Futbol

Javier Tebas dimiteix per avançar les eleccions a la Lliga i perpetuar-se en el càrrec

Sense rival, podria ser escollit per a un quart mandat al capdavant de la patronal abans de finals d'any

3 min
Javier Tebas, president de la Lliga

BarcelonaJavier Tebas té corda per a estona. El president de la lliga ha presentat la seva dimissió aquest matí per avançar el procés electoral, previst inicialment per al 2024. Es tracta d'una jugada estratègica del directiu aragonès, que al veure que no hi ha cap candidatura alternativa amb cara i ulls, s'aplana el camí per seguir manant a la patronal. Tebas es presentarà per sumar un quart mandat al capdavant de la Lliga.

Tebas finalitzava mandat a finals d'any i a l'espera de veure si apareix un altre candidat, fet poc probable, podria ser reescollit abans de les festes nadalenques. La notícia, avançada pel portal Relevo, no ha sorprès la major part de clubs de futbol, que ja sabien que Tebas tenia intenció de controlar el calendari electoral al seu gust. El president de la Lliga sap que té el suport de gairebé tots els 43 clubs professionals de Primera i Segona Divisió. Movent el calendari, evita que es pugui organitzar amb temps una candidatura alternativa. A més, evita que les eleccions puguin coincidir amb les de la Federació Espanyola de Futbol, entitat que les té previstes a inicis del 2024. La relació de Tebas amb l'antic president de la RFEF, el sancionat Luis Rubiales, era horrible. Un dels noms que podria presidir la Federació seria Pedro Rocha, que ocupa de forma interina el càrrec. "No valoraré si Pedro Rocha serà president després. No faré hipòtesis. Però des que hi ha Pedro Rocha, les relacions són diferents. Almenys parlem. No és que resolguem gaires coses, però ens asseiem, anem parlant i avancem. Després de tants anys de relacions dures amb Villar, menys dures que amb Rubiales, anem a poc a poc refent les relacions i anem per bon camí. Qui sigui el futur president, sigui Rocha o qui sigui, espero que sigui comunicatiu", ha dit Tebas aquesta mateixa setmana.

Amb aquest avançament Tebas també s'assegura seguir manant abans de saber la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si la Superlliga de clubs proposada per Florentino Pérez i el Madrid pot tirar endavant o no. Tebas ha estat un dels grans enemics d'aquesta idea. "Puc comptar amb els dits de la mà qui dona suport a aquesta lliga", va dir fa poc Tebas. En les anteriors eleccions, les de desembre del 2019, l'aragonès ja no va tenir cap oposició, i va guanyar sense votacions. El 2016 es va presentar l'empresari basc Alex Aranzabal, que havia presidit l'Eibar, però no va arribar a trobar els 11 avals necessaris que calen per presentar-se i Tebas va imposar-se plàcidament.

Un llarg currículum al futbol

Llicenciat en dret per la Universitat de Saragossa, Tebas segueix sent una figura polèmica. A finals dels anys 70 va començar a fer soroll a Oscacom a delegat provincial de les joventuts del partit polític Fuerza Nueva, quan va arribar a firmar articles en què defensava un possible cop d’estat militar. Tebas, però, va militar poc al partit per passar a exercir d’advocat. El 1993 va arribar a la presidència del club de la seva ciutat, un càrrec que ocuparia fins al 1998. Llavors ja havia fundat el seu despatx d’advocats, especialitzat en dret esportiu. El currículum de Tebas a partir d’aquest any està ple de girs i operacions per guanyar poder. El 1998 va assessorar l’empresari argentí Marcelo Tinelli en el procés per comprar el Badajoz, llavors un club de Segona Divisió que pocs anys després va acabar arruïnat i refundat en categories regionals. Tebas, però, va aprofitar aquesta operació per entrar al consell de la LFP, on estan representats els clubs de Primera i de Segona. De fet, quan va ser escollit vicepresident de la LFP ja no exercia el seu càrrec al Badajoz perquè el club estava desapareixent. Durant aquestes negociacions, Tebas va entrar en contacte amb les directives del Barça i el Madrid, a les quals va deixar satisfetes en imposar un punt en el nou acord televisiu en què s’acordava que el vot conjunt de Barça i Madrid podria aturar qualsevol operació dels altres equips. Llavors, era amic de Florentino.

Tebas ha arribat a ser representant de tres clubs a la vegada a la LFP -cobrant sous dels tres- i ha representat homes com Bernd Schuster, amb qui va negociar el seu contracte quan el va fitxar el Madrid malgrat que en aquell moment ja tenia càrrec a la LFP. Els darrers anys s'ha separat de Florentino. Amb el Barça sempre ha mantingut una relació complicada, ja que quan era advocat de l'Alabès ja va presentar una denúncia contra la fitxa federativa de Messi. Amb la Superlliga, també han defensat postures diferents, però el club català ha votat a favor seu gairebé sempre en compartir el mateix punt de vista en altres afers.

stats