FUTBOL
Esports Futbol 30/08/2017

Tres gols més recordats a Malmö que al Camp Nou

Seguidors suecs encara recorden la gesta de Pichi Alonso contra el Göteborg

Roger Requena
3 min
Tres gols més recordats a 
 Malmö que al Camp Nou

BarcelonaDesprés del dolorós 4-0 del PSG al Barça, part del barcelonisme va tirar d’hemeroteca per buscar alguna gesta històrica en què inspirar-se per somiar en una remuntada que s’acabaria consumant contra pronòstic (6-1). Al Barça s’havien viscut poques fites com aquella. La més similar probablement va ser el 3-0 que va endossar al Göteborg el 1986 en les semifinals de la Copa d’Europa. Un partit mític en el qual Àngel Pichi Alonso va convertir-se en el gran heroi en firmar els tres gols d’una victòria blaugrana que es va confirmar als penals. Però es tractava d’una proesa que la memòria del Camp Nou només recuperava en ocasions en les quals s’exigia una remuntada similar.

La nit del 16 d’abril del 1986, però, no només va quedar marcada en l’imaginari blaugrana. I és que, a més de 2.000 quilòmetres de Barcelona, una altra afició va celebrar aquella remuntada tant o més que la del Barça. A Malmö, històric rival del Göteborg, el nom de Pichi va quedar ben gravat a la memòria. Tant, que diumenge passat, en una nova edició del clàssic suec disputat al camp del Malmö, una pancarta va recordar aquella fita: “Pichi Alonso, 3-0, Camp Nou 1986”. El seu autor és un fidel seguidor del conjunt de Malmö, Per Kindgren, que explica a l’ARA que fa anys que la seva dona i ell porten aquesta pancarta en tots els clàssics, siguin a casa o a domicili.

Rivalitat per les llàgrimes d’un pare

Com va néixer aquella idea? Kindgren es remunta als orígens de la rivalitat contra l’etern rival. “El 1985, el Malmö va perdre la semifinal del play-off de lliga contra el Göteborg (per un global de 4-1). Després del partit de tornada al nostre camp (0-2 pel Göteborg) el meu pare va tornar a casa plorant. Des d’aleshores, he odiat l’IFK Göteborg”. L’any següent, els aficionats dels sky blues van poder canviar la tristesa per l’eufòria. El Göteborg era l’últim obstacle del Barça per assolir la final de la Copa d’Europa que es disputaria a Sevilla. Tenia menys nom que els homes entrenats per Terry Venables, però van sorprendre’ls amb un 3-0 al partit d’anada.

Calia una gesta al Camp Nou, on Pichi Alonso va firmar un hat trick per la història. “Tenia nou anys, però recordo cada minut de tot el partit”, comenta Kindgren, que també destaca dos altres protagonistes d’aquell partit: “Anys després també hem saludat amb pancartes Roland Nilsson i Per Edmund Mordt per haver fallat els seus penals”. El primer va poder sentenciar el Barça, però Urruti va aturar-li una penal que podria haver sigut decisiu. El porter blaugrana va empatar la tanda (4-4), i el xut als núvols de Mordt i el gol decisiu de Víctor Muñoz van conduir el Barça a la seva segona final de la màxima competició europea. “Quan Roland Nilsson va arribar a Malmö com a entrenador, el 2008, li vam dir que era una llegenda del club gràcies al penal que va fallar aquella nit”, recorda Kindgren.

Volen portar Pichi a Malmö

La seva bandera confirma la devoció que Malmö encara sent per Pichi. “Cantem el seu nom quan juguem contra el Göteborg, i ells ens responen cridant «Nottingham, Nottingham, Nottingham»”, afegeix l’aficionat suec. I és que el conjunt anglès va batre el Malmö a la final de la Copa d’Europa del 1979. Gràcies al Barça, però, el Malmö segueix sent l’únic equip suec que ha disputat una final d’aquesta competició.

La història, però, no s’acaba amb la bandera que pengen des de fa més de cinc anys: volen que Pichi Alonso vagi a un duel contra el Göteborg. “Estem iniciant una recollida de fons per portar-lo l’any que ve a Malmö i que visqui un clàssic”. L’allotjament no serà cap problema, ja que Kindgren és el director d’un hotel a Copenhaguen (a 41 quilòmetres de Malmö): “La nostra suite estarà reservada per a ell”. Mentrestant, li preparen una pancarta més grossa.

L’objectiu de Kindgren és mantenir viva una gesta que va emocionar els seguidors del Malmö, que encara avui la tenen present. Potser més i tot que al mateix Barça: “El 2012 vam anar al Camp Nou per veure un Barça-Màlaga. Vam cridar el seu nom durant tot el partit, però ningú ho va entendre: eren tots turistes japonesos, polonesos i xinesos i no tenien ni idea de qui era”. Sigui més o menys recordat al Camp Nou, Pichi sempre serà un heroi a Malmö.

stats