Espanyol
Esports Futbol 17/11/2012

El debat televisiu confirma el distanciament entre Collet i Oliveró, i Baqué critica la gestió als dos

Baqué i Oliveró, aspirants a presidir l'Espanyol, han criticat que la presidència de Ramon Condal s'hagi "gestionat des de fora" i Collet s'ha desmarcat del continuisme per fer responsable a tot el consell (és a dir, també a Oliveró) dels errors de l'últim mandat

Natalia Arroyo
4 min
D'esquerra a dreta: els candidats Arnau Baqué, Sergio Oliveró i Joan Collet, i la moderadora Raquel Mateos

BarcelonaEl debat a Esport3 ha servit per confirmar la rivalitat entre Joan Collet i Sergio Oliveró, excompanys de consell i ara aspirants a presidir l'Espanyol, i ha situat Arnau Baqué com a veu més crítica de la gestió anterior. Oliveró ha volgut deixar clar que ha representat l'autocrítica dins el consell en els últims anys i Collet, desmarcant-se del continuisme, li ha recriminat que faci veure que no estava al cas de les decisions preses. Baqué s'ha mostrat "estupefacte" amb tots dos i ha criticat "les diferents versions que estan donant dues persones que han treballat junts dins el club".

Anàlisi de la presidència de Ramon Condal

Sergio Oliveró, el primer en parlar, creu que "el mandat del Ramon Condal no ha sigut un mandat". "Totes les coses que ha volgut fer, no ha pogut fer-les. El seu temps ha sigut un temps en què s'ha accentuat la fractura social. S'ha governat des de fora. Crec que si Condal hagués accedit a la presidència fa deu anys, ho hauria fet molt millor". Oliveró ha dit en diverses ocasions que el seu càrrec de vicepresident era irrellevant perquè no el tenien en compte. Per Baqué, el mandat de Condal ha sigut un "no-mandat". "El senyor Sánchez Llibre l'ha situat allà i és ell qui ha portat els fils de la seva presidència. S'han venut intangibles, ens hem convertit en el pitjor equip del 2012 i hem fracturat socialment el club. A nivell institucional, esportiu i social, ha sigut un mandat manifestament fluix". Joan Collet ha recordat que "quan Condal va accedir a la presidència, ho va fer amb més del 90% de suport" i que "esportivament es va començar bé però la frustració final s'ha arrossegat fins ara i costa molt suportar la pressió quan les coses no surten bé". Collet ha apuntat que, els errors de la seva gestió, "han sigut responsabilitat de tot el consell".

Confiança en Pochettino

Tots tres candidats han reiterat el seu suport en la gestió del tècnic del primer equip, Mauricio Pochettino. "Anem a mort amb ell", ha dit Oliveró, un discurs que han fet seu també Collet i Baqué.

Gestió esportiva

Els candidats han reconegut que volen ser ambiciosos però han de ser realistes amb la situació econòmica del club. "No podem fer volar colums. De cada cinc anys, no és real pensar d'anar tres a Europa. Si tenim un pressupost que ens situa entre el 10 i 12 de Primera, l'objectiu ha de ser intentar ser la sorpresa de cada temporada", ha apuntat Collet. Oliveró ha explicat la seva nova idea per fitxar jugadors per fer-ho participatiu entre tots els socis. "El club arriba fins a una quantitat x i entre els socis, es fa front de la quantitat restant per completar la compra d'un futbolista", ha proposat l'exvicepresident. Baqué ha parlat d'integrar el mètode italià de copropietat.

Gestió econòmica

La necessitat de rebaixar el deute és la prioritat de tots tres aspirants a l'àrea econòmica. "Tenim una motxilla que pesa. Però el que era intolerable era que aquest deute augmentés. Ara hem tancat un compte de resultats positius i això ens fa més creïbles davant la banca", ha apuntat Oliveró. I Baqué ha parlat "des de l'escepticisme". "L'informe d'auditoria que m'han passat no me l'acabo de creure i demano una segona auditoria. Jo proposo una ampliació de capital d'entre 8 i 10 milions d'euros i renegociar amb els proveïdors els contractes". Collet ha evitat parlar de concurs de creditors, opció que els altres candidats veien necessària fa uns anys, i ha descartat l'opció d'ampliar el capital. Oliveró ha avançat que té alguns inversors que permetran augmentar els ingressos de l'Espanyol a través de la publicitat.

Gestió social i relació política del club

"L'Espanyol ha de ser un club apolític, només un club de futbol on hi ha de caber tothom. Hem de ser plurals. Pensi el que pensi cada persona del club, l'Espanyol no s'ha de posicionar públicament", ha expressat Oliveró. Baqué recomana que el seguidor "deixi la seva opinió política a casa i es limiti a portar els colors blanc-i-blaus a l'estadi". I Collet creu que aquest debat polític "és fictici perquè el club no s'ha posicionat" però ha aconsellat que no es doni l'esquena "a la situació política del país". Li han recriminat que Ramon Condal participés en un acte en favor de les seleccions catalanes i que, fent-ho a títol personal per esquivar la prohibició del consell de posicionar-se en campanya electoral, ho fes amb la samarreta de l'Espanyol. Sobre el descens de socis a l'estadi, tots tres han vinculat aquesta situació al context econòmic i han apuntat les seves estratègies per ajudar a finançar els abonaments.

Un minut per convèncer

El debat s'ha tancat amb un torn de paraula d'un minut per convèncer el soci de l'Espanyol. Baqué: "Jo li demano al soci accionista que participi de manera massiva. Som en un moment delicat del club. La gent ha demanat un canvi amb insistència i 'Cor blanc-i-blau' és l'única opció que trenca realment amb el passat". Collet: "Demano el vot de tots els accionistes per la il·lusió amb què hem preparat aquest projecte. Vull ser el president de tots els socis, el president de l'Espanyol que és i serà una referència de la Lliga". Oliveró: "Jo vull que em donin una oportunitat per fer un canvi. Ningú hauria de governar l'Espanyol sense el suport del soci i aficionat. Prometem una gestió transparent i escoltarem la veu del soci. La força d'un sentiment demana canvi i amb nosaltres ho poden fer".

stats