Futbol femení
Esports Futbol Femení 18/04/2023

"Em deia davant de tothom que estava grassa": nou escàndol al futbol femení

Randri García hauria tingut comportaments inadequats que està investigant el sindicat Futpro i el club murcià

ARA
3 min
Les jugadores de l'Alhama

BarcelonaUn nou cas d'assetjament està sacsejant l'esport femení. L'entrenador de l'Alhama, Randri García, està sent investigat per assetjar i vexar les seves futbolistes, segons han publicat El Periódico i Mundo Deportivo. Les jugadores d'aquest equip de la Lliga F, la màxima categoria del futbol femení espanyol, es queixen que el tècnic hauria fet comentaris vexants sobre el cos d'algunes d'elles, com titllar-les de "grasses", hauria fet mofa de la seva condició sexual i, sense el permís de les futbolistes, hauria entrat recurrentment al vestidor després dels partits i els entrenaments. A més, el 27 de març hauria enviat una fotografia de contingut sexual a tota la plantilla mitjançant el mòbil. Entre les destinatàries hi havia una jugadora menor d'edat.

Aquests fets estan sent investigats per Futpro, el sindicat majoritari de les futbolistes, que ha emès un comunicat en què explica que va posar la situació en coneixement del club una vegada es va assabentar de les queixes fa setmanes perquè s'activés el protocol del conveni col·lectiu "per garantir la protecció de les futbolistes i apartar l'entrenador de forma provisional i immediata". A més, sentencia que "condemna qualsevol mena de conducta que vulneri els drets de les futbolistes" i apunta que, des del sindicat, es continuarà treballant per "portar a terme les mesures pertinents per protegir les futbolistes d'accions inacceptables". D'altra banda, el sindicat ha presentat denúncies a Inspecció de Treball, la RFEF i el Consell Superior d'Esports (CSD). Però cap dels tres organismes s'ha pronunciat sobre l'afer.

Comunicat FUTPRO

Segons la informació publicada a El Periódico i Mundo Deportivo, una de les jugadores, Mariela Coronel, va demanar la baixa laboral a causa del comportament de Randri i moltes altres estan passant per una difícil situació psicològica. De fet, una exfutbolista de l'Alhama, Nazaret Segura, ha explicat que va "deixar el futbol per culpa de Randri García". En una entrevista concedida a SER Múrcia, ha assegurat que l'entrenador la cridava i li deia "davant de tothom que estava grassa i que havia de baixar de pes". Aquesta situació li va comportar "anar a psicòlegs" i avui en dia explica que encara està "molt malament" per culpa del que va patir i que no ha tornat a jugar a futbol. A més, ha dit que coneix "altres jugadores que van marxar de l'Alhama pel mateix motiu".

Amb tot, hores després de la publicació de la notícia 17 jugadores de l'Alhama han emès un comunicat mitjançant l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), un altre dels sindicats, per expressar que "és fals" que hagin denunciat "un suposat comportament inadequat per part de l'entrenador" i que no estan d'acord en "acusar-lo d'assetjador sexual, un fet que és d'enorme gravetat". A més, diuen que "en cap moment" s'han sentit assetjades "amb gestos o fets que poguessin vulnerar" la seva "dignitat i intimitat personal i professional".

Comunicat de 17 jugadores de l'Alhama

Per la seva banda, l'Alhama, en un altre comunicat, nega "l'existència de qualsevol incident greu amb relació a les seves jugadores" i informa que "han estat ateses totes les queixes" que han rebut "sense que, de moment, s'hagi notificat cap queixa per insults, vexacions o qualsevol altre comportament similar". De totes maneres, assegura que ha obert una investigació interna i que actuarà "sempre proactivament per defensar" les seves jugadores i qualsevol empleat "de comportaments que puguin ser inadequats o indeguts mitjançant els procediments pertinents que les normatives laborals i reglamentàries tenen previst i estipulat".

Randri García, que és el fill del president del club, Antonio García-Águila, va agafar l'Alhama com a entrenador durant l'estiu del 2018 i el va portar a ascendir a la Lliga F la temporada passada. A més, la seva parella, l'exjugadora Tamara García, és la coordinadora esportiva del club. Ara mateix l'equip murcià ocupa places de descens en sumar 18 punts en 25 jornades. Al tècnic investigat se li acaba el contracte el 30 de juny.

stats