Aragó envia a la desesperada una nova proposta per repartir les seus olímpiques

El COE i Catalunya s'oposen a la proposta del govern de Javier Lambán

2 min
El president de l'Aragó, Javier Lambán, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa candidatura olímpica per portar els Jocs Olímpics al Pirineu el 2030 segueix lluny d'un acord. El govern de l'Aragó ha remès aquest dilluns al Comitè Olímpic Espanyol (COE) la seva última proposta per salvar una candidatura de consens amb Catalunya als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Proposta que no encaixa amb el punt de vista català ni tampoc amb el del COE. El govern de Javier Lambán, que s'ha enfrontat tant amb el COE que ha arribat a demanar-ne la dimissió del president, Alejandro Blanco, s'ha queixat que "Catalunya està parlant amb Sarajevo com si fos un estat". Sarajevo és una de les opcions previstes, juntament amb els Alps, per acollir proves d'uns hipotètics Jocs que requereixen instal·lacions inexistents als Pirineus, com els salts de trampolí o el bobsleigh.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport del Govern aragonès, Felipe Faci, ha confirmat que ha donat instruccions per enviar per correu electrònic la proposta aragonesa, que va presentar al ple del parlament autonòmic dijous passat el president Javier Lambán, i que consisteix a dividir les proves en quatre lots amb dues opcions cadascun, les d'esquí alpí per gènere. El COE no és partidari de separar les proves d'esquí alpí perquè vol concentrar-les en un mateix escenari per estalviar, a diferència del que s'ha fet en els últims Jocs d'Hivern, a Pequín, i del que es farà als propers de Milà-Cortina d'Ampezzo, el 2026.

Faci ha defensat que l'Aragó no disposa de cap informe tècnic que avali quines instal·lacions són millors per a les proves d'esquí alpí o que digui que l'estació catalana de la Molina, l'escollida en la primera proposta tècnica, queda per davant de les aragoneses de Cerler o Formigal. El conseller ha assegurat que el govern d'Aragó "ha estat sempre a favor que hi hagués una candidatura conjunta amb Catalunya", però el que no pot acceptar és que no garanteixi la igualtat i l'equitat, que és allò a què s'havia compromès Blanco.

La candidatura, nascuda el 2010 a l'Ajuntament de Barcelona i liderada pel govern català, va canviar de rumb quan el COE va exigir incloure proves a l'Aragó. Després de mesos de reunions es va tancar una proposta per repartir els esports que agrupaven més disciplines a l'Aragó, però deixant les més importants a Catalunya, com l'esquí alpí i l'hoquei sobre gel. Malgrat que els enviats del govern aragonès a la comissió tècnica van validar aquest acord inicialment, Javier Lambán el va acabar rebutjant i ha anat fent noves propostes que no són vistes amb bons ulls pel COE ni per Catalunya. Alejandro Blanco ha admès que sense acord entre els territoris una opció seria que Catalunya i l'Aragó presentin candidatures en solitari. I llavors el COE decidiria quina tira endavant. Blanco ha acusat Lambán d'utilitzar la candidatura per fer "política" de cara a les pròximes eleccions aragoneses. Catalunya, per part seva, té llesta una proposta en solitari, mentre el Comitè Olímpic Internacional ja visita altres possibles seus dels Jocs del 2030, com Sapporo.

stats