"Demanem a la Generalitat i al COE que si cal presentin una candidatura olímpica només catalana"

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern defensa que una proposta de Catalunya sola per als Jocs del 2030 és viable

3 min
"Demanem a la Generalitat i al COE que si cal presenti una candidatura olímpica només catalana"

BarcelonaLa candidatura per portar uns Jocs Olímpics al Pirineu l'any 2030 segueix enredada als despatxos dels polítics. El president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FECH), David Samper, ha demanat "al govern de la Generalitat i al COE que presenti una candidatura només de Catalunya si l'Aragó segueix sense sumar-se a l'acord que inicialment havia signat. I demanem al Comitè Olímpic Espanyol que sigui valent. Nosaltres no ens hem despenjat de cap acord, hem complert la nostra part del tracte", ha defensat. "Hi havia dotze persones que van signar, algunes del govern aragonès. Nosaltres no hem canviat d'opinió, nosaltres hem estat molt respectuosos amb tothom", ha afegit.

"Tenim una proposta feta només a Catalunya, de la qual ja es va fer l'informe, però després es va voler incloure la candidatura dins de l'agenda del retrobament polític. I va entrar en joc l'Aragó. Ho hem acceptat, ja que el Comitè Olímpic Espanyol deia que calia anar junts. Ho hem fet, però ara és l'Aragó qui trenca l'acord. ¿El COE pot deixar passar el tren d'uns Jocs perquè una part se'n despenja? Cal ser valents", ha dit Samper.

Les negociacions per poder presentar davant del Comitè Olímpic Internacional una candidatura no acaben d'avançar per la negativa del govern de l'Aragó a acceptar la proposta de repartiment de seus. "És un moment molt estrany. Fa dies es va arribar a un acord guanyador. Seguim creient en aquest acord, però el govern aragonès se'n va despenjar malgrat que va participar en tres ocasions en aquest acord, sempre votant a favor. Les alternatives que ha ofert després ja no són sostenibles, ja no són guanyadores, ja que caldria doblar instal·lacions. Estem competint contra Salt Lake City, Vancouver i Sapporo, tres ciutats top. Sabem que el COI vol uns Jocs a Europa, sabem que els volen aquí", ha explicat Samper.

"Els esportistes volem aquests Jocs"

"Els esportistes estem a favor de la candidatura", ha explicat l'esquiadora catalana Núria Pau en l'acte a la seu de la FECH. "En els últims dies he trobat a faltar la veu dels esportistes. La major part dels que hem pogut parlar estem a favor. Uns Jocs són la teva màxima aspiració", ha dit l'esquiadora, olímpica aquest any als Jocs de la Xina. "Poder competir a casa és una oportunitat que passa un cop a la vida", ha afegit l'esquiadora de Ribes de Freser. "Soc del Pirineu i he estat olímpica. Puc afirmar que no tenim res a envejar a les instal·lacions que he vist a la Xina", ha afegit. La majoria d'esportistes catalans que han estat olímpics s'han posicionat a favor dels Jocs. Altres, com Kilian Jornet, s'hi han posicionat en contra.

Samper ha recordat: "No anem contra l'Aragó, contra ningú, però Catalunya mai ha presentat una candidatura i ara ens toca. Si se'ns passa aquest tren, potser ja no tornarà a passar. Catalunya vol els Jocs Olímpics i Paralímpics del 2030. Els volem i lluitarem. Tenim la capacitat per organitzar els millors Jocs Olímpics d'Hivern de la història. El projecte comença el 2010 amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcaldessa actual no hi va creure i el projecte va passar a mans de la Generalitat i va entrar en diferents fases, però els esportistes hi han cregut sempre", ha afegit.

Aquesta setmana el president del COE, Alejandro Blanco, ha insistit que "si no hi ha acord no hi ha candidatura". "No serà un projecte només de l'Aragó o només de Catalunya. La candidatura serà presentada pel COE i signada pels dos presidents autonòmics i pel govern d'Espanya. Si no és així, ho deixem i ens posarem a pensar en una altra cosa, el 2034 o quan sigui", ha dit, i ha recordat que la data límit és el 20 de maig. "El dia 1 de juny ve a Madrid el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach. Si hi haurà una candidatura necessitem saber el què deu dies abans per poder presentar-li alguna cosa concreta aquell dia. Molt o poc, però alguna cosa li hem d'ensenyar", ha insistit.

La proposta per repartir els esports d'una candidatura olímpica del 2030, signada per totes les parts, va ser rebutjada fa uns mesos pel president de l'Aragó, Javier Lambán, que exigeix tenir proves a les tres valls aragoneses. Aquesta última setmana el COE va presentar a Lambán una proposta amb esports a aquestes valls a canvi que l'Aragó cedís el patinatge artístic a Catalunya, però el govern de Saragossa s'hi va negar del tot. "Prioritza la seva agenda política", ha afegit Samper.

stats