Fer història mai no ha estat tan a prop

El Barça s’enfrontarà al Chelsea en la seva segona final de la Champions en tres anys

4 min
El Barça femení ja és a les semis de Copa

GöteborgEl camí ha estat llarg i laboriós. Les jugadores de Lluís Cortés i tot l'staff del Barça han fet molts sacrificis i esforços per ser a Göteborg (Suècia). La final de la Champions d'aquest diumenge (21 h, Barça TV, TV3 i Gol), en què les blaugranes s'enfrontaran al Chelsea a l'estadi Gamla Ullevi, és l'escenari perfecte per redimir-se de la dolorosa derrota de fa dos anys en la final de Budapest. Aquell dia va ser un punt d'inflexió per a les blaugranes i, gràcies a un canvi de xip, demà poden proclamar-se campiones d'Europa per primer cop en la seva història.

A l'avió de tornada de Budapest, futbolistes i staff tècnic es van unir per començar un canvi radical a l'equip. L'aposta ferma per professionalitzar l'equip va començar molt abans. "Des que vam començar nosaltres l'any 2006, van passar 4-5 anys per guanyar la primera Lliga", radiografia Xavi Llorens, entrador de l'equip blaugrana entre el 2006 i el 2017. "Portem des del 2010 treballant amb un nivell mitjà-alt. Han passat unes deu temporades en què l'equip ha anat creixent i les jugadores han agafat molta experiència. Elles han madurat i tenen més experiència a l'hora de competir. Hi ha jugadores com la Patri o l'Alexia que amb disset anys ja estaven jugant al màxim nivell", contextualitza l'ara scouter del club català.

La mirada de futur va marcar des de l'inici aquesta progressió de l'equip. "Sabíem que tot el que fèiem no era només per al present, sinó que estàvem treballant per a un futur", reflexiona Natalia Astrain, exentrenadora de l'equip blaugrana. "Les jugadores que han format part de la història del Barça saben que defensar aquesta samarreta és un orgull i una responsabilitat. Teníem la il·lusió que el club fes una aposta total –com la que hi ha ara–, i sempre, cada dia, lluitàvem per això". Per aquest motiu, les victòries sobre la gespa eren també un triomf en la professionalització de l'equip. "Pensàvem: «A veure si amb aquesta victòria podem anar a jugar al Mini Estadi». Cada triomf era una gran gesta perquè aconseguíem una mica més de suport del club i visibilitat", relata Astrain.

L'equip al complet en l'entrenament previ a la final de la Champions.

L'aposta clara, però, va arribar el 2015. Amb Maria Teixidor al capdavant, l'equip femení blaugrana va fer un pas de gegant. "La final és un retorn brutal per a totes les persones que, cadascuna des de la seva responsabilitat, hem contribuït a fer-lo créixer des dels inicis. Tots els esforços i les hores dedicades han valgut la pena. Aquesta final em fa personalment molt feliç, independentment del resultat. Veig el fruit de l'esforç conjunt, la força del compromís i la potència d'un treball magníficament executat", confessa l'exdirectiva, que es mostra convençuda de les opcions de l'equip de cara a la final.

Tornar a plantar-se a la cita decisiva pel desenllaç de la Champions era l'objectiu principal del grup. Demostrar que són un dels grans equips europeus era el que tenien entre cella i cella cadascun dels integrants de la plantilla. Ara, amb aquesta meta consolidada, volen fer història. "Estan preparades per guanyar. Ja no s'hi val només amb arribar a la final. Això no significa que si no es guanya sigui un fracàs. Arribar aquí és una gesta i un premi, però jo crec que estan més que preparades per guanyar la Champions. Estic convençuda que ho faran", expressa Astrain, que considera l'ADN Barça una assegurança de cara al partit de diumenge. "Les jugadores han integrat una metodologia que ens fa reconeixibles com a club i la despleguen de forma magistral al camp. Les veig en plena forma, amb una força i una determinació extraordinàries i amb una mentalitat col·lectiva molt forta", afegeix Teixidor.

Moment històric i clau pel futur

El Chelsea, flamant campió de la lliga anglesa, no posarà les coses fàcils a l'equip de Lluís Cortés. El duel d'estils serà total sobre la gespa. L'equip blaugrana, que prefereix la possessió i el control de la pilota, s'enfrontarà al conjunt dirigit per Emma Hayes, que se sent especialment còmode defensant prop de la seva porteria. "És un equip molt dur físicament, però crec que té algun dèficit defensivament. Les seves fortaleses estan en la força que tenen les jugadores de davant i la manera de finalitzar les jugades. No juguen com nosaltres, sinó molt més tancades al darrere, molt fortes en defensa i sortint a la contra aprofitant la velocitat de les jugadores del davant. És una forma totalment diferent d'entendre el futbol", analitza Llorens, que ha viatjat amb l'equip a Göteborg.

L'ambició de les blaugranes no té aturador. La visió de futur amb què tot va començar continua més viva que mai. "El futbol femení ha de continuar creixent. Les nenes petites que ara comencen a jugar podran gaudir de millors condicions i, si guanyem aquesta final, es facilitarà el futur d'aquestes nenes", ha augurat Vicky Losada en la roda de premsa prèvia al matx.

Un cop més, les blaugranes han rebentat el sostre de vidre i volen seguir demostrant que la seva ambició i esforç no té límits. Contra el Chelsea buscaran proclamar-se campiones d'Europa: aixecar un trofeu, però, que significaria molt més.

stats