Tenis

Novak Djokovic abandona Austràlia després de la cancel·lació del seu visat

Els tres jutges que han revisat el recurs del tenista serbi han decidit unànimement que abandoni el país en les pròximes hores

8 min
Novak Djokovic a l'aeroport de Melbourne

BarcelonaNovak Djokovic ja és l'aeroport de Melbourne per agafar un vol amb destinació a Dubai, després que la justícia australiana hagi posat fi al serial que fa més de deu dies que acapara l'atenció de tot el món de l'esport cancel·lant-li el visat. Aquesta ha sigut la decisió unànime dels tres jutges que han revistat el recurs del tenista durant un judici que ha durat prop de cinc hores i que ha finalitzat amb l'adeu de Djokovic a la seva terra promesa. Així que Novak Djokovic, que no s'ha volgut vacunar contra el covid-19, no podrà defensar la corona de campió de l'Open d'Austràlia, torneig que comença aquest dilluns. En un comunicat Djokovic assegura que "respecta la decisió" després de "cooperar" amb les autoritats australianes però que està "profundament decebut". També demana temps per "descansar i recuperar-se" abans de fer nous comentaris, mentre que la premsa sèrbia ha qualificat la decisió com "la vergonya més gran en la història de l'esport".

El ministre d'Immigració, Alex Hawke, es va valer divendres dels seus poders especials per cancel·lar el visat del serbi per motius sanitaris i del manteniment de l'ordre, ja que si se li permet quedar-se al país pot avivar el sentiment de les persones que s'oposen a vacunar-se contra el covid-19. Djokovic va viatjar el 5 de gener a Melbourne amb una exempció mèdica pel fet de no estar vacunat, a l'haver estat contagiat de covid-19 recentment, encara que a l'arribar al país les autoritats d'Immigració li van cancel·lar el visat i el van detenir fins al seu alliberament dilluns passat per una ordre judicial al considerar que no va ser tractat amb "equitat". El tenista va ser detingut un altre cop aquest dissabte després de la nova cancel·lació del seu visat i està aïllat a l'hotel Park de Melbourne.

Un perill contra la salut pública

Durant la declaració totes les parts han exposat els seus arguments per la participació o no del tenista en la competició que està a punt d'encetar-se i s'han posat de manifest els errors que es podrien haver dut a terme perquè Djokovic entrés al país sense estar vacunat, fet contrari a la legislació del país. Després de fer-se pública la decisió dels jutges, el primer ministre australià, Scott Morrison, ha assegurat que el veredicte respon a "l'interès públic". "Aquesta decisió d'anul·lació es va adoptar per motius de salut, seguretat i manteniment de l'ordre", ha dit el ministre en un comunicat.

La dèria de no voler vacunar-se i els errors comesos en el procés de demanar el visat han acabat castigant el jugador serbi, número 1 mundial. Les sospites sobre si Djokovic va amagar un viatge a Marbella abans de volar cap a Austràlia, i de si va manipular una prova PCR per simular un fals positiu, haurien sigut les gotes que han fet vessar el got de la paciència del govern australià, que el va detenir, de nou, divendres passat. El jutge, després d'escoltar a les parts, ha decidit que el tenista no compleix els requisits per seguir sobre territori australià i, a més, que ha d'abandonar-lo immediatament, motiu pel qual no podrà disputar l'Open.

Durant els últims mesos el serbi no havia volgut explicar si s'havia vacunat, tot i que el 20 d'abril del 2020, durant un Facebook Live en què participava amb altres atletes serbis, va dir: “Personalment, jo m'oposo a la vacunació i no voldria que ningú m'obligués a vacunar-me per poder viatjar". En plena primera onada de la pandèmia, Djokovic ja va aixecar polseguera quan va organitzar un circuit d'exhibicions de tenis als Balcans que va acabar provocant un munt de positius, entre ells el seu mateix. La temporada passada, el sistema de bombolles en tornejos sense espectadors permetia als esportistes competir sense estar vacunats, però aquest any molts governs exigeixen acreditar una pauta completa de vacunació. Djokovic ja va renunciar a jugar un primer torneig a Sydney, però finalment va anunciar que seria a Melbourne al poder acreditar merèixer ser considerat una excepció mèdica. Va ser el primer cop que va admetre públicament no haver-se vacunat. “Es van establir protocols justos i independents per avaluar les exempcions mèdiques que ens permetran garantir un Open d’Austràlia 2022 segur per a tothom”, va expressar llavors el director del torneig, Craig Tiley. Dos panells d'experts mèdics analitzaven els casos considerats com a excepció, acceptant tres casos: haver passat el virus els mesos anteriors, acreditar una reacció dolenta a la vacuna o condició mèdica greu que aconsella no vacunar-se. En el cas del serbi, va explicar que havia passat el virus per segon cop el desembre del 2021.

¿Podrà competir en altres tornejos?

Segons la llei, Djokovic s'enfronta, a més, a la prohibició de tornar al país durant tres anys, llevat de certes excepcions, que poden incloure "circumstàncies imperioses que afecten els interessos d'Austràlia". L'equip d'advocats del serbi, de fet, ha treballat per deixar clar que el jugador col·labora amb les autoritats per intentar evitar que es faci real aquesta prohibició i que pugui tornar al torneig la pròxima temporada. Djokovic, de 34 anys, ha guanyat l'Open d'Austràlia en nou ocasions, més que cap altre jugador. Aquest any era el favorit per ser el primer home a arribar a guanyar 21 títols del Grand Slam. Ara un dels favorits passa a ser Rafa Nadal. El mallorquí, el serbi i Federer han guanyat fins ara la mateixa xifra, 20 títols. L'última temporada, Djokovic va ser el gran dominador del circuit i va guanyar tres dels quatre Grand Slams.

De fet, ara Djokovic queda en una posició compromesa si vol seguir competint en tornejos de primer nivell. Les autoritats franceses, país on al juny arribarà el segon Grand Slam de la temporada a Roland Garros, han explicat que sí que podrà jugar-hi, ja que els esportistes de primer nivell no es veuen afectats per les mateixes normes que els turistes. En canvi, les autoritats britàniques i nord-americanes exigeixen una pauta de vacunació completa, fet que deixaria Djokovic sense poder jugar a Wimbledon i l'Obert dels Estats Units. Els responsables del circuit professional, l'ATP, treballen amb les autoritats de cada país. Aquests dies han recordat que les normes poden canviar amb el pas dels mesos. El 2021, per exemple, Djokovic va poder competir en aquests tornejos, ja que, sense espectadors, les autoritats van crear una bombolla de seguretat per als jugadors sense exigir la vacunació. Ara les normes han canviat.

Aficionats serbis donant suport a Djokovic.

Djokovic, decebut

El tenista ha demanat temps per "descansar i recuperar-se" abans de parlar més sobre el cas, tot i que en un primer comunicat ha explicat que "respecta" la decisió de la justícia australiana després de "cooperar" amb les autoritats. "Desafortunadament, durant les últimes setmanes el focus d'interès he sigut jo, i espero que ara ens puguem centrar en l'esport i el torneig que estimo". El serbi tenia previst debutar aquest dilluns a la pista central Rod Laver Arena davant del seu compatriota Miomir Kecmanovic, però després de la decisió judicial el seu lloc l'ocuparà l'italià Caruso, número 150 del món.

El ministre australià d'Immigració, Alex Hawke, ha celebrat la sentència unànime de la justícia, que permet la deportació del tenista, i ha explicat que "les sòlides polítiques de protecció fronterera d'Austràlia" han mantingut el país "fora de perill durant la pandèmia, cosa que ha resultat en una de les taxes de mortalitat més baixes, les recuperacions econòmiques més sòlides i les taxes de vacunació més altes del món". "Els australians han fet grans sacrificis per arribar a aquest punt", ha afegit. Els jutges han considerat que Djokovic posava en perill la salut pública, malgrat que els advocats de la defensa del serbi han defensat tot el contrari argumentant que tenia permís per competir, ja que la legislació australiana permet entrar al país sense estar vacunat si pots argumentar que has passat la malaltia els dies anteriors. Els jutges, però, han recordat que, malgrat haver donat positiu, Djokovic va participar en actes a Belgrad, alguns d'ells sense mascareta, i l'han citat com un exemple negatiu. A més, al demanar el visat d'entrada no va dir que havia passat els quinze dies anteriors per Espanya, quan havia estat entrenant-se a Marbella. El serbi va argumentar que havia sigut una errada humana del seu equip al demanar el visat i va afegir que els actes en què va participar a Belgrad els va fer quan desconeixia que era positiu. Djokovic sí que va acceptar haver fet una entrevista per al diari francès L'equipe després del positiu, per no "deixar tirat el periodista".

Indignació del govern serbi

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha definit el cas com una "caça de bruixes" contra el jugador. "Han volgut mostrar al món com funciona l'ordre mundial i què poden fer contra qualsevol", ha dit el polític populista. "Han maltractat un tenista durant deu dies per entregar-li al final una decisió el contingut de la qual sabien des del primer dia. Han mentit. El govern australià va dir que a Sèrbia el nivell de vacunació està per sota del 50%. Primer, no menteixin, ja que oficialment s'ha vacunat un 58% de la població, fins i tot el 62% si es té en compte el nombre real de gent que viu a Sèrbia", ha defensat Vucic. Segons dades de la plataforma internacional d'estadístiques Our World in Data, el percentatge de persones amb pauta completa d'alguna vacuna a Sèrbia només arriba al 47%.

Un serial de quinze dies

El cas va començar a finals del 2021, quan mentre organitzaven el torneig les autoritats australianes van dubtar sobre si podien incloure el número 1 mundial al sospitar que no estava vacunat. El 5 de gener, però, Djokovic va arribar a Melbourne amb una exempció mèdica que li permetia defensar el títol tot i no estar vacunat. A l'aterrar va ser entrevistat durant més de vuit hores per les autoritats frontereres, ja que no complia els requisits imposats pel covid-19. El govern australià li va rebutjar el visat i li va exigir abandonar el país.

Els advocats del tenista van presentar un recurs davant de la justícia australiana i Djokovic va ser traslladat a l'Hotel Park de la ciutat de Melbourne, que també allotja un grup de sol·licitants d'asil detinguts per les autoritats d'immigració. La família de Djokovic va assegurar en una roda de premsa a Belgrad que era "l'escàndol esportiu diplomàtic més gran de la història", mentre aficionats serbis que viuen a Austràlia es manifestaven en favor seu davant de l'hotel. Djokovic va rebre el suport de líders populistes de dretes i antivacunes de mig planeta, com el britànic Nigel Farage. L'opinió pública australiana, però, era favorable a la seva deportació, especialment al saber-se que havia rebut una exempció mèdica per entrar a Austràlia després d'haver-se contagiat de covid-19 el 16 de desembre, fet que no havia evitat que seguís fent actes públics a Belgrad.

El 9 de gener, Djokovic va obtenir un triomf, quan els advocats del govern d'Austràlia van perdre un recurs en què demanaven que la vista programada per al dilluns 10 de gener sobre la deportació del tenista s'endarrerís fins dimecres. El jutge Anthony Kelly, del Tribunal del Circuit Federal de Melbourne, va ordenar al govern australià l'alliberament de Djokovic i lliurar-li el passaport i els seus efectes personals afirmant que en el moment de ser interrogat a l'aeroport no es van respectar els procediments.

Djokovic va poder sortir en llibertat el dia 11 de gener, però les autoritats seguien investigant si havia mentit a la seva entrada a Austràlia, quan va assegurar que no havia visitat cap tercer país les dues setmanes prèvies, cosa que podria comportar que el visat fos cancel·lat un altre cop. Imatges a les xarxes socials demostraven que el serbi havia passat per Espanya i que s'havia estat entrenant uns dies a Marbella. L'esportista ho va admetre en un comunicat i va parlar d'"errors humans" als documents per entrar a Austràlia. Així, el 14 de gener el ministre australià d'Immigració, Alex Hawke, va cancel·lar novament el visat de Novak Djokovic, tot i que no va ser deportat, ja que els seus advocats van presentar un nou recurs. El jugador va ser transferit al mateix hotel del primer cop, fins que aquest diumenge ha perdut el recurs final.

stats