta Enric Albaladejo, president de l’Associació Catalana de Futbol Botons, que ha estat present en el moment del registre. També l’acompanyava Albert Reguant, president del Barcelona Futbol Botons Associació. Són, entre altres, els instigadors que ja van pensar en dur aquesta proposta al Parlament el 2019, però van haver-la d’aturar per la pandèmia. També van trucari a unes altres portes que no els van conduir enlloc. Al final van tocar la tecla correcta presentant un informe amb cara i ulls sobre el futbol botons i, sobretot, el bon estat de salut actual, amb les competicions que anualment s’organitzen (Lliga, Copa i Lliga de Campions) i que compten amb uns 200 jugadors inscrits.

El futbol botons, un esport inventat a Catalunya fa un segle

El proposta de resolució que s’ha registrat inclou, d’entrada, l’explicació històrica sobre aquest joc que es va inventar a la dècada del 1920 en aquella Catalunya que era una potència tèxtil, que tenia botons per donar i per vendre i en què la canalla va reduir un camp de futbol a una taula de menjador i va convertir els jugadors en botons convencionals. Un joc que ha tingut alts i baixos, amb moments de molta popularitat i uns altres en què era gairebé una qüestió de clandestinitat. Els anys 90 va tenir un penúltim impuls que no va acabar d'agafar. Però ara la cosa va de debò. “El futur s’ha començat a escriure ara. Just abans de presentar-se al registre, el futbol botons era una cosa. Ara n’és una altra”, apunten Albaladejo i Reguant, que asseguren comptar amb la complicitat política perquè el futbol botons tingui el reconeixement promès. “El Govern ja s’ha posat en marxa i nosaltres esperem els passos a seguir”.

Imatge del Mundial de futbol botons disputat al Foment Hortenc

Amb el reconeixement es podrà crear de manera oficial la federació catalana. També disposaran d’una dotació econòmica que els permetrà “promocionar l’esport” i “professionalitzar les associacions”. I, finalment, es comunicarà a les escoles i es recomanarà als centres que l’incloguin a la llista d’esports per practicar. “Aspirem a ser reconeguts per tenir més visibilitat i, a partir d’aquí, tenir més jugadors. Això ens obrirà moltes portes”, assenyalen, orgullosos de veure com el treball de formigueta obté resultats.

stats