Futbol

La recepta de Florentino per apagar el soroll de l'escandalós Vinícius

Les exigències pressupostàries, l'encaix esportiu i les actituds del brasiler condicionen el seu futur al club blanc

3 min
Vinícius Júnior i Florentino Pérez durant l'entrega de premis de la passada Supercopa d'Espanya

BarcelonaFlorentino Pérez té un pla (i un pressupost per quadrar). Tot i que el Reial Madrid exhibeix de portes en fora una salut econòmica de ferro i té, amb diferència, el límit salarial més alt de la Lliga (727 milions d'euros, que contrasten amb els 270 milions del Barça), el president blanc haurà de vendre a final de temporada. Així ho estipulen els pressupostos auditats de l'entitat madridista: preveuen 70 milions en sortides esportives. Amb Kylian Mbappé alliberat del PSG a final de curs i amb el fitxatge ja segellat de la prometedora estrella brasilera Endrick Felipe, són faves comptades: abans d'entrar deixin sortir. I la portada de sortida apunta cap a Vinícius Júnior.

Els motius de la possible sortida del dorsal 7 són diversos. Principalment, el ja esmentat encaix econòmic. L'entitat blanca, d'acord amb els números que es van presentar en l'última assemblea, va tancar l'exercici 22-23 amb 518 milions de deute brut sense tenir en compte les obres del nou Bernabéu, el preu de les quals puja i puja. La reforma de l'estadi, iniciada en pandèmia i encara no acabada, ja ha demanat fins a tres operacions milionàries de finançament. En total, el crèdit del nou Bernabéu ja va pels 1.170 milions d'euros. Sumant aquesta xifra amb la resta del deute, el Madrid deu uns 1.700 milions, gran part dels quals, això sí, són a llarg termini. 

Les associacions esportives com el Barça i el Madrid tenen quatre grans partides d'ingressos ordinaris –estadi, competicions, drets audiovisuals i màrqueting–, que no han recuperat la velocitat de creuer prepandèmia. El club blanc conserva intacte el 100% dels drets televisius, però no té l'estadi a ple rendiment, va anunciar 843 milions d'ingressos d'explotació (un 17% més que la temporada 21-22), tot i que va necessitar la venda de Casemiro al United i de Kubo a la Reial (entre altres) per 100 milions per quadrar els comptes.

Aquesta temporada la xifra pressupostada en sortides és de 70 milions. Vinícius, amb contracte fins al 2027, té un valor de mercat de 150 milions, segons el portal especialitzat Transfermarkt. Aquí també cal tenir en compte l'encaix dels salaris de la plantilla blanca. Mbappé arribarà cobrant el sou més alt d'una nòmina d'estrelles en què, actualment i segons les xifres publicades recentment per L'Équipe, el més ben pagat és David Alaba. L'austríac cobra al voltant dels 22 milions bruts per temporada, mentre que Vinícius i Jude Bellingham tenen un sou d'uns 20 milions bruts per curs.

Vinícius-Mbappé: dues estrelles, una sola posició

També hi ha motius esportius de pes que dificulten l'encaix entre Mbappé i l'extrem brasiler. El més determinant és que tots dos ocupen la mateixa posició. Gareth Bale, fitxatge milionari, mai va acabar de quallar amb regularitat amb Cristiano Ronaldo pel mateix motiu. Malgrat que des de la marxa de Karim Benzema el club madridista s'ha quedat orfe d'un ariet de referència, Mbappé no vol jugar de davanter centre. Ell mateix ha expressat públicament en diverses ocasions que prefereix partir de la banda esquerra, com Vinícius.

Amb Benzema omplint-se les butxaques a l'Aràbia Saudita, l'entitat blanca s'ha sabut refer gràcies a l'aportació golejadora de Bellingham (20 dianes en totes les competicions), així com del mateix Vinícius (18). Unes xifres que Florentino espera que superi amb escreix la nineta dels seus ulls, un Mbappé impossible de fitxar fins ara. I al tossut president blanc la paraula impossible no li agrada. A banda dels gols del migcampista anglès i del brasiler, Rodrygo s'ha confirmat com un tercer davanter de garanties (13) i Brahim (9), que ha passat per davant a Joselu (14) com a aposta de present i futur a tenir en compte. Arda Güler (1) s'ha passat bona part de la temporada lesionat.

Escàndols i actituds de Vinícius que no agraden a Florentino Pérez

Amb els fitxatges de Mbappé i Endrick, la marxa de Vinícius es pot convertir en un dels serials del pròxim estiu. A més a més, a Florentino no li fan gens de gràcia les nombroses polèmiques que envolten el brasiler. No li agrada que un dels estendards del seu club sigui notícia per situacions que tenen poc a veure amb el futbol, per molt que la maquinària mediàtica que s'encarrega de controlar el president madridista s'esforci a defensar-lo.

Sense anar més lluny, en l'amistós contra el racisme que va acollir aquest dimarts el Bernabéu, Vinícius va acabar enrolat en picabaralles amb jugadors d'Espanya al final del partit. La seva sortida del club blanc no és cap quimera. El PSG, que ja va intentar fitxar Lamine Yamal a canvi de gairebé 200 milions d'euros, és un dels pocs destins on podria aterrar el brasiler.

stats