Lliga de Campions
Esports Futbol 14/04/2016

Set cops seguits picant a la porta de la glòria

Guardiola iguala el nombre de semifinals de Champions d’Ancelotti i Ferguson en només set edicions

Isaac Lluch
3 min
Pep Guardiola

MunicMilions d’aficionats, milers de jugadors, centenars d’entrenadors han somiat i somien amb alçar l’'Orelluda', la Copa d’Europa, el trofeu de la Champions League. Un torneig capriciós, immensament esquiu, que no accepta des de fa 26 anys que un campió defensi el títol la temporada següent. No ho van aconseguir als anys noranta ni els rocallosos equips italians, com la Juve de Lippi o el Milan de Capello, ni a principis del segle XXI el Madrid dels galàctics, ni entrats els 2000 el Milan d’Ancelotti o el Manchester United de Sir Alex Ferguson, ni en la última dècada el competitiu ADN del Bayern ni el millor Barça de la història. Ni tan sols amb Leo Messi es pot revalidar títol. Ni amb el trident completat amb Luis Suárez i Neymar hi ha garanties de passar de quarts de final. Però entre tants reversos i dificultats a la màxima competició continental de clubs hi ha una constant que recullen els anals: Pep Guardiola s’ha classificat com a mínim per a les semifinals en les set edicions de Lliga de Campions que ha disputat; quatre amb el Barça –quan va alçar l’Orelluda el 2009 i el 2011- i tres amb el Bayern. Entremig queda la temporada sabàtica (2012/13) que el tècnic català va passar a Nova York.

L’esport obliga a aprendre de i en la derrota i a ser educat en la victòria. Guardiola assegura públicament que el principal motiu de per què ha aconseguit set semifinals europees en set anys és perquè ha entrenat extraordinaris jugadors i a grans clubs. Si el mèrit és, doncs, dels equips, la constància que aconsegueix injectar-los l’entrenador és fascinant. Sense anar més lluny el mes passat, el Bayern estava amb la soga al coll als vuitens de final contra la Juve. El conjunt bavarès va estar a un minut de caure eliminat pel vigent subcampió del torneig, però va persistir, va utilitzar tots els seus recursos fins que va forçar a l’últim sospir la pròrroga i va acabar guanyant al temps afegit (4-2). “Quan estàvem contra les cordes vaig pensar en què faria Johan Cruyff en aquella situació de partit”, va admetre posteriorment Guardiola. Intuïció, lectura privilegiada de partits i perseverança en el treball a parts igual. Segurament això, raonen des de l’entorn del tècnic, és el que explica els registres impecables del de Santpedor en aquestes instàncies de la Champions League.

Guardiola és l’únic entrenador que ha arribat a diverses semifinals consecutives cada any que hi ha participat en la competició. Després que el Bayern accedís al camp del Benfica a aquestes instàncies del torneig, l’entrenador català iguala les set semifinals de Champions de Carlo Ancelotti i d’Alex Ferguson. L’italià, campió d’Europa dos cops amb el Milan i un cop amb el Reial Madrid, ha disputat la competició com a tècnic, però, en 13 edicions. Hi va debutar amb el Parma la temporada 1997-98 –es va quedar a la fase de grups- i va ser per primera vegada semifinalista amb la Juve la campanya següent. Ancelotti també ha participat a la Champions amb el Chelsea i el PSG sense passar de quarts en tots dos casos.

Ferguson va debutar a la llavors encara Copa d’Europa un ja molt llunyà 19 de setembre de 1984 amb l’Aberdeen i no va superar la primera ronda. La temporada següent va classificar el campió escocès fins als quarts de final del màxim torneig continental. Després Fergie va asseure’s a la banqueta del Manchester United en 19 edicions de la Lliga de Campions, amb dos títols, dues finals –perdudes justament davant el Barça de Guardiola- i alguna que altra decepció: en quatre ocasions no va superar la primera ronda o la fase de grups.

José Mourinho és qui més vegades (8) ha arribat a una semifinal de la Champions League, si bé n’ha estat inscrit en 14 edicions. Hi va debutar al febrer de 2002 i es va quedar a la segona fase de grups amb el Porto, club que va fer campió al 2004. També va aixecar l’'Orelluda' –i el triplet- amb l’Inter (2010) i va ser tres cops seguits semifinalista amb el Reial Madrid (2011, 2012 i 2013). Entre les dues èpoques al Chelsea va arribar a tres semifinals, però també va sumar fracassos en ser rellevat després de la primera jornada a la 2007-2008 pel posteriorment finalista Avram Grant i a l’actual 2015-16 va dirigir els blues fins a la fase de grups abans de ser destituït i canviat per Guus Hiddink.

Són 134 els entrenadors que en 61 anys de torneig han disputat com a mínim una semifinal amb el somni de conquerir l’'Orelluda'. Esclar que des de 1955 fins al 1997, quan només participaven en la competició els campions de les respectives lligues nacionals, era més difícil entrar de forma continuada en l’antesala de la glòria. Ara en aquest territori es mou com ningú Pep Guardiola.

stats