ESPORTS
Esports 06/08/2015

L'equip de beisbol que va aixecar la moral d'Hiroshima

Els Hiroshima Carp van crear-se amb el suport de la gent i encara avui són un dels equips més populars del Japó

Toni Padilla
3 min
La samarreta dels Hiroshima Carp

BarcelonaA Hiroshima, no pots fer quatre passes sense topar amb una lletra “C”. L'equip de beisbol, els Hiroshima Toyo Carp, són un dels grans símbols de la ciutat. Autobusos, pastissets, sopes, tapes de claveguera, llibres o quimonos apareixen amb els colors i els símbols d'aquest equip. Equip que fa anys que no guanya res. Aquesta temporada, de fet, ha arribat a ser el darrer classificat, però ha reaccionat una mica.

Els Hiroshima Toyo Carp han jugat aquest dijous, just quan es recorden els 70 anys de la bomba atòmica que va destrossar la ciutat, amb una samarreta especial. Tots els jugadors han portat el dorsal 86 (pel dia 6 d'agost), amb la paraula 'pau' al davant i 'Hiroshima' al darrere.

Hiroshima, ciutat de mar, ha estat sempre una vila oberta als esports. El futbol se segueix molt, amb una llarga tradició gràcies al club de la Mazda, la fàbrica de cotxes, que va guanyar lligues abans de la guerra. Actualment, el nou club professional, el Sanfrecce, lluita per guanyar la tercera lliga en quatre anys. Però, a la ciutat, té menys pes que els Carp. A Hiroshima mana el beisbol, curiosament un esport tan nord-americà.

Tants els Carp com el Sanfreece pertanyen a la família Matsuda, la propietària de la marca de cotxes Mazda, fàbrica que ha donat feina a diferents generacions de famílies d'Hiroshima. Si el Sanfrecce guanya títols, els Carp, no. Però els Carp són l'orgull de la ciutat. El club va ser creat el 1950, just quan la ciutat aixecava el cap. “La història del nostre club és la història del renaixement de la ciutat”, diu la seva pàgina web.

Kazuyosji Yamamoto era un nen quan va sobreviure a la bomba, ja que era a casa dels avis, a la perifèria de la ciutat, per amagar-se de les bombes que podien caure al centre de la ciutat. El seu pare, en canvi, va perdre la vida en quedar exposat a la radiació. “Els Carp formen part de la identitat de la ciutat. Era el nostre símbol per deixar clar que volíem lluitar per un futur millor”, recordava a la web del club.

El 1950, els Carp van jugar el seu primer partit. La ciutat va sumar-se a la proposta de tenir un club a la nova lliga de beisbol (esport que ja era popular abans de la guerra), però amb l'economia feta pols, faltaven recursos. Els propietaris de la lliga, de fet, en veure que els Carp omplien l'estadi (havia sobreviscut a l'explosió) però no podien fitxar bons jugadors, van proposar la fusió amb un altre equip. Però la gent d'Hiroshima no va defallir i va iniciar una campanya per aconseguir els diners per sobreviure.

Yamamoto va arribar a ser un bon jugador de beisbol, i va rebre bones ofertes d'altres clubs més rics. Però Hayato Ikeda, ministre d'economia, va reunir-se amb ell un dia per demanar-li un favor: “No et parlo com a ministre. Et parlo com a aficionat dels Carp. Ens cal la teva ajuda per aixecar l'equip”. I Yamamoto va iniciar una carrera de 15 anys amb els Carp, i es va convertir en un dels herois de la ciutat.

“Llavors, l'estadi era al centre, a prop del Dome”, recorda en referència a un dels pocs edificis que van sobreviure a la bomba, convertint encara avui en símbol d'aquell dia. “Plovia i vaig aturar-me, com altres cops, per resar i recordar els morts. I llavors, un home, un desconegut, va acostar-se, va tapar-me amb el paraigua i, en silenci, va pregar amb mi”. En el seu darrer any a l'equip, els Carp van guanyar la lliga per primer cop, el 1975. El 1968, Mazda havia invertit per primer cop diners en el club, garantint el futur d'un dels equips amb millor assistència de tot el Japó. I el seu club de fans femení, les 'Kapu Joshi', són tan famoses com els jugadors. Malgrat que no guanyen cap títol des de l'any 1991.

stats