ÍDOL ALS ESTATS UNITS
Esports 12/03/2011

"Si no hagués hagut de superar obstacles, no seria la que sóc ara"

Pionera Va començar a jugar a futbol quan ningú hi apostava als Estats Units i el va convertir en un esport de masses Ambiciosa "S'ha de seguir treballant perquè el futbol femení segueixi creixent"

Natalia Arroyo
3 min
Mia Hamm ha participat com a ponent en el Global Sports Forum a Barcelona.

Et vas retirar el 2004, després de guanyar la medalla d'or a les Olimpíades d'Atenes. Quina és la teva vinculació actual amb el futbol?

Entreno, assessoro la federació dels Estats Units i col·laboro amb la selecció nacional. Aquest estiu seré una de les ambaixadores del Mundial d'Alemanya i ho sóc també del Barça. D'una altra manera, però segueixo vinculada amb el futbol.

Ara la situació del futbol femení no es deu assemblar a la que hi havia quan tu vas començar.

Gens ni mica. Aleshores no hi havia equips, ni tan sols jugadores, érem dues o tres les que volíem jugar. Ara hi ha moltes noies que trien el futbol i el poden practicar arreu perquè tenen molts clubs per anar. Jo vaig haver de competir molt per fer-me un lloc. Vaig haver de fer sempre el doble per rebre el mateix que els nois. Vaig haver de lluitar molt.

I què sents quan veus totes les opcions que tenen les noies ara? T'agradaria haver-les tingut tu?

No m'aturo gaire a pensar-hi. Jo em quedo amb el temps en què vaig jugar, com vaig gaudir d'aquells anys. Són els que m'han fet ser la persona que sóc avui. Si no haguéssim hagut de superar obstacles, no pensaria com ho faig. De fet, ja m'agradaria estar tan en forma com les futbolistes d'ara! En cap cas penso "oh, que fàcil ho teniu", sinó que m'ho prenc més com que em correspon inspirar-les, servir-los de model.

Vas obrir un camí que avui dia aprofiten moltes noies. Assumeixes amb naturalitat aquest paper o t'incomoda ser l'heroïna?

M'afalaga. Però no només vaig ser jo, altres dones van fer una tasca enorme per poder estar com estem avui, per permetre'm a mi jugar a la universitat. Encara ara ens toca seguir treballant per millorar les oportunitats per a les noies joves.

Per on s'ha de començar a treballar per acabar de donar una empenta al futbol femení? S'ha d'intervenir sobre l'elit o sobre la base?

Sobre totes dues alhora. A la meva fundació mirem d'ajudar la base, assegurar-nos que les noies que comencen tinguin les millors instal·lacions i el millor material, el màxim d'oportunitats possibles per formar-se bé. Però és important que també a l'elit es treballi bé, perquè aquestes noies han de tenir un referent.

I en l'aspecte institucional?

Hem de poder-hi dir la nostra! Ens correspon a nosaltres contribuir a millorar la situació, a través de la nostra experiència i la nostra visió des de dins. Hem de poder dibuixar el camí que s'ha de recórrer.

Abans parlàvem de tenir referents. Però és que una nena vol ser Messi abans que Mia Hamm! Ho veu a la televisió. Com es canvia això?

Aquest estiu, amb el Mundial, tenim una bona ocasió per fer un pas per aconseguir-ho. Alemanya no està tan lluny d'assolir aquest grau de popularitat de les jugadores. Perquè tenen un nivell excepcional! Recordo que un cop vam jugar a Estrasburg, abans d'un partit masculí, i l'afició es va quedar sorpresa del nivell que teníem. "Ostres, si també saben jugar", deien.

Però costa que la gent s'animi a conèixer el futbol femení.

Esclar, perquè s'esperen trobar el ritme i els moviments de Messi i de Cristiano Ronaldo en un partit nostre! I el que han d'entendre és que potser no els tenim, però fem accions igualment atractives. És un estil diferent, però igual de vàlid.

No deixa de ser curiós que la millor jugadora del món, Marta Vieira, hagi estat sense equip uns mesos.

No m'imagino Messi sense saber on jugar! Tenim la sort de tenir-la jugant als Estats Units. És una jugadora fantàstica, amb una tècnica impressionant, és un goig veure-la jugar. No he vist ningú millor que ella.

Enguany es disputarà el Mundial femení a Alemanya. Què n'esperes, quina és la teva selecció favorita?

Probablement Alemanya, perquè juguen a casa. Però no pots deixar de banda els Estats Units, un equip molt sòlid, ni oblidar-te del Brasil, una selecció amb molt de talent.

Vas guanyar el Mundial jugat al teu país el 1999. Què en recordes?

Va ser meravellós. M'encanta jugar a casa! Hi ha qui sent pressió, qui s'incomoda perquè la premsa està molt a sobre. Però jugues davant la teva família, els teus amics. Jo ho preferia quan jugava.

El Mundial serà un èxit. Gran part de les entrades ja estan venudes. Quin ha de ser el pas següent?

Primer gaudir de l'espectacle i seguir treballant per millorar el joc. Colòmbia debutarà en un Mundial, i això és un èxit. Sud-amèrica està creixent moltíssim i també a l'Àfrica s'està avançant molt. Ho hem de celebrar.

Algun somni?

Que s'acabin les lluites, les desigualtats. A mi em va tocar demostrar cada dia de la meva vida que era vàlida, comptar els gols que feia. Somio que arribi el dia que no faci falta lluitar, que tot sigui natural.

stats