Gimnàstica

La gran lluita de Simone Biles: "Cal viure el moment i cal que ens cuidem entre nosaltres"

La gimnasta ha tornat a la competició mentre defensa la necessitat de cuidar la salut mental

4 min
La nord-americana Simone Biles ahir a Chicago.

BarcelonaJust un any abans dels Jocs Olímpics de París, als Estats Units tothom es pregunta si la gimnasta Simone Biles serà a la capital francesa el 2024. I en cas de ser-hi, en quins concursos participarà la considerada millor gimnasta de tots els temps. Després de trencar tots els esquemes als Jocs Olímpics del 2016 a Rio de Janeiro, quan va guanyar quatre medalles d’or, Biles va decidir abandonar gairebé tots els concursos on estava apuntada durant els Jocs de Tòquio. Al Japó, tothom esperava que acabés amb un munt de medalles d’or penjades del coll, però va preferir prioritzar la seva salut, mental i física, ja que no aconseguia concentrar-se prou quan feia determinats salts i perdia la noció d’on era el terra quan girava en l’aire.

Ara fa una setmana, Biles, de 26 anys, va retornar a la competició per sorpresa. Ningú s’ho esperava. Malgrat ser una celebritat, va aconseguir mantenir el secret que s'estava entrenant per tornar als campionats estatals. Els darrers anys Biles s’havia retirat de l’esport. A les xarxes socials se la podia veure feliç fent un viatge amb les seves amigues a Belize, país on té arrels, a la gala MET de Nova York, amb la cantant Billie Eilish o casant-se amb la seva parella, el jugador de futbol americà Jonathan Owens. Quan es va saber que Biles estava inscrita per als campionats que es van fer a Illinois, es van multiplicar la venda d’entrades i les peticions d’acreditacions de premsa per veure-la en acció. I ningú va marxar decebut. Biles, que havia guanyat els seus primers títols mundials i nord-americans un llunyà any 2013, va tornar a competir 732 dies després del darrer cop oferint tot un espectacle al Core Hydration U.S. Classic en els exercicis de barres asimètriques, equilibri, salt i terra. “Ara crec una mica més en mi”, va dir exultant després de pujar al graó més alt del podi.

Una actuació magnífica

Malgrat l’enrenou mediàtic que va generar el seu retorn, Biles va concentrar-se en els seus exercicis i va aconseguir un triomf brillant amb 59.100 punts i 5.000 d’avantatge sobre Leanne Wong, segona. Aquestes puntuacions la situen com a gran favorita per brillar als Jocs de París, si decideix ser-hi. “Ha estat genial, després de tot el que ha passat els últims anys. Tothom donant-me suport, amb pancartes. M’ha arribat al cor que seguissin creient en mi. He tornat i he fet el que m’agradava, em sento molt feliç pel resultat”, deia Biles en declaracions a la cadena NBC. Guanyat l’US Classic, el proper repte és preparar-se per al Campionat Nacional dels Estats Units. “I després, ja ho veurem”. 

L’entorn de la gimnasta diu que quan Biles afirma que no vol pensar gaire en el futur, no és una excusa. Ara vol viure el present. La pressió per guanyar-ho tot a Tòquio hauria estat una de les raons per les quals hauria patit problemes de pressió mental. La jove gimnasta, que ha tingut una vida molt dura, ja que la van criar els seus avis perquè els pares tenien problemes amb les drogues, posteriorment va ser víctima d’abusos sexuals per part de Larry Nassar, metge de la Federació Nord-americana de Gimnàstica, i va passar-se més de quatre anys sentint a dir que ella havia de signar la millor actuació de tots els temps a Tòquio. Ara ha decidit centrar-se en el dia a dia, en períodes curts, intentant ser positiva. “Vol viure el moment” explicaven des del seu entorn. La competència per ser a l’equip nord-americà de gimnàstica serà dura, ja que a les noves fornades s’hi sumen dones experimentades com Gabby Douglas o la mateixa Biles.

Però mentre s'entrena per ser a la llista, que es farà oficial el juny del 2024, Simone Biles no oblida la seva gran lluita: parlar de la salut mental. En aquests anys en què no ha competit, Biles ha omplert pavellons amb un espectacle de gimnàstica amb música i balls, on no es competeix però Biles explicava la seva història. “Per a mi, era important incloure-hi l’aspecte de la salut mental, perquè sé que molta gent ha viscut situacions semblants. Cal parlar dels problemes i no amagar-los sota una catifa”, diu sobre l’espectacle Gold Over America. “Diria que té molta força, coratge. És emocionant. Hi ha parts tristes, però hi ha alts i baixos a la vida. I crec que això és el que estem intentant retratar en aquests espectacles”, explicava fa uns mesos Biles, que sempre havia somiat amb poder tenir un projecte com aquest, en què recorda com pot arribar a ser d'important “estar rodejat de gent que t’estima i t’ajuda. Allunyar-se de gent tòxica i centrar-se en qui suma. Parlar dels problemes i no tenir por”, sol explicar. I ha parlat tant de la família com dels amics. I també, esclar, de la cultura de l’esport dels Estats Units, on durant dècades s’han justificat abusos a canvi d'intentar guanyar l’or. “No, no tot s'hi val. La nostra salut és més important que el triomf esportiu”, defensa Biles, que segueix gaudint del moment. D’un dia a dia en què s’ha convertit en un referent.

stats