Barça

La guerra pel relat de l'adeu de Messi al Barça

El club acusa el pare del jugador de posar condicions d'última hora, mentre que l'entorn del 10 insisteix que l'acord estava tancat

4 min
Joan Laporta, Leo Messi i Jorge Messi.

BarcelonaLeo Messi i la seva família nombrosa busquen casa a París. Una setmana després de tornar de vacances d'Eivissa pensant que signaria el seu nou contracte amb el Barça i que participaria en la presentació de l'equip el dia del Gamper, l'argentí ja ha començat a entrenar-se amb el PSG, el club que, aprofitant les penúries que hi ha al Camp Nou, ràpidament li ha obert les portes perquè segueixi aspirant a guanyar títols. Ja s'abraça amb el seu amic Neymar Jr., que portava anys intentant retornar a Barcelona, o amb el seu sempitern oponent Sergio Ramos, que igual que ell abandona la Lliga lliure de traspàs per reforçar el gegant francoqatarià de Nasser al-Khelaifi.

Messi i els seus paeixen el canvi d'aires des del luxós hotel Royal Monceau, situat al centre de la capital gal·la. Divendres passat al matí, l'astre de Rosario i la seva dona, Antonela, explicaven als seus fills que havien de marxar de Barcelona. Així ho va detallar el principal implicat en una breu entrevista amb la BBC just després de ser presentat al Parc dels Prínceps. Thiago, Mateo i Ciro van rebre la notícia 24 hores després que el seu pare l'hagués conegut per boca de l'avi Jorge, que entre dimecres a la nit i dijous al matí va saber pel Barça que el nou contracte del seu fill no es podria inscriure a la Lliga, per motius econòmics, tal com estava pactat. El mateix dimecres, per cert, mentre el Barça jugava un partit a Stuttgart, Messi tornava a Catalunya després d'anul·lar el vaixell que tenia llogat a Eivissa fins divendres. El motiu: anar a la notaria l'endemà a Barcelona a les quatre de la tarda per rubricar l'acord més esperat pel barcelonisme.

Messi, a la seva arribada a París.

No hi va haver firma, l'entitat va anunciar que el contracte no es va poder formalitzar i el president blaugrana, Joan Laporta, va argumentar l’endemà que l'herència "calamitosa" de Bartomeu i la normativa de la Lliga en el tema dels salaris feien impossible la continuïtat de Messi al Barça. "Estàvem disposats a fer un esforç per sobre de les nostres possibilitats", va dir el màxim mandatari, que públicament va deslliurar l'argentí i el seu pare del frustrant desenllaç i va posar paraules al seny que li reclamaven tres figures clau en la gestió de la crisi del club: el vicepresident (i gran avalador) Eduard Romeu, el CEO Ferran Reverter (home fort en temes de Superlliga) i Mateu Alemany, que abans de les eleccions, sense necessitat de veure cap auditoria, ja l'alertava de la dificultat de mantenir el 10 en una plantilla sobredimensionada.

Mentre treballadors, directius, aficionats i fins i tot el protagonista mateix es preguntaven què havia passat perquè tot se n'anés en orris, les dues parts de la negociació i una tercera implicada, la Lliga, van inaugurar la batalla per imposar el seu relat dels fets. La patronal dels clubs va tenir en el Twitter del seu president el principal motor per comunicar la seva versió. En resum, Javier Tebas va explicar que Laporta havia aprovat a l'acord amb el fons CVC per inscriure Messi i que va ser "un executiu" –en referència a Reverter– qui el va dissuadir en l'últim moment per no comprometre el projecte de la Superlliga que defensa també el president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

El paper de Cristian Romero

Més subterfugis hi ha hagut en la guerra de missatges que han protagonitzat els entorns de Laporta i Messi per afegir més motius a la trencadissa que va quedar retratada amb la freda salutació dels dos afectats i amb l'absència de Jorge i Rodrigo Messi a l'acte de comiat de diumenge al Camp Nou. Fonts de l'entitat insinuen que, a banda de la rigidesa de Tebas i la nefasta gestió de Bartomeu, si l'entesa no es va rubricar va ser també perquè el pare del 10 va demanar "alguna cosa més" d'última hora abans de firmar. Entre altres coses, la contractació de Cristian Romero, de l'Atalanta. La part del jugador confirma que el nom del central va aparèixer en la negociació, però puntualitza que va ser quan Laporta el va incloure en una llista de possibles altes que li va "vendre" perquè veiés que la plantilla es milloraria. A la relació de noms hi havia Romero, però també Haaland, Kanté i Wijnaldum. "Laporta no ha tingut una visió realista de com està el Barça", diuen des de l'entorn de Messi, on s'afegeix que el mandatari deia en privat que podria fer una inversió milionària per Romero. També apunten que l'acord estava llest per a la firma, que no hi va haver cap modificació d'última hora.

Tampoc hi ha consens en la interpretació de les últimes hores prèvies al vol dels Messi a França per signar amb el PSG. La matinada de dilluns a dimarts va transcendir un últim intent per refer els ponts amb Reverter, al capdavant de les converses, un extrem que l'entorn del futbolista no compra i que des del club es va reformular. Dimarts al matí fonts de l'entitat van explicar que el tresorer Ferran Oliver va contactar de nou amb Jorge Messi i que va rebre per resposta que l'acord amb el PSG ja estava tancat malgrat que el jugador hauria preferit esperar una nova oferta per intentar quedar-se. "Tot plegat recorda a Figo", van afegir des del Camp Nou, en referència al preacord que el portuguès va signar el 2000 amb el Madrid tot i la seva voluntat de seguir al Barça.

stats