Futbol

Espanya-Brasil, l'or olímpic en joc entre Pedri i Dani Alves

La temporada de futbol 2020-21 abaixa el teló amb la final als Jocs de Tòquio

Joan Carol
2 min
Pedri, en acció contra el Japó

BarcelonaVint-i-un anys després, la selecció espanyola de futbol tornarà a disputar un partit per l'or olímpic (13.30 h, TVE). Amb el cartell de favorita compartit amb el seu rival a la final, el Brasil, la selecció que dirigeix Luis de la Fuente ha anat superant totes les pedres que s'ha trobat pel camí, sense brillar en el joc però sabent superar situacions adverses. I no han sigut poques.

Primer va ser un grup complicat amb l'Argentina, Austràlia i Egipte. Després, als quarts de final, la Costa d'Ivori va exigir a Pedri i companyia la seva millor versió, amb una remuntada èpica protagonitzada per Rafa Mir. A les semifinals, el Japó va allargar l'eliminatòria fins al minut 115, quan Marco Asensio va trencar el partit amb una genialitat de la seva cama esquerra. Després de tot aquest camí, arribar a la final ja és un premi. També per a Dani Alves, un dels tres futbolistes majors del límit de 23 anys que ha escollit el Brasil i amb un palmarès d'enveja. Els dos conjunts es veuran les cares a l'estadi internacional de Yokohama, en un duel que clourà la temporada de futbol 2020-21.

Suma de qualitat

El combinat espanyol arriba a la final sense una figura que s'hagi alçat per sobre de la resta. Pedri està fent un gran torneig i disputarà el partit número 73 de la temporada, més que cap altre jugador aquest curs. Però la selecció no té una dependència del canari, si bé és un dels seus líders; tampoc exclusivament dels gols de Rafa Mir, vitals per a la remuntada a quarts. Asensio va aparèixer a les semifinals, així com el talent de la resta de jugadors ofensius com Dani Olmo, Bryan Gil i Mikel Oyarzabal.

La suma de totes les peces ha portat Espanya a la final. La final serà la prova de foc per a la línia defensiva, liderada per Eric Garcia i Pau Torres. Tot i les vuit dianes que ha fet el Brasil, Mèxic –guanyador de la medalla de bronze– ja va fer mostra a la semifinal de com deixar mullada la pólvora dels brasilers en un duel resolt als penals.

De Neymar a Alves

L'artiller del Brasil té nom propi: Richarlison. El davanter de l'Everton, amb cinc gols, és la peça clau. Després de guanyar a Rio 2016, amb Neymar liderant la selecció, ara Dani Alves capitaneja l'equip a Tòquio. Al mig, Bruno Guimaraes és qui porta el timó. El futbolista de l'Olympique de Lió dirigeix el joc tant amb el 4-2-3-1 com amb el 4-4-2. Alves, des del lateral dret, és el primer atacant i amb la seva experiència manté l'ordre de l'equip. Amb 44 títols, l'exblaugrana és el jugador més llorejat de la història. L'or olímpic és dels pocs objectius que encara li queden per aconseguir.

Per a Espanya, és la segona oportunitat de repetir l'or que va guanyar a Barcelona 1992. A Sydney 2000, Samuel Eto'o va ser el botxí d'un equip estatal en què al mig del camp, com ara ho fa Pedri, jugava Xavi Hernández. Els brasilers busquen ser la cinquena selecció que aconsegueix dos ors de forma consecutiva i, el combinat estatal, fer que la sobreexposició de partits del canari hagi valgut la pena.

stats