Jocs Olímpics

Els Estats Units, la penitència de perdre contra Eslovènia

La derrota empeny la selecció espanyola a una eliminatòria de màxima dificultat

3 min
Luka Doncic i Ricky Rubio

BarcelonaLa selecció espanyola masculina de bàsquet va perdre contra Eslovènia (87-95) i com a penitència haurà de jugar dimarts (6.40 h, La 1 i Eurosport) els quarts de final del torneig olímpic contra els Estats Units. L’equip entrenat per Sergio Scariolo va desaprofitar una diferència de 12 punts contra un rival que va saber desxifrar l’estratègia defensiva del tècnic italià en una segona part molt diferent de la primera. El seu camí cap a les medalles s'ha complicat molt.

El partit entre Espanya i els Estats Units serà tot un esdeveniment. Uns dies després de veure's les cares a Las Vegas amb victòria per a l'equip nord-americà, les dues aspirants a la medalla d'or s'enfrontaran a Tòquio. "Ara estem en mode de recuperació, encara no estem preparats per al pròxim oponent. Ens hem de rejovenir en un dia i preparar-nos per competir com nosaltres sabem. Aquest és un equip que ha sigut llegendari en el món del bàsquet per poder competir al llarg dels anys, sense importar els jugadors que hi havia, sense importar les generacions que hi van estar involucrades. Només cal seguir sent nosaltres mateixos, mantenir la nostra identitat", va dir Scariolo. En cas de superar l'eliminatòria, el següent rival serà el guanyador del partit entre Austràlia i l'Argentina. A l'altra banda del quadre queden els següents emparellaments: Eslovènia-Alemanya i França-Itàlia.

Luka Doncic, que continua sense haver perdut mai amb la selecció eslovena, es va quedar a una assistència del triple doble. El jugador dels Dallas Mavericks va sumar 12 punts, 14 rebots i 9 assistències en un partit molt incòmode per a ell, ja que va haver de superar un grapat de defenses mixtes i l’assignació de defensors del nivell de Víctor Claver, Usman Garuba, Alberto Abalde o Àlex Abrines. Descol·locat durant un primer quart en què va cometre tres faltes personals, l’eslovè va saber mantenir-se en un discret segon pla i traspassar la responsabilitat ofensiva a companys com Mike Tobey, Vlatko Cancar o Klemen Prepelic. La tàctica va funcionar i Espanya va comprovar que Eslovènia és molt més que la seva estrella de la NBA.

Després que Espanya fos incapaç de gestionar una diferència de 12 punts a l’inici del tercer període (55-43), el partit va arribar igualat al tram final, en què Eslovènia va tenir les idees més clares. Amb 87-90 en el marcador i 10 segons per jugar, Ricky Rubio va fallar un triple i el rival va saber sentenciar el combinat espanyol. El base del Masnou va sumar 18 punts i 9 assistències, però no va poder repetir la bona punteria en el tir exterior d’altres dies. Alberto Abalde i Rudy Fernández es van convertir en els seus aliats més regulars durant un partit en què el joc interior no va competir al seu nivell habitual.

"Els petits detalls han sigut clau. Hem controlat les defenses, el ritme i el rebot durant molta estona, però ens han fet mal. Hem intentat defenses alternatives, però això treu jugadors de posició. Ells han fet una bona feina i les lectures correctes, i també punts fàcils en algunes accions de rebot i transició que no hem sabut aturar. Això ens ha desanimat una mica. Cal aprendre i millorar, treballar junts i ajudar-nos. El nostre pla passa per guanyar cada partit, però les circumstàncies no sempre surten així. Hi ha coses que hem de millorar i ja està, no hi ha cap altra lectura", va analitzar Marc Gasol.

Queralt Casas.

Triomf del combinat femení (66-76)

La selecció espanyola femenina continua amb la seva bona línia en els Jocs Olímpics. El combinat entrenat per Lucas Mondelo va derrotar el Canadà (66-76) en un partit més dur del que indica el marcador i disputarà els quarts de final. “Estic molt feliç perquè l'equip ha guanyat els tres partits i estem classificats per a quarts. Estem donant una molt bona imatge i estem demostrant que Espanya està en una fase de creixement encara. Com en la 2012-2013, mirem al futur però també competim, i estic molt orgullós per això”, analitza el tècnic català, que va accentuar el protagonisme de Queralt Casas sortint des de la banqueta. Després de quedar-se sense jugar contra Sèrbia, la jugadora de Bescanó va ser una peça clau en el partit amb 8 punts, 5 assistències i 3 rebots. “L'altre dia no vaig jugar ni un minut. És complicat quan estàs acostumada a tenir un paper molt important en l'equip, però estava concentrada, esperant l'oportunitat i les coses han sortit bé. Podrien no haver sortit bé, però hi he posat ganes i esforç. Quan una no té confiança és més difícil que et surtin les coses, però ara estic plorant perquè m'he tret la tensió de dins”, reconeix Casas. El pes principal va tornar a recaure en la base Cristina Ouviña, que va sumar 15 punts i 7 assistències, i les pivots Astou Ndour, que va arribar a 35 crèdits de valoració, i Laura Gil.

stats