Futbol

El CTA no té pietat de Gilman i l'envia a la nevera pel polèmic València-Madrid

El càstig pot afectar la imatge de l'àrbitre de cara a les eliminatòries de la Lliga de Campions i pot deixar-lo en un segon pla a l’Eurocopa que es disputarà al juny

3 min
Gil Manzano just després d'assenyalar el final del partit del València-Reial Madrid.

BarcelonaL’escàndol de Mestalla encara s'arrossega. La decisió de Jesús Gil Manzano de xiular el final del partit dos segons abans que el madridista Jude Bellingham marqués el gol de la victòria contra el València tindrà un cost molt alt per al col·legiat extremeny. El Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) ha publicat les designacions de la jornada 29 de Lliga i s’ha confirmat el que ja va avançar el diari ARA: Gilman romandrà a la nevera per segona setmana consecutiva i no dirigirà cap partit.

Una situació molt incòmoda perquè l’internacional de Don Benito és la punta de llança de l’arbitratge espanyol a la UEFA. Aquest menysteniment pot afectar la seva imatge de cara a les eliminatòries de la Lliga de Campions i pot deixar-lo en un segon pla a l’Eurocopa que es disputarà al juny.

El precedent d'Ortiz Arias, que es va estar tres setmanes a la 'nevera'

Decretar el final del partit just abans que es produeixi un gol no és gens habitual. Fent un cop d'ull a l'hemeroteca, es troben poquíssims partits on s’hagin produït jugades semblants: un Brasil-Suècia del Mundial del 78, un Gimnástica Segoviana- Ponferradina de l’antiga Segona B o el recent Valladolid-Sevilla de la temporada passada. L’àrbitre d’aquell partit era Miguel Ángel Ortiz Arias i l’enfrontament del Nuevo José Zorrilla corresponia a la jornada 34. L’equip local es jugava la permanència i disposava d’un córner a les acaballes de la primera part. La defensa va rebutjar el perill i Escudero va engaltar un xut des de 30 metres que va acabar al fons de la xarxa. Però l'àrbitre madrileny no va concedir el gol perquè havia fet sonar el xiulet abans que la pilota creués la línia de gol.

L’error va tenir greus conseqüències per a l’equip de Pucela perquè va acabar baixant. Però també per a Ortiz Arias, que va perdre la possibilitat d’aconseguir l’escarapel·la internacional en benefici del gallec Muñiz Ruiz. El CTA va castigar el col·legiat madrileny amb tres setmanes de nevera i no va tornar a xiular fins a la darrera jornada de Lliga. Amb aquest precedent, Medina Cantalejo haurà de decidir quan aixeca el càstig a Gil Manzano.

Les controvertides 'neveres': una mesura popular que molesta els àrbitres

El president dels àrbitres, Luis Medina Cantalejo, utilitza les famoses neveres per sancionar els seus pupils quan cometen un error garrafal o quan no segueixen les directrius del comitè. Aquesta temporada ja hi han passat Munuera Montero, Díaz de Mera Escuderos i Hernández Maeso. Aquest últim, després del desastrós Madrid-Almeria.

La nevera no agrada als col·legiats perquè se senten desprotegits i exposats a l’opinió pública. A més, creuen que no ajuda a augmentar la qualitat de les seves actuacions sinó més aviat el contrari: perden confiança i el seu partit següent s’analitza amb lupa.

Un altre aspecte que genera malestar és que els mateixos dirigents del CTA filtrin a periodistes les futures neveres per apaivagar les crítiques dels clubs quan es produeix un error flagrant. La majoria de vegades, doncs, els àrbitres s’assabenten de la sanció que els imposaran a través dels mitjans de comunicació molt abans que se’ls comuniqui formalment. Això genera malestar entre els membres del col·lectiu arbitral, que no entenen per què els seus responsables prefereixen airejar les mesures que prendran en comptes de tractar els problemes de portes endins.

stats