Futbol
Esports Futbol 12/11/2015

La FIFA veta Michel Platini: no està entre els candidats a la presidència

El Comitè Electoral de la FIFA ha invalidat la candidatura del president de la UEFA. Els candidats són Ali al-Hussein, Salmar Bin Ebrahim al-Khalifa, Jérôme Champagne, Gianni Infantino i Tokyo Sexwale

Nuria García
3 min
Platini optarà a ser el substitut de Blatter al capdavant de la FIFA / UEFA

BarcelonaEl Comitè Electoral de la FIFA ha fet oficial aquest dijous el nom dels candidats a la presidència. La notícia és que Michel Platini, actual president de la UEFA, no podrà presentar-s'hi, ja que no ha estat admesa la seva candidatura a causa de la sanció que ha rebut per presumpta corrupció que el fa estar suspès durant 90 dies.

Platini, que presideix la UEFA, està sent investigat per haver rebut uns pagaments d’1,8 milions d’euros per part de la FIFA poc justificats l’any 2011, relatius a treballs entre els anys 1999 i 2022. El president de la UEFA està a l'espera que el Comitè d'Apel·lació resolgui els recursos que va presentar –el primer ja ha estat rebutjat– contra la seva sanció, tot i que l'organisme internacional també té sobre la taula la possibilitat d'ampliar la sanció a Platini. En cas que Platini vulgui presentar-se, haurà de recórrer al Tribunal de l'Arbitratge de l'Esport (TAS), tal com ha explicat la FIFA.

Platini, en un comunicat dels seus advocats al qual ha tingut accés l'agència Efe, ha criticat la lentitud de la FIFA per resoldre el seu recurs, però destaca que la seva candidatura encara no ha estat refusada. "La candidatura del senyor Platini serà examinada quan acabi el període de suspensió. Per tant, no ha estat en cap cas refusada", indica el comunicat.

Els cinc candidats admesos per la FIFA són:

  • El príncep Ali al-Hussein: ja va ser l'únic rival de Blatter en les eleccions a president celebrades el 29 de maig a Zuric, però va retirar la seva candidatura després de la primera votació.
  • El xeic Salman Bin Ebrahim al-Khalifa: membre de la família reial de Bahrain, és des del 2013 el president de la Confederació Asiàtica de Futbol i vicepresident de la FIFA des del mateix any. Diverses ONG l’han denunciat per haver participat en la repressió posterior a les manifestacions al seu estat el 2011, en què es demanava més llibertats per a la ciutadania.
  • Jérôme Champagne: va ser secretari general adjunt de la FIFA entre els anys 1999 i 2010. Ja va intentar presentar-se a les últimes eleccions del mes de maig passat, però no va poder formalitzar la candidatura perquè no va aconseguir l'aval de cinc associacions, requisit indispensable.
  • Gianni Infantino: sense Platini, és el candidat de la UEFA. Va arribar a la UEFA l'any 2000 per treballar en temes d'assumptes jurídics, comercials i professionals, i des del 2009 n'és el secretari general. Aquest advocat també és membre de la Comissió de Reformes de la FIFA, creada després de l'escàndol de corrupció que es va descobrir al maig.
  • Tokyo Sexwale: empresari i polític, és assessor de la FIFA contra el racisme. Va ser ministre de Vivenda del govern sud-africà i membre del comitè de la candidatura de Sud-àfrica per al Mundial 2010. Activista polític durant els anys de l’apartheid, ara és l'encarregat de controlar les relacions entre les federacions de futbol palestina i israeliana.

Segons ha explicat la FIFA, tots els candidats que s'hi van presentar han hagut de superar un informe d'integritat, que incloïa una revisió dels registres corporatius, litigis, processos concursals, possibles mesures reguladores adoptades contra el candidat i una revisió de totes aquells punts vermells que podrien saltar contra els candidats. El Comitè Electoral ha explicat que no ha admès la candidatura de Musa Hassan Bility a causa del contingut d'aquest informe d'integritat, sense revelar més detalls "per la protecció dels seus drets personals".

L'elecció del nou president de la FIFA tindrà lloc el 26 de febrer del 2016 al congrés extraordinari de la FIFA a Zuric.

stats