Gimnàstica
Esports 03/05/2021

"Jo plorava en silenci a la llitera i les llàgrimes em queien per la cara"

Un informe denuncia abusos sexuals a gimnastes australianes

ARA
2 min
Pont de Sydney Harbour

BarcelonaLa Comissió Australiana de Drets Humans ha explicat aquest dilluns que gimnastes del país oceànic, majoritàriament nenes i joves, han patit abusos, des de verbals i emocionals fins a físics i sexuals, des dels anys 80 fins a anys recents, fet que ha motivat la federació d'aquesta disciplina a demanar disculpes sense reserves. Els durs entrenaments dels atletes, que comencen a practicar aquest esport des de ben petits, també van estar marcats per pràctiques de control de pes i la ridiculització dels seus cossos, segons l'informe independent de la Comissió, que va ser encarregat l'any passat per la Federació de Gimnàstica d'Austràlia.

L'informe, basat en les entrevistes de 57 persones (atletes, familiars i entrenadors, entre d'altres), ha assenyalat que alguns entrevistats van relatar "conductes sexuals inapropiades i abusos que van produir-se durant els entrenaments, en llocs públics i d'amagat, en vestidors i banys, mentre rebien tractament físic i durant els trajectes a les sessions d'entrenament". Alguns dels testimonis recollits parlen de tocaments, fregament d'un entrenador amb una erecció i abusos sexuals per part d'un massatgista. "Un terapeuta massatgista va abusar de mi quan m'estava tractant per una lesió. L'abús va ocórrer durant un temps quan jo tenia 8 o 9 anys. Abús, sexe i denúncia eren conceptes totalment aliens a mi en aquella època. Aquest home va abusar de diverses maneres de mi, sovint amb la meva mare a l'habitació", va dir una entrevistada. "Jo plorava en silenci a la llitera i les llàgrimes em queien per la cara. Recordo que sentia un dolor increïble, però no volia queixar-me", va afegir.

A Austràlia hi ha al voltant de 231.000 persones que practiquen la gimnàstica, principalment a nivell recreatiu, de les quals un 77% són dones i un 91% tenen menys de 12 anys. La federació australiana va sol·licitar l'informe després que el documental Athlete A (2020), sobre els abusos comesos per l'antic metge de l'equip nacional de gimnàstica dels EUA Larry Nassar, provoqués que moltes atletes australianes aixequessin la seva veu per denunciar abusos per part dels seus entrenadors i altres responsables. L'informe, que va emetre 12 recomanacions, va determinar que els esforços en el món professional de la gimnàstica són "insuficients" per entendre i prevenir els comportaments que derivin en abús i la negligència dels gimnastes. Així mateix, la comissió va apuntar en l'informe que en les pràctiques de contractació d'entrenadors hi ha d'haver més controls per assegurar-se que la relació amb el menor sigui respectuosa, i va posar en evidència els riscos de la cultura de voler guanyar a qualsevol preu.

stats