Trompada descomunal de l'Argentina de Messi en la seva estrena mundialista

El combinat 'albiceleste' cau contra els saudites en la primera gran sorpresa del Mundial de Qatar

Al-Dawsari celebrant amb una tombarella el seu golàs contra Argentina.

BarcelonaSorpresa absoluta, majúscula i històrica en el debut de la selecció argentina al Mundial de Qatar. L'equip que lidera Leo Messi, un dels favorits per guanyar la Copa del Món, s'ha estrenat amb una dura derrota contra l'Aràbia Saudita (1-2) en un partit que dominava plàcidament en el primer parcial i que ha acabat perdent davant d'una selecció que ha confiat en els seus arguments i que ha aprofitat el mínim punt de debilitat del seu rival. Al-Shehri i Al-Dawsari passaran a la història del seu país i somien ara en la classificació per als vuitens de final. I l'Argentina, que no queia en una estrena mundialista des de l'edició d'Itàlia el 1990 i que acumulava 36 partits invicta, haurà de mastegar sorra en els dos partits –amb Mèxic i Polònia– que li queden de la fase de grups per no lamentar una eliminació prematura.

Amb el 10 etern de cap d'operacions, el combinat albiceleste ha trobat ben de pressa la manera d'avançar-se en el marcador. Després d'una primera aproximació de l'exblaugrana ben resolta per Al-Owais, el porter saudita, el VAR ha concedit un penal als sud-americans per una estirada de samarreta a Rodrigo de Paul a la sortida d'un córner. Era tot just el minut 10 i Messi tenia l'oportunitat de tornar a marcar en un Mundial de futbol, el cinquè que disputa amb la seva estimada selecció. Amb un llançament dolç i col·locat a la dreta del porter oponent, el mitjapunta del PSG ha situat l'1-0, que s'ha mantingut durant tota la primera part al lluminós de l'estadi de Lusail, on d'aquí un mes mal comptat es disputarà la final del campionat.

Amb superioritat al marcador, els de Lionel Scaloni han buscat la sentència abans del descans, però no l'han aconseguida. Pels pèls, això sí. Primer, el VAR ha invalidat per un fora de joc mil·limètric el 2-0 de Messi, que s'havia desmarcat com quan tenia 22 anys (ara, amb 35, la sol rebre més aviat al peu) perquè Tagliafico el deixés sol davant d'Al-Owais. La jugada estava molt ben executada i l'exculer havia superat el porter amb la mateixa classe amb què havia transformat el penal, però el gol no ha pujat al marcador. Tampoc ho han fet els que ha marcat Lautaro Martínez als minuts 32 i 37 de partit, tots dos en fora de joc. El davanter de l'Inter de Milà no ha tingut tanta sort aquesta vegada amb la dupla arbitral, formada per Vincic i Van Boekel. Si en el precedent al Giuseppe Meazza de fa unes setmanes contra el Barça va celebrar el seu criteri, en l'estrena mundialista ha vist com li tiraven enrere un parell de dianes. Una mirada quirúrgica que acabaria lamentant una estona més tard.

El Tata Martino, jutge del futur del seu país

La seguretat que transmetien els argentins al final de la primera part s'ha acabat al cap de pocs minuts de reprendre's el partit després del descans. Relaxar-se amb un marcador mínim favorable no és un bon negoci, en un Mundial. I encara menys si al davant hi ha un expert en futbol de seleccions com Hervé Renard, el francès que té l'objectiu de fer que la selecció saudita faci un bon paper a casa del seu veí Qatar, amb el qual no té gaire bona relació. El veterà tècnic ha fet valer els punts forts dels seus jugadors, que han aprofitat la davallada argentina per donar-los un ensurt de campionat. Al 48, una pèrdua de Messi a la medul·lar ha servit el gol de l'empat, obra d'Al-Shehri, la referència ofensiva dels saudites, que ha marxat per velocitat del Cuti Romero i ha batut Dibu Martínez amb un xut excel·lentment col·locat amb la cama esquerra. Però encara n'hi havia més: al 53, el millor futbolista saudita s'ha encarregat de fer saltar pels aires els pronòstics amb un autèntic golàs des de fora de l'àrea. Al-Dawsari, en plena onada de confiança del seu equip, ha tornat a foradar la xarxa albiceleste amb un xut imperial a l'escaire fabricat del no res. Bogeria absoluta a Lusail, esclar. N'hi havia per deixar-se anar.

En inferioritat al marcador, l'Argentina ha mirat de reaccionar amb un triple canvi encarregat per Scaloni, que se'n feia creus a la banqueta. El seleccionador albiceleste ha retirat Papu Gómez, Romero i Paredes per buscar nous aires amb Julián Álvarez, Lisandro Martínez i Enzo Fernández. El primer ha mirat de fixar centrals perquè Messi, Di María i Lautaro tinguessin més espais, però els defenses saudites i, en especial, el jove Osama Al-Tambakti, s'han encarregat de frustrar qualsevol intent. Ara l'albiceleste se la jugarà dissabte contra la selecció mexicana que entrena un compatriota, Gerardo Tata Martino. La primera gran sorpresa del Mundial de Qatar ja ha arribat.