Mundial
Esports Futbol 09/06/2014

Dura actuació policial contra els treballadors que feien vaga al metro de São Paulo

Els agents han fet servir gas lacrimogen per dispersar els manifestants, que bloquejaven l'accés a l'estació d'Ana Rosa. El sindicat manté la protesta

Efe
2 min
La policia es prepara per intervenir contra un grup de manifestants a São Paulo

São PauloLa policia brasilera ha dispersat aquest dilluns amb bombes de gas lacrimogen un grup de treballadors que intentava bloquejar l'accés a una de les estacions del metro de São Paulo. Els empleats han completat cinc dies de vaga a només tres dies de l'inici del Mundial de futbol Brasil 2014 en aquesta ciutat.

Els vaguistes han realitzat una manifestació cap a les 5.00 hora local d'aquest dilluns davant de l'estació Ana Rosa i han intentat bloquejar el trànsit per un important carrer veí amb fogueres que han alimentat amb escombraries i trossos de fusta.

Els agents del Batalló de Xoc de la Policia Militaritzada de l'estat de São Paulo, convocats per atendre la situació, han dispersat els manifestants amb bombes de gasos lacrimògens. El trànsit local ha quedat bloquejat durant prop de mitja hora més fins que els bombers han apagat els focus de foc i han recollit el material que cremava enmig del carrer.

La policia ha arribat a detenir 70 empleats del metro que participaven en la manifestació però els ha deixat en llibertat sensecàrrecs, segons el president del Sindicat de Treballadors del Metro, Altino Prazeres.

La policia també ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar un grup d'estudiants que pretenia unir-se als vaguistes. Els treballadors del metro van decidir ahir mantenir per temps indefinit la vaga, que va començar dijous passat, tot i que el Tribunal laboral la va declarar il·legal per considerar-la "abusiva".

Després de la decisió judicial, el govern de l'estat de São Paulo ha anunciat avui l'acomiadament de diversos treballadors que es van negar a tornar als seus llocs de treball. El governador de Sao Paulo, Geraldo Alckmin, també va ordenar el reenviament de reforços policials a totes les estacions del metro per garantir la seguretat dels empleats disposats a acatar l'ordre judicial i normalitzar les seves activitats.

Malgrat la vaga, dues de les cinc línies del metro operaven avui amb normalitat en tant que en les altres tres els trens circulaven però no totes les estacions estaven obertes. El Tribunal Regional de Treball (TRT) també va determinar que el sindicat pagui una multa de 500.000 reals (uns 165.000 euros) diaris en cas que mantingui la paralització.

El tribunal, en una audiència de conciliació, va fixar un increment salarial del 8,7% per part del metro de São Paulo, gestionat pel Govern regional, davant del 12,2% que reclama el sindicat. "Tenim un Mundial, el major esdeveniment esportiu del món. El Govern de l'estat té eleccions al final de l'any (octubre), ha de negociar. Hem d'enfrontar-nos al govern", va afirmar el president del Sindicat en justificar la decisió de mantenir la paralització.

Amb la imminència del Mundial, que comença dijous a São Paulo amb el partit entre Brasil i Croàcia, diversos sindicats pressionen per les seves reivindicacions laborals mitjançant vagues i protestes, mentre que alguns grups socials realitzen diferents actes per manifestar la seva oposició a l'organització del esdeveniment esportiu per les altes despeses del govern en el mateix.

stats