GOLF
Esports 10/04/2017

El Niño es fa gran a Augusta

El golfista castellonenc Sergio García aconsegueix la jaqueta verda 18 anys després de la seva estrena al Masters

Nuria García
4 min
Sergio García, amb la jaqueta de guanyador del Masters d'Augusta de golf

BarcelonaEl golfista castellonenc Sergio García ha conquerit aquest diumenge el Masters d'Augusta 18 anys després de la seva estrena en aquest torneig i de la victòria del seu compatriota José María Olazábal el 1999, l'última vegada que un golfista de l'estat espanyol havia guanyat un gran.

Va ser aquell llunyà 1999, quan amb tan sols 19 anys, Sergio García començava a treure el cap en els tornejos internacionals, i va plantar cara a qui llavors regnava en el món del golf, Tiger Woods. Al PGA Championship, a Medinah, un cop des d'un arbre que tothom recorda (vegeu vídeo) va posar Woods contra les cordes i li va valer perquè li posessin el sobrenom d'El Niño. Allà començava el que tothom creia que seria una carrera prometedora, amb moltes opcions de guanyar molts títols. Però El Niño, en els moments claus de tensió dels grans tornejos, fallava.

Ara, 18 anys després de debutar-hi, Sergio García ha pogut deixar enrere els fantasmes que el perseguien i que li impedien guanyar un 'major'. Durant tots aquests anys havia fet bones actuacions, havia guanyat tornejos, però en un gran, en el moment clau, s'enfonsava. L'any 2012, a Augusta, en aquest escenari, el mateix on diumenge somreia mentre comprovava com el color verd de la jaqueta dels campions li escau a la perfecció, havia arribat a dir que no era "prou bo" per guanyar un gran. La manca de confiança li va fer buidar el pap i treure en públic tota la frustració acumulada any rere any. "Fa 13 anys que ho intento i no en sento capaç de guanyar. No sé què em passa. Pot ser psicològic... però si els cops no entren... és més senzill del que sembla. Després de 13 anys, s'acaben les opcions. Intentaré ser segon o tercer. I no passa res, es pot viure sense un 'major'", deia llavors, capcot.

Malgrat que semblava que fa cinc anys llençava la tovallola, la seva perseverança l'ha portat a l'èxit. Ara, amb la jaqueta verda ja posada, parla de "molta feina" i d'haver "demanat ajuda" a "la família i als amics". "He jugat molt calmat. En altres tornejos hauria començat a queixar-me al meu 'caddie' després d'alguna errada. Ara he après a acceptar que hi ha coses que han de passar. En el passat era estúpid, ja que intentava lluitar contra coses contra les quals no puc lluitar. Ara miro el camp d'una altra manera", reconeix. I aquesta ha estat la clau, el canvi de xip que l'ha permès autosuperar-se, creure en ell mateix i veure's, aquest cop sí, capaç de guanyar un gran.

Les notetes que la seva promesa, la texana Angela Akins, li deixava al mirall de la cambra de bany cada matí per animar-lo, sumades al missatge que Chema Olazábal li va enviar dimecres, tot assegurant-li que volia compartir la seva taquilla del vestidor dels campions a Augusta amb ell, van acabar de perfilar la mentalitat guanyadora amb què García ha competit aquests dies. La seva victòria va ser un triomf amb suspens. El de Borriol va situar-se líder divendres, però diumenge va haver de lluitar de valent contra el britànic Justin Rose, que havia protagonitzat la millor targeta dissabte. En el forat 10, dos 'bogeys' seguits i pilotes que es perdien entre els arbres van fer activar els fantasmes del passat. Però el nou Sergio García es va saber refer amb accions espectaculars, com l''eagle' del forat 15. Així, Rose i ell van arribar empatats al forat 18, el definitiu. El britànic va fallar, i García va tenir a les seves mans la victòria, però va errar un 'putt' que li hauria fet coronar-se. Però aquest cop havia de ser diferent, i així va ser. En el desempat, el castellonenc va controlar els nervis i, amb moviments precisos al camp, va poder celebrar eufòricament el seu primer gran.

Sergio García celebra amb la seva promesa, Angela Akins, el triomf al Masters d'Augusta

I curiositats de la vida, Sergio García ha vestit per primer cop la jaqueta verda el 9 d'abril del 2017, just el dia que Severiano Ballesteros, un dels seus ídols, mort el 2011, hauria fet 60 anys. "És una coincidència emocionant. Fer-ho el dia del seu 60è aniversari i unir-se a ell i a Olazábal, els meus ídols, és realment fabulós", va reconèixer.

Les felicitacions a les xarxes socials no es van fer esperar. Des del jugador de la NBA Stpehen Curry, passant pel tenista Rafa Nadal, fins al Borriol, club de futbol del País Valencià que García presideix des del 2006 i amb qui fins i tot ha arribat a jugar algun partit.

Sergio García va complir els pronòstics just el mateix any que contraurà matrimoni amb Akins. A ella i als seus pares, el golfista els ha homenatjat en la cerimònia d'entrega d'una jaqueta verda que, durant el primer any, la tradició diu que qui la guanya se la pot emportar a casa. Ara, per fi, el golf li ha tornat a El Niño tot el que en els últims 18 anys li havia negat.

stats