FUTBOL

RTVE renuncia a emetre la Supercopa que es disputarà a l'Aràbia Saudita per "raons humanitàries i econòmiques"

L'ens explica prenen aquesta decisió en coherència amb la seva aposta per l'esport femení

RTVE va confirmar aquest dimecres que no pugnarà pels drets d'emissió de la Supercopa d'Espanya de futbol que es disputarà a l'Aràbia Saudita a principis de gener amb la participació de quatre equips: Barça, Reial Madrid, València i Atlètic de Madrid. La corporació pública renúncia així a retransmetre la competició que se celebrarà a la ciutat de Yeda per raons humanitàries davant les denúncies d'incompliment dels drets humans a l'Aràbia Saudita i per raons econòmiques, segons han indicat a Europa Press fonts de l'ens.

Igualment, des de la corporació pública han recordat que és una decisió basada en la coherència tenint en compte que RTVE aposta per l'esport femení i l'Aràbia Saudita és un país que no respecta els drets humans i en concret els de les dones. "Si a RTVE apostem per l'esport femení, ¿què fem en un país on les dones són empresonades per defensar els seus drets?", han indicat a Europa Press les fonts consultades.

La gran preocupació per l'organització del torneig al país àrab continua sent el respecte als drets de la dona. Amb referència a això, Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), ha insistit en diverses ocasions que la decisió d'organitzar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita és una mesura ideal perquè "les dones acabin tenint els mateixos drets que els homes". "Teníem el repte d'ajudar que els nens i les nenes de l'Aràbia Saudita poguessin millorar per mitjà de l'esport –va puntualitzar–. Creiem en el futbol com a eina social i de canvi i acceptem el repte de transformació que hi ha a l'Aràbia Saudita amb una Supercopa que sens dubte serà la més emocionant de la història".

Portar el futbol a l’Aràbia Saudita: milions o moralitat?

Després de saber-se la decisió de disputar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita, organismes com Amnistia Internacional van recordar a la Federació Espanyola de Futbol "l'historial de vulneracions de drets humans" que acumula el país àrab i que inclouen "l'ús estès de la pena de mort o de la tortura i altres maltractaments a persones detingudes ", així com "la discriminació que pateixen les dones o les restriccions de la llibertat d'expressió".

Tot i que falten menys de dos mesos per a la disputa de la competició (que es jugarà entre el 8 i el 12 de gener), el procediment per a l'adjudicació dels drets audiovisuals encara no ha començat. Precisament, aquest dimarts la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va demanar a la Federació que reformulés alguns aspectes tècnics de la seva proposta de bases per a la subhasta dels drets, ja que, en la seva opinió, vulnerava alguns preceptes legals.