BARÇA
Esports 25/08/2016

Un jugador amb personalitat per a una porteria que no tolera errors

El Barça fa oficial el fitxatge de Cillessen per 13 milions més dos de variables

Martí Molina
3 min
Jasper Cillessen, nou porter del Barça, durant un partit de l’Ajax d’Amsterdam de la temporada passada.

BarcelonaDimecres a la nit Jasper Cillessen es posava la samarreta de l’Ajax conscient que seria el seu últim partit amb el conjunt holandès abans de fer les maletes cap a Barcelona. El resultat, lluny de destacar per l’excel·lència, va ser una derrota per golejada (4-1) contra el Rostov. Un marcador que no és precisament la millor targeta de visita per a un porter que estigui a punt d’aterrar al Camp Nou. Però si alguna cosa el caracteritza -segons diuen els que el coneixen-és la seva mentalitat, la capacitat d’aixecar-se dels cops i seguir competint al màxim nivell. “Un error? ¿I qui no s’equivoca? Confio plenament en ell”, havia expressat algun cop el tècnic de l’Ajax, Peter Bosz. En realitat, Cillessen no va tenir gaire culpa dels quatre gols encaixats, que van ser sobretot responsabilitat del desgavell defensiu de l’Ajax. Més aviat al contrari. Amb empat a zero al marcador, el porter va salvar dues ocasions claríssimes del conjunt rus.

Superat el tràngol, Cillessen agafava un vol privat per marxar cap a Barcelona, passar la revisió mèdica i firmar el contracte que el comprometia oficialment amb el conjunt blaugrana per les pròximes cinc temporades, fins al 2021. Vestit ja amb la seva nova samarreta, i amb un somriure d’orella a orella, Cillessen anunciava a les xarxes socials el seu fitxatge -fins i tot uns minuts abans que el fes oficial el mateix Barça- amb la frase “Els somnis es fan realitat”. El club acabaria donant per vàlid el traspàs al migdia, un cop ja s’havia firmat tota la documentació. El Barça paga a l’Ajax 13 milions fixos més dos de variables i fixa la clàusula de rescissió en 60 milions. Jasper Cillessen serà presentat aquest divendres al Camp Nou.

Amb la seva arribada s’acaba el serial a la porteria. Claudio Bravo va ser presentat ahir oficialment amb el City, amb un contracte de quatre temporades. El Barça s’assegura 18 milions, més dos més de variables. “No és fàcil deixar un club com el Barça, però l’oportunitat de treballar amb Guardiola era massa bona per refusar-la”, va dir el xilè, acompanyat de Txiki Begiristain.

El perfil del nou porter del Barça

Un dels futbolistes que van coincidir amb Cillessen a l’Ajax és l’exblaugrana Bojan Krkic. El noi de Linyola té clar que Ter Stegen “és millor porter que ell” i que fins i tot “Masip és tan bon porter com ell”. Això sí, el nou fitxatge blaugrana “juga bé la pilota amb els peus” i destaca per ser “ràpid de reflexos”.

Des d’Holanda, en canvi, es destaca la seva capacitat mental per superar situacions difícils sense que se’n ressenti el rendiment esportiu. L’exemple més clar és el del Mundial del 2014, quan Van Gaal -aleshores seleccionador neerlandès- va substituir-lo a la pròrroga per fer entrar el suplent Tim Krul, més hàbil en els llançaments des dels onze metres. Aquells quarts de final contra Costa Rica els guanyaria Holanda a la tanda de penals. “El que hem fet ha sigut una decisió d’equip. El nostre porter titular és Cillessen”, assegurava l’entrenador al postpartit.

“Va ser titular a les semifinals i a la final de consolació. I el seu rendiment no va baixar. Això diu molt del seu potencial per evitar situacions compromeses”, analitzava uns mesos després Frans Hoek, extècnic de porters del Barça i membre del cos tècnic de la selecció holandesa. En aquell Mundial, Cillessen va disputar els set partits com a titular i va encaixar quatre gols, dos dels quals de penal.

Nascut a la ciutat de Nimega, el 1989, Cillessen va formar-se com a jugador a les categories inferiors del De Treffers abans d’incorporar-se al futbol base del NEC. El 2010 debutaria al primer equip i el 2012, amb 21 anys, fitxaria per l’Ajax a canvi de tres milions d’euros. Un any després debutaria amb la selecció holandesa de la mà de Louis van Gaal.

Des del seu debut com a professional, Jasper Cillessen ha disputat 212 partits, comptant clubs i seleccions. Amb l’Ajax ha participat en 142 partits i en gairebé la meitat (63) ha mantingut la porteria a zero. Amb 27 anys ha aixecat tres vegades l’Eredivisie (lliga holandesa) i una Copa d’Holanda. Ara confia ampliar el seu palmarès amb l’escut del Barça.

stats