Futbol

Les àrbitres aconsegueixen millors condicions laborals i desconvoquen la vaga

Les col·legiades accepten la proposta de la Lliga amb una intermediació clau del CSD

2 min
Guadalupe Porras, àrbitra de Primera Divisió.

BarcelonaPer fi hi ha acord. La vergonya passada el cap de setmana passat va fer que totes les parts es posessin a treballar per arribar a un acord més d'hora que tard. El fet que la primera jornada d'una lliga que s'ha convertit, teòricament, en professional es cancel·lés abans de començar va ser una nova evidència que el futbol femení encara ha de posar-se les piles per arribar a uns mínims no negociables. Ara, gairebé una setmana després que esclatés la polèmica, les àrbitres, la Lliga i la Federació, amb la intermediació del Consell Superior d'Esports (CSD, per les sigles en castellà), han arribat a un acord econòmic sobre les condicions laborals i salarials de les col·legiades, de manera que han desconvocat l'aturada. Hi haurà lliga aquest cap de setmana.

Els comptes ja surten. Les àrbitres de la Primera Divisió femenina demanaven en el comunicat on es convocava l'aturada unes "condicions mínimes" per a l'exercici de la seva activitat "dins de la competició professional". Això implicava tenir, com a mínim, assolit el salari mínim interprofessional, cosa que no passava. Ara, amb l'acord al qual han arribat totes les parts, les àrbitres principals passaran de cobrar 300 euros per partit a percebre'n 1.666. Les assistents, de 166 € a 1.066 €, i les quartes àrbitres, de 84 € a 250 €.

Acord econòmic 'in extremis'

L'acord, però, no s'acaba aquí. Una peça clau en l'entesa ha sigut la funció del CSD, que durant tres anys aportarà 350.000 euros extres destinats a un fons mutual individualitzat del qual les àrbitres podran disposar una vegada finalitzada la seva carrera professional. La Federació, a més, ingressarà la mateixa quantitat durant els tres primers anys a la Lliga Professional de Futbol Femení (LPFF) mitjançant el conveni de coordinació, i els diners seran destinats íntegrament als clubs per fer front dels arbitratges de la competició.

A través d'un comunicat, la Lliga F ha volgut recordar, però, que "per més que alguns ho vulguin fer creure, la professionalització no és una clau que obre un cofre de diners". "La professionalització aporta la possibilitat que el futbol femení pugui ser gestionat de manera independent per aquells que veritablement hi creuen, i que es permeti així disposar de les eines necessàries per fer-lo créixer". A més, ha volgut donar les gràcies a "la unió i fermesa de clubs, futbolistes, aficionats i opinió pública", que han aconseguit "que el col·lectiu arbitral entrés en raó".

Aquest cap de setmana, doncs, començarà la Lliga amb la segona jornada estipulada al calendari. La primera, que va ser ajornada per la vaga, queda pendent de ressituar-se en un calendari cada cop més atapeït. Pel que fa als equips catalans, el Barça s'estrenarà al Johan Cruyff aquest dissabte a les 12 h, mentre que el Llevant Les Planes visitarà el Betis diumenge a les 18 h, en l'últim partit de la jornada.

stats