FUTBOL
Esports Futbol 18/06/2019

Qatar 2022 posa Platini contra les cordes

L’expresident de la UEFA, investigat per presumpta corrupció en l’elecció de la seu del Mundial

Nuria García
3 min
Platini en una imatge d’arxiu després de declarar el 2015 en un jutjat.

BarcelonaQuan semblava que tot s’havia calmat i que a l’octubre s’acabaria el càstig que li va imposar la FIFA ara fa quatre anys per violar el codi ètic de l’organització per acceptar l’any 2011 un pagament de prop d’1,8 milions d’euros per treballs fets entre el 1998 i el 2002, el nom de Michel Platini torna a estar en boca de tothom. L’expresident de la UEFA, de 63 anys, va ser interrogat ahir al matí a Nanterre, un municipi pròxim a París, per suposada corrupció en l’elecció de Qatar com a seu del Mundial del 2022. Platini va anar a la comissaria per testimoniar en el marc d’una investigació ordenada per l’oficina del Fiscal Nacional de Finances, però el va retenir per fer-li més preguntes. De moment, l’exjugador no ha estat acusat de cap delicte, però va haver de quedar-se a la comissaria al ser investigat per “actes de suborn actiu i passiu”, segons van informar ahir mitjans francesos com Mediapart i Le Monde.

Els inspectors de l’oficina anticorrupció de la policia judicial francesa van detenir-lo en el marc d’una investigació de possible corrupció, en la qual hi hauria en principi més persones implicades, entre elles alguns antics col·laboradors de l’expresident Nicolas Sarkozy quan estava al capdavant de l’Elisi entre el 2007 i el 2012. De fet, Claude Guéant, ex secretari general de l’Elisi, també va declarar com a testimoni (ell no va ser detingut), mentre que Sophie Dion, exassessora de Sarkozy, va ser detinguda en el marc de la mateixa operació.

L’expresident de la UEFA ja va ser interrogat, el 2017, quan va confessar haver votat a favor de l’elecció de Qatar com a seu del Mundial del 2022. Tot i així, l’oficina anticorrupció de la policia judicial té dubtes sobre les relacions entre Platini, Guéant i altres col·laboradors de Sarkozy en relació a Qatar, on França té interessos financers. De fet, l’expresident de la UEFA va reconèixer haver participat en una “reunió secreta” que es va produir el 23 de novembre del 2010 a la residència oficial del president de França amb Sarkozy, el llavors primer ministre qatarià i ministre de relacions exteriors de l’emirat, Hamad bin Jassim, i el príncep qatarià Tamin bin Hamad Al Thani, just deu dies abans de la votació final de la FIFA. A més d’ells quatre, a la trobada també hi va ser present Sébastien Bazin, del fons Colony Capital, llavors propietari del PSG.

Suspès durant quatre anys

Michel Platini, president de la UEFA del 2007 al 2015, ja va ser investigat pel cas de l’elecció de Qatar com a seu del Mundial del 2022. Llavors va ser castigat amb vuit anys de suspensió (que van quedar-se en quatre després de l’apel·lació i del recurs al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport) després de descobrir-se un pagament d’1,8 milions d’euros l’any 2011 signat per Joseph Blatter (un altre dels mandataris del futbol mundial que també tenen la seva gestió al capdavant de la FIFA en entredit). Platini, forçat a deixar el càrrec i a oblidar-se de les seves aspiracions a presentar-se a candidat per presidir la FIFA, va assegurar que es tractava d’un contracte oral, però la FIFA no va acceptar els seus arguments i el va suspendre -a ell i a Blatter- de tota activitat relacionada amb el futbol, esport que l’havia ocupat tota la seva vida.

Nascut a Joeuf, una localitat a prop de Marsella, Platini va començar la seva carrera als 11 anys al A.S. Joeuf, club de la tercera divisió francesa del qual el seu pare era el president. El salt al futbol professional el va fer l’any 73, quan va fitxar pel Nancy. D’allà, va guanyar una lliga amb el Saint Étienne abans de canviar de país i signar pel Juventus, amb el qual va guanyar la lliga, la Copa d’Itàlia, la Copa d’Europa, la Recopa, la Supercopa d’Europa i la Intercontinental. Es va retirar amb 32 anys i un any després es va convertir en el seleccionador de França abans de començar la seva carrera als despatxos com a directiu de la Federació Francesa de Futbol, d’on va fer el salt a la UEFA.

stats