Futbol Català
Esports Futbol 14/01/2011

Manolo Márquez: "Com a entrenador sóc molt conscient d'on vinc i toco de peus a terra"

Entrevista amb el tècnic revelació de la Segona B

àngel Garreta
4 min
Manolo Márquez passa pel seu millor moment esportiu

BadalonaManuel Márquez Roca s'ha convertit aquesta temporada en una de les sorpreses positives de les banquetes del grup tercer de Segona B. El tècnic barceloní debuta enguany a la categoria de bronze i, passada tota una volta, ha aconseguit situar el seu Badalona com el conjunt català millor classificat de la lliga, segon a la taula a un punt del liderat.

L'entrenador del club escapulat pot presumir d'haver entrenat a totes les categories del futbol català. Compaginant des dels 20 anys les banquetes amb la pràctica en actiu del futbol, Márquez va arribar a jugar a Tercera amb el Granollers, el Martinenc i l'Horta. Com a entrenador, va començar al futbol de base dirigint els benjamins i fins arribar als juvenils. Posteriorment, amb la formació de l'amateur de la Penya Anguera a finals dels anys 90, va estrenar-se com a tècnic sènior des de la darrera categoria regional, fent pujar l'equip cada vegada una categoria més a dalt. El seu pas per la banqueta de l'AE Prat va marcar profundament la trajectòria d'un dels tècnics amb més futur del futbol català.

Quin sentiment genera el primer any com a entrenador a Segona B amb l'equip segon a la taula?

Estic satisfet per la feina que fem. El més important és adaptar-te a la situació i al que tens. La Segona B és una categoria més professional que les anteriors on he entrenat i està sempre molt igualada, els partits es decideixen per petits detalls. El fet que no surtis com a favorit de la lliga et dóna molta tranquil·litat. Tenim jugadors de molta experiència a la categoria que ho fan tot més fàcil.

El Camp del Centenari és la clau d'aquesta gran primera volta?

Sí. És evident que portem 38 punts i 29 els hem sumat a casa. L'equip fora no surt gaire còmode però a casa la gent, jugadors i seguidors, surt convençuda que el partit tirarà endavant.

El Badalona s'havia exigit jugar la promoció des que va arribar a Segona B. Després de no aconseguir-ho els darrers quatre anys, creus que la pressió per arribar-hi ha baixat i això és part de la clau de l'èxit?

A això potser hi donaria millor resposta la directiva. Jo, personalment, m'he trobat una situació de pressupost rebaixat i, enlloc de fitxar un entrenador de categoria superior, el club ha mirat cap a sota, algú amb il·lusió d'obrir-se camí. És cert que moltes vegades, si tens tranquil·litat, les coses funcionen millor i de vegades quan menys t'ho esperes. Com diu el tòpic del futbol, aquí dos més dos no sumen quatre.

Ara la davantera compta amb Marc Mas, un dels puntes amb més projecció de Tercera. És la cirereta del pastís per a l'atac de l'equip?

Mas serà un jugador important. No ve a ser suplent de Prats i Sellarés. El noi és molt treballador. A la davantera hem tingut lesions com Pugui, Guerrero o Max i necessitàvem un jugador del seu perfil, tant per fer millor l'equip a l'atac com perquè la plantilla era curta.

A nivell personal, la temporada passada va ser històrica, i va situar el Prat a la promoció per primera vegada. Enguany el Badalona va pel mateix camí. Podem dir que et trobes al teu millor moment com a tècnic?

Mirant-ho de forma freda, sí. No obstant això, jo sóc molt conscient d'on vinc. Això de ser entrenador va condicionat als resultats, que són els que et porten per on volen. Mai havia entrenat a Segona B i el meu equip està a dalt al final de la primera volta, així que, encara que només sigui per estadístiques, és el meu millor moment com a entrenador. Ara bé, sempre tocant de peus a terra.

En tots els equips que has dirigit, els resultats esportius són indiscutibles i per exemple al Prat ets tot un referent. És potser el pas per l'Europa l'única espineta clavada?

Sí. Va ser un any difícil per a mi. En l'aspecte personal no va ser el meu millor any fora del futbol. Sempre a la vida hi ha una vegada que les coses no van bé. Des del club penso que tampoc es van fer bé les coses però faig autocrítica i admeto que no vaig saber treure partit d'una plantilla que no era pas tan dolenta com per estar a la zona baixa. Em va faltar l'experiència que ara tinc justament gràcies al que em va passar a l'Europa. Sempre se'n treu alguna cosa positiva de tot això.

Segueixes el "teu" Prat des de la distància? Què et sembla l'actual temporada?

Parlar del Prat em toca la fibra. Sempre serà el meu club. Enguany no està acabant d'anar bé a nivell de resultats però té molt bona plantilla i molt bon entrenador. No conec la Tercera d'avui en dia tan a fons per dir per què l'equip no està a dalt de tot, però penso que és un club que deixa treballar i no es posa gaire nerviós quan les coses no van bé, així que aquest mateix fet farà que l'equip torni a anar cap a dalt.

Creus que la projecció d'entrenadors joves i preparats, que no havíeu format part fins ara del cercle de noms de Segona B i Tercera, arriba en forma d'oportunitats també gràcies a la crisi?

Clarament, sí. Els entrenadors que venim de sota i que arribem a aquestes categories tenim com a trampolí el tema econòmic. El nostre perfil econòmic és sempre inferior al de la resta de grans noms de tècnics de Segona B. El factor econòmic és clarament determinant.

Si juguem a endevinar el futur i imaginem un Badalona que hagi superat la promoció i es trobi a Segona A..., què fem amb el Camp del Centenari?

El nostre president va dir en assemblea que Badalona havia de decidir què volia per a la ciutat, si un equip progressant o de camí novament a regional. Teòricament el mes de març s'ha de començar a fer el nou camp. Tot i que parlar de Segona A són paraules majors. El play-off és molt complicat i pensar ara en això és fer volar coloms.

stats