Lambán rebutja una nova proposta per als Jocs del 2030 tot i que es donaven proves a totes les valls aragoneses

La proposta preveia que Catalunya cedís proves de neu a l'Aragó a canvi d'organitzar el patinatge artístic

2 min
El president de l'Aragó, Javier Lambán

BarcelonaEl serial de la proposta per definir les seus d'una candidatura per portar uns Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus l'any 2030 segueix allargant-se, amb el president de l'Aragó, Javier Lambán, rebutjant totes les propostes. La candidatura comença a quedar-se sense temps, ja que la data límit seria el primer de juny, quan el Comitè Olímpic Internacional vol tenir clar quines candidatures han tancat el seu projecte.

Lambán ja va rebutjar fa unes setmanes una proposta per repartir les seus que semblava acceptada pels quatre actors del cas: el Comitè Olímpic Espanyol (COE), el govern espanyol, el govern català i el govern aragonès. Malgrat que inicialment el COE va dir que no modificaria la proposta, ho ha fet i ha proposat a Lambán un nou repartiment de les seus en què per primer cop es tenia en compte la possibilitat de tenir esports a les tres valls del Pirineu aragonès, tal com el govern de Saragossa demanava. Però Lambán tampoc ho va acceptat.

El COE, presidit per Alejandro Blanco, va comunicar divendres per telèfon al conseller d'Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, el nou esborrany, que inclou proves a les tres valls del Pirineu de l'Aragó: així, es disputarien l'esquí de fons i el biatló a Candanchú i Formigal i el freestyle passaria de Baqueira Beret, a la Vall d'Aran, a la de Benasc. Catalunya cedia proves de neu, així que l'acord preveia que l'Aragó cedís proves de gel a Catalunya, en aquest cas el patinatge artístic, previst inicialment a Saragossa. “Saragossa perd gairebé tot el que tenia i el Pirineu aragonès no guanya gairebé res. Gairebé tot s'ubica al Pirineu català, els nostres competidors al turisme de la neu. No ho acceptem. Seguirem plantejant igualtat i equilibri”, ha dit Lambán. Les discrepàncies entre el govern de l'Aragó i la Generalitat han obligat a retardar la visita dels tècnics del Comitè Olímpic Internacional (COI), prevista inicialment per a la setmana vinent.

Un trencaclosques

La primera proposta de seus deixava les proves de més prestigi de l’esquí alpí a la Molina - Masella, així com les de snowboard i esquí acrobàtic a Baqueira Beret i les d’esquí de muntanya a Boí Taüll. A més, el Palau Sant Jordi de Barcelona i una segona instal·lació a la ciutat, segurament el futur Palau de Gel del Barça, serien els escenaris de l’hoquei sobre gel. Al Pirineu aragonès es feien el biatló i l’esquí de fons a l’estació de Candanchú, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling. Quedava per decidir esports com el salt de trampolí o el bobsleigh, amb instal·lacions molt grans inexistents al Pirineu, motiu pel qual es valorava fer-ho a Sarajevo o als Alps. La nova proposta del COE obria la possibilitat de tenir esports de neu a les tres valls del Pirineu d'Osca, però Lambán s'hi ha negat.

stats