Kings League
Esports Futbol 23/01/2023

La Kings League de Piqué li menja terreny al futbol català

La majoria de jugadors de la competició provenen d’equips federats del país

4 min
Acció del partit entre Los Troncos i l'Ultimate Móstoles.

Barcelona“Vam parlar amb els nostres jugadors que participen en la Kings League i se’ls va demanar que no juguessin la competició perquè el club ho considerava incompatible”, expliquen a l’ARA des del Santboià, que actualment milita a Primera Catalana. El conjunt del Baix Llobregat va veure com en el primer duel del 2023, contra l’Europa B, tres jugadors de la seva plantilla eren baixa perquè els coincidia el partit, disputat el diumenge 8 de gener a les 16 h amb derrota del Santboià per 4-1, amb els seus respectius enfrontaments de la Kings League. Aquesta competició de futbol 7 amb normes alternatives, creada per Gerard Piqué amb la participació de diversos streamers, s’està celebrant els diumenges a la tarda amb unes audiències espectaculars a través de Twitch. 

El Santboià és un dels molts clubs del futbol català que han vist com, a mig curs i sense previ avís, han perdut efectius que prefereixen el nou torneig al futbol federat de tota la vida. Altres clubs com el Castelldefels, el Júpiter, el Granollers, el Santfeliuenc o el Valldoreix també n’estan patint les conseqüències. “El negoci de la Kings League ha colpejat indirectament un Júpiter en hores baixes amb la pèrdua de dos jugadors en un moment crucial”, explicava en un fil de Twitter el Reducte GrisGrana, grup d’animació de l’històric Júpiter, que ara competeix a la Segona Catalana. “Entenem que la precarietat del futbol de clubs a Segona Catalana i l’oferta de jugadors amateurs a preus baixos afavoreixen la fuga de jugadors, però no ho podem justificar. És una falta de respecte que no hi hagi un mínim compromís”, afegia. 

En altres casos, els jugadors estan intentant compatibilitzar les dues competicions. “Tenim tres futbolistes a la Kings League: dos porters i un jugador de camp. I, de moment, continuen els tres”, informen des del Granollers, que competeix a la Primera Catalana. La màxima divisió del futbol català és la més afectada per la Kings League, que va escollir la base de les seves plantilles en un draft que va ser el tall final dels 11.000 jugadors que es van inscriure per disputar-la. Només 120 van assolir l’objectiu. “No crec que puguem fer gaire, i menys sense notícies de la Federació Catalana”, diu la font del Santboià. “La FCF és completament coneixedora de la situació, que al final afecta el seu model de negoci i la seva estructura com a òrgan regulador del futbol a Catalunya. Si qualsevol pot muntar la seva lligueta i treure jugadors sense cap mena d’avís previ ni compensació…”, afegeix. 

La FCF no pren cap mesura

L'ARA ha preguntat a l’encara junta directiva de la FCF presidida per Joan Soteras (les eleccions del maig es repetiran el 13 de febrer a causa d’irregularitats en les votacions) si té previst prendre mesures, i la resposta ha estat negativa. “El club té el dret de no donar la baixa. Són els mateixos clubs que poden negociar. L’FCF no pot posar-se en el govern del dia a dia dels clubs”. Però des del Santboià diuen que “no donar la baixa a un jugador té sentit si vol marxar a un altre club federat”. En canvi, “per jugar la Kings League no necessiten la baixa de l'equip perquè la competició no depèn de la FCF”. 

L'èxit que està tenint la Kings League ha provocat que Piqué i Joan Laporta anunciessin la setmana passada que la final four es disputarà amb públic al Camp Nou el 26 de març. “Estic coneixent jugadors, entrenadors i creadors de contingut i s’està creant una comunitat molt maca en la qual poden anar sorgint coses segons l’interès que tingui cadascú”, explica a l’ARA Jacobo Fernández, jugador d’El Barrio a la Kings League i del Valldoreix a la Segona Catalana. Té una empresa, Tiki Taka, que es dedica a gestionar esdeveniments, sobretot lligues de futbol 7. Fernández assegura que “la majoria de jugadors estan intentant compaginar la Kings League amb el seu equip federat”, com en el seu cas. Però admet que li està costant perquè el Valldoreix precisament juga els seus partits com a local els diumenges a la tarda. “M'entreno tres vegades amb el Valldoreix i dues amb El Barrio”, informa. 

Pol Font, mestre d’educació primària i entrenador de Los Troncos i del cadet de la Damm, ho porta millor. “La Damm no m’ha posat cap problema per compaginar-ho”, assegura. I entén els jugadors que han fet el pas de deixar el futbol federat. “A la Kings League tenen un aparador gran que els pot aportar millors salaris i millors possibilitats en el futur”, argumenta. De moment, Kosmos, l’empresa organitzadora, els considera com a treballadors seus i els paga els sous. 

Sense pavelló

La Kings League es disputa al pavelló ZAL, situat al port de Barcelona, que n’és el propietari juntament amb la Generalitat de Catalunya. Aquesta era la casa des de fa deu anys del Club Esportiu Terra Negra, de la Tercera Catalana de futbol sala. D’un dia per l'altre, però, aquest hivern es va quedar sense pavelló. “Després dels tuits de queixa que va fer un dels nostres jugadors (@GuillerGuti9), ens van canviar la persona de contacte de la Kings League i la nova ens va ajudar en la recerca de pavellons”, explica Marisol Duque, la directora tècnica del club. Mentrestant, l’equip va entrenar-se i jugar a la pista descoberta de l’Institut Consell de Cent del barri del Poble-sec. En el primer partit que havia de disputar allà va ploure i es va suspendre. Però ja té nova pista a les instal·lacions de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

stats