Futbol

"Vaig cometre errors": Ilaix Moriba es retroba amb el Barça

L'exblaugrana juga cedit al Getafe després de no disputar ni un sol minut aquest curs amb el Leipzig

4 min
Ilaix Moriba ara juga al Getafe cedit pel Leizpig

BarcelonaL'estiu del 2021 l'ARA publicava un reportatge sobre un gran desconegut per a l'aficionat del Barça: Max Meyer. Es tracta d'un migcampista que, representat per l'agència alemanya Rogon, va tensar la corda amb el Schalke 04 fins a partir peres amb el club. Meyer va trencar les relacions amb l'entitat que l'havia vist créixer perquè volia molts més diners per renovar. Amb 22 anys, feia la seva primera gran temporada i era una perla cotitzada, però les seves pretensions econòmiques eren tan elevades que, malgrat l'interès per fitxar-lo de clubs com el Bayern, l'Arsenal i el Liverpool, va acabar al Crystal Palace. Va ser l'inici del seu declivi.

Meyer té ara 28 anys i juga al FC Lucerna, el sisè classificat de la lliga suïssa. El seu precedent espinós recorda el d'un altre futbolista que, per l'ànsia de cobrar més diners, va voler córrer massa: Ilaix Moriba. Després de ser el primer juvenil del Barça a firmar un contracte amb xifres de professional (superava el milió d'euros), Moriba –assessorat, com Meyer, per Rogon– va preferir fer les maletes l'estiu del 2021. Havia debutat amb 18 anys, el Barça li oferia una plaça al primer equip i minuts, però no omplir-li les butxaques. Tres anys després, el migcampista juga cedit pel Leipzig al Getafe, rival dels blaugranes aquest dissabte (16.15 h, Movistar).

Moriba, format a La Masia des dels 7 anys fins als 18, sap que no va fer les coses bé. "Vaig cometre errors, però d'això tracta la vida: d'aprendre del que un ha fet malament. Li tinc un gran amor al club de la meva vida, el Barça", va dir en la presentació amb el Getafe, fa un parell de setmanes. De moment, ha jugat tres minuts residuals en la seva estrena contra el Celta i mitja hora contra el Vila-real.

La seva sortida del Barça amb 18 anys

Culpar només Ilaix de la seva sortida del Barça per preferir cobrar més diners seria injust. Recapitulem. Quan va debutar de la mà de Koeman, tenia 18 anys i només li quedava un any de contracte com a blaugrana. Era un caramel per a les agències de representació: havia irromput per la porta gran al primer equip i tocava gestionar un futur que semblava prometedor. Per tenir-lo en cartera, Rogon va fer una gran aposta pel jugador i va ser l'escollida per Moriba i pel seu pare, Mamady, que té una gran influència en el fill.

Amb ells va tocar negociar la renovació frustrada d'Ilaix l'estiu del 2021. Rogon esperava recuperar el crèdit invertit en el jugador. Fer negoci, vaja. Un traspàs significa comissions per als agents. Una prima de renovació, també, però el Barça no estava disposat a estirar més el braç que la màniga. O renovava o no jugaria més amb el primer equip. Era la forma de pressionar-lo perquè s'hauria pogut quedar i marxar lliure l'any següent sense deixar ni un ral a la caixa. L'assumpte es va desllorigar amb el Leipzig, club molt vinculat a Rogon, fitxant-lo per 16 milions.

El declivi d'Ilaix Moriba al Leipzig

El seu pas per Alemanya ha sigut un fracàs. El seu bagatge amb el Leipzig es resumeix en zero titularitats i només 100 minuts jugats repartits en sis partits (30 minuts a la Bundesliga, 60 a la Champions i 10 a la Copa d'Alemanya). Aquestes estones corresponen a la primera mitja temporada (21-22) que va jugar a Alemanya. Només va ser mig curs perquè al gener ja va sortir cedit al València. Allà va conèixer José Bordalás, el tècnic que ara l'ha repescat al Getafe. 

Si Moriba només va jugar mitja temporada amb el Leipzig és perquè ben aviat va esgotar la paciència de l'entrenador Domenico Tedesco. Va ser sobretot per actituds extraesportives. El diari Bild va publicar que un dels seus capricis era exigir als fisioterapeutes que li portessin raïm mentre el tractaven. El caràcter d'Ilaix era ben conegut al Barça. Durant la seva etapa formativa se li va haver de cridar l'atenció en nombroses ocasions. Fins i tot, se li va picar la cresta pel seu comportament en les categories inferiors de la selecció catalana.

Ilaix Moriba també va xocar al València

La seva etapa al València també va ser d'alts i baixos. Va jugar-hi cedit en dues etapes. "Moriba va arribar de rebot. Mai va acabar de convèncer. El seu millor moment va ser una assistència en la final de la Copa del 2022, però mai va fer-se un lloc a l'equip", explica Manolo Montalt, periodista que cobreix el dia a dia del València. "En la segona etapa, en un València que es jugava la categoria, tant el vestidor com l'entrenador Rubén Baraja li van recriminar la seva falta d'implicació fins al punt que va deixar de comptar", afegeix Montalt.

Després d'aquestes dues cessions consecutives amb més pena que glòria al València, l'actual tècnic del Leipzig, Marco Rose, tampoc ha volgut saber res d'Ilaix. Aquesta temporada no ha jugat ni un sol minut amb els alemanys. Només s'ha vestit de curt a la Copa d'Àfrica. Ara el Getafe de Bordalás li ofereix una nova oportunitat. "Estic en un moment en què vull que tothom observi el jugador que ja va veure", diu un futbolista que ja no està representat per Rogon i que busca reconduir la seva carrera. Ilaix Moriba no vol ser Max Meyer.

stats