Una mentida que pot valer l'extradició de Djokovic

Austràlia investiga un possible viatge del tenista a Marbella abans de traslladar-se al país oceànic

3 min
Novak Djokovic, fent un descans durant la sessió d'entrenament prèvia a l'Open d'Austràlia

El serial de Novak Djokovic a Austràlia no s'ha pas acabat. Al contrari, segueix ben viu. Mentre el tenista ja ha pogut sortir de l'hotel per entrenar-se de cara al primer Grand Slam de la temporada, que comença dilluns, les autoritats australianes mantenen ben viva la idea d'extradir el jugador serbi, que no està vacunat contra el coronavirus. L'últim capítol fa referència a una possible mentida de Djokovic a l'hora d'entrar a Austràlia, la setmana passada, quan va assegurar que no havia estat en cap altre país abans d'aterrar a Melbourne procedent de Sèrbia. En canvi, circulen fotos seves a Marbella, on té residència, captades després de Cap d'Any. Un fet que podria comportar que el govern australià li revoqués definitivament el visat i el fes fora del país.

Fonts del govern federal han confirmat al diari The Sydney Morning Herald que s'està examinant la declaració que el tenista va enviar per sol·licitar el visat d'entrada a Austràlia. Segons les autoritats, Djokovic havia justificat que, malgrat no estar vacunat, havia donat positiu per covid-19 al desembre i que, per tant, tenia una exempció mèdica per poder viatjar a Austràlia. Però en l'informe també havia marcat no a la casella en què se li demanava si havia fet algun viatge durant els catorze dies anteriors a l'arribada al país.

Immigració ajorna la decisió

La polèmica arriba després que, la setmana passada, Austràlia decidís retenir Djokovic en un hotel mentre en tramitava l'extradició, perquè les autoritats no donaven validesa a l'exempció mèdica que havia sol·licitat. El tenista va presentar un recurs a la justícia australiana que, contra pronòstic, li va donar la raó. Ara bé, mentre Nole podia sortir de l'hotel i començar els entrenaments, el ministeri d'Immigració –que, malgrat la resolució judicial, té l'última paraula sobre l'extradició– seguia estudiant el cas. Inicialment, el ministre Alex Hawke s'havia de pronunciar aquest dimarts, però amb les noves informacions aparegudes ha preferit ajornar un temps la decisió final.

Novak Djokovic, fotografiat a Marbella el gener del 2022

El govern, clarament contrari a la presència de Djokovic –pel fet de no haver-se vacunat–, veia en l'extradició un missatge contundent enfront de la pandèmia, que està sacsejant de valent Austràlia els últims dies, especialment per la variant òmicron. Però el revés judicial ha fet que les autoritats, abans de tirar pel dret i fer-lo fora, busquin ara una excusa elegant per carregar-se de raons. El cas ha traspassat el món de l'esport i ha obert un conflicte diplomàtic entre Austràlia i Sèrbia, que estan "en converses permanents", segons confirmen els dos països.

Austràlia considera una "ofensa greu" mentir en la declaració d'entrada al país, i en el pitjor dels casos pot suposar penes de fins a dotze anys de presó. Però aquest no seria el cas de Djokovic, ja que el debat real és si pot quedar-se i disputar l'Open a Melbourne –on pot convertir-se en el tenista amb més Grand Slams de la història– o si ha de marxar cap a casa. En paral·lel, i segons els mitjans australians, Djokovic hauria al·legat que la declaració d'entrada no la va fer ell sinó la federació australiana de tenis, que va encarregar-se de tramitar els visats de tots els participants al torneig.

Espanya se'n renta les mans

Mentrestant, el cas també ha arribat fins al govern espanyol. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, assegurava aquest dimarts que "no tenia constància" que Djokovic hagués passat per Espanya abans d'arribar a Austràlia. Però amb això no negava el viatge, sinó que únicament justificava que ell "no controla les fronteres exteriors". Això sí, Albares deixava clar que, almenys de moment, Austràlia no s'havia posat en contacte amb Espanya per sol·licitar cap documentació en aquest sentit.

stats