Esports Jocs Olímpics 03/08/2021

La selecció espanyola de futbol se cita amb Dani Alves en la lluita per l'or

Un gol de Marco Asensio a la pròrroga classifica el combinat estatal per a la final olímpica (0-1)

4 min
Pedri, en acció contra el Japó

Els Jocs Olímpics de Tòquio deparen una final en què es dibuixarà un salt generacional entre la vella guàrdia que encara viu els seus últims moments de glòria i les noves generacions que piquen a la porta. Si Dani Alves -un dels tres jugadors majors de 23 anys escollits pel Brasil- encarna els vells rockers que encara no han dit l'última paraula, Pedri suposa una de les cares més prometedores del futbol, tant de present com de futur, malgrat que avui els protagonistes hagin sigut uns altres. La selecció espanyola olímpica ha eliminat a la pròrroga l'amfitrió Japó amb un gol de Marco Asensio (0-1) i jugarà contra el Brasil –la campiona a Rio 2016 ha superat Mèxic als penals (0-0, 1-4)– la final en la lluita per l'or.

Feia 21 anys, des de la plata de Sydney 2000, que Espanya no trepitjava la final de futbol d'uns Jocs. I, per aconseguir-ho, el combinat estatal ha hagut de patir per superar el conjunt nipó. L'entrenador Luis de la Fuente ha buscat solucionar la falta de gol d'Espanya fent jugar ja d'entrada Rafa Mir, l'heroi i el revulsiu de la remuntada contra Costa d'Ivori als quarts de final. I el combinat estatal ha començat elèctric, trencant el ritme de fado portuguès que sovint ha acompanyat els partits de futbol d'aquests Jocs en el clima humit del Japó.

L'entrada del corpulent atacant murcià, autor d'un hat trick en el darrer duel, ha fet que Espanya recuperi un davanter centre pur, i ha desplaçat Mikel Oyarzabal a la banda dreta al lloc d'un Marco Asensio relegat d'inici a la banqueta abans d'erigir-se en l'heroi del seu equip. A l'esquerra, el català Dani Olmo és un fix en l'onze, com els blaugranes Pedri i Eric García. Però el gol, malgrat els canvis, no ha arribat fins al temps extra, obra del davanter madridista, que acabaria entrant a les acaballes del segon temps per un esgotat Pedri.

Tot i el bon inici del combinat olímpic estatal i algunes aproximacions, com una rematada forçada amb el cap de Mikel Merino, un xut desviat per damunt del travesser d'Oyarzabal i una acció que en l'últim instant ha deixat escapar Mir, Espanya ha alternat al primer temps bons moments de futbol i domini amb altres de més contemplatius, en què el Japó ha intentat treure el cap mitjançant Take Kubo, el líder de l'equip amfitrió. Però sense ocasions clares és difícil veure gols i la bona posada en escena dels jugadors estatals no ha servit al conjunt de De la Fuente per obrir la llauna abans del descans.

Una segona part espessa

A la represa, l'equip espanyol ha començat espès, sense gaires idees –a més, Vallejo ha entrat al lloc de Carles Gil, un dels més inspirats–, i han sigut els japonesos els que, malgrat no tenir ocasions clares, han estat millor durant els primers compassos de la segona meitat. El signe del partit hauria pogut canviar quan el jove (29 anys) col·legiat peruà Kevin Ortega ha xiulat penal de Maya Yoshida a Mikel Merino, però després de revisar l'acció en el monitor ha quedat clar que era el migcampista navarrès qui acaba impactant en la cama del japonès. Aquesta acció no ha canviat el guió de la segona part, en què De la Fuente ha intentat sacsejar una mica el seu equip, que estava encallat, amb l'entrada del jugador de l'Espanyol Javi Puado al lloc de Dani Olmo i el valencianista Carlos Soler per Merino.

Rafa Mir lamentant-se després de fallar una ocasió.

Espanya tenia la possessió, però el Japó no patia massa mentre el temps anava avançant en un marcador on lluïa, inamovible, l'empat a res. Amb l'entrada de Puado i Soler, Espanya ha intentat ser més vertical, però seguia desencertada als metres finals, on Rafa Mir no podia lluir tal com havia fet als quarts de final. A mesura que el temps corria, el combinat estatal ha intentat fer un pas endavant i acular, de mica en mica, un Japó liderat per l'experiència i el treball defensiu de Yoshida, futbolista de la Sampdoria. Tampoc estava brillant Kubo, però en una de les poques ocasions que ha tingut a falta de deu minuts per al final ha fet intervenir Unai Simón amb un xut sec que ha acabat sense més conseqüències gràcies al porter basc.

Pedri, canviat abans de la pròrroga

Espanya s'ha reservat cinc minuts finals de setge, en què ha tingut les millors ocasions de tot el partit. Mir ha enviat al cos del porter Kosei Tani una canonada en una jugada que demanava una passada de la mort a Javi Puado, tot sol dins de l'àrea petita. I, just abans, en un servei de córner enrevessat, Zubimendi no ha pogut connectar un xut a porteria que ha taponat la defensa nipona. El combinat espanyol ha jugat els últims minuts sense un esgotat Pedri –entre club i selecció ha jugat 72 partits aquesta temporada–, que ha cedit el seu lloc al madridista Marco Asensio. Cames fresques per a una pròrroga que semblava inevitable i que també es jugaria sense Kubo, igualment substituït pel cansament acumulat.

Al temps extra, amb tot per decidir, l'equip estatal ha patit un bon ensurt quan Daizen Maeda ha sabut fer-se espai entre els centrals Pau Torres i Eric García i la seva rematada ha sortit fregant el travesser. Però, com durant la major part del partit, el xoc ha estat marcat per la manca d'ocasions clares, tot i que el Japó ha fet patir la defensa espanyola en una acció amb diversos refusos després d'un servei de córner. Quan les forces més faltaven a banda i banda, Asensio, amb un gran revers des del vèrtex de l'àrea, ha connectat un xut amb rosca que acabarà valent el seu preu en or o en plata.