Tenis

Djokovic sortirà en llibertat però el govern australià encara podria deportar-lo

El govern australià investiga si Djokovic va mentir a la seva arribada a Austràlia

6 min
Novak Djokovic amb el seu equip a la pista de Melbourne

BarcelonaEl jutge australià Anthony Kelly ha decidit aquest dilluns deixar en llibertat el tenista Novak Djokovic, que podrà sortir en llibertat durant les pròximes hores després de passar quatre dies retingut en un hotel. El govern australià havia detingut dijous passat el tenista a Melbourne després de revocar-li el visat per no estar vacunat contra el covid-19. El tribunal, però, ha demanat al govern que retorni el passaport i els efectes personals a Djokovic i que pagui també les despeses legals del tenista.

Després de conèixer la sentència però, els Djokovic han alertat que el seu fill havia estat detingut de nou. "La darrera informació que tenim és que el volen deportar", ha dit Djordje Djokovic, germà del número 1 del tenis mundial, en declaracions a la televisió de Sèrbia. Diferents unitats policials s'han acostat a l'hotel on Djokovic està detingut, segons ha confirmat la premsa australiana. La periodista sèrbia Ksenija Pavlovic ho ha confirmat parlant amb el pare del jugador, tot i que hores més tard el govern ha explicat que el retenien per motius de seguretat, no per deportar-lo. De fet, als exteriors del jutjat de Melbourne s'han produït càrregues policials contra seguidors del jugador, quan aquests han saltat sobre un cotxe pensant que dins hi anava el tenista. Les autoritats australianes, però, encara poden expulsar Djokovic, ja que la darrera responsabilitat recau en el ministre d'immigració, Alex Hawke. Aquest dimarts podria conèixer-se el desenllaç del cas. De fet, el govern australià investiga si Djokovic va mentir a la seva arribada a Austràlia: el serbi va assegurar que no havia visitat cap tercer país les dues setmanes prèvies, però a principis d'any va estar a Marbella entrenant. Això podria comportar que el seu visat fos cancel·lat de nou.

Djokovic, vigent campió de l'Open d'Austràlia i número 1 mundial, havia arribat dimecres a Melbourne per defensar el títol afirmant tenir permís dels organitzadors del torneig per ser-hi malgrat no haver-se vacunat contra el covid-19. El cas havia provocat un enrenou polític a Austràlia, amb el govern negant el visat d'entrada al serbi, que ha passat els últims dies tancat en un hotel. De fet, les autoritats van intentar deportar-lo dimecres mateix, però els advocats del jugador van presentar un recurs.

Els advocats del ministeri de l'Interior australià havien demanat al tribunal que es retardés la resolució del cas fins aquest dimecres, però el jutge Anthony Kelly va rebutjar el recurs i ha decidit aquest dilluns mateix. La petició es va produir després que l'equip legal del tenista presentés dissabte davant el tribunal un document de 35 pàgines en què s'al·legava que el número 1 del món va rebre una exempció mèdica per entrar a Austràlia sense estar vacunat en haver-se contagiat de covid -19 el desembre passat. A més, els advocats del serbi havien demanat enllestir el cas de pressa, ja que falta poc temps perquè comenci l'Open d'Austràlia, programat entre el 17 i el 30 de gener.

Avui, el jutge ha donat la raó al serbi, ja que considera que les autoritats de la frontera no van respectar els procediments, segons els quals els viatgers tenen quatre hores per respondre a les preguntes dels agents si aquests no veuen clar el seu visat. "No s'han respectat les normes", ha dit el jutge. En arribar, Djokovic hauria respost, sobre els problemes del seu visat: "M'ho poseu molt difícil si no puc parlar amb els organitzadors del torneig, ja que he fet tot el que ells van demanar-me". Avui, a més, els advocats han defensat que Djokovic va donar positiu de covid-19 el 16 de desembre i que dues setmanes després estava recuperat, de manera que l'1 de gener se li havia donat el permís per entrar a Austràlia. Però diverses fotos publicades a les xarxes socials mostren com el número 1 del tenis mundial participava en actes públics sense mascareta en aquestes dates. De fet, just l'endemà del 16 de setembre, data del seu segon positiu del virus, el serbi va ser a un acte de presentació de la seva marca personal i més tard va participar en una entrega de premis als millors tenistes de Belgrad del 2021, sense mascareta en els dos casos.

Austràlia exigeix als viatgers per entrar al país tenir la pauta completa de la vacuna contra el covid-19 o una exempció mèdica vàlida, que inclou patir una condició mèdica greu, haver tingut reacció adversa al fàrmac o haver contret el covid-19 en els sis mesos anteriors, entre altres raons. La federació de tenis, organitzadora de l'Open d'Austràlia, va comunicar als jugadors de cara al torneig que les persones no vacunades podien aconseguir una exempció si demostraven una infecció recent de covid-19, segons uns documents publicats per diversos mitjans australians. El govern australià, però, assegura que aquesta condició només és aplicable per a residents a Austràlia, però no per als ciutadans estrangers que vulguin entrar al país.

Quatre dies tancat en un hotel

Des de dijous passat, el número 1 del món està aïllat a l'Hotel Park de Melbourne, un polèmic lloc destinat a les quarantenes dels malalts amb covid-19 que arriben a Austràlia, així com per retenir-hi sol·licitants d'asil polític. Moltes ONG s'han queixat d'aquestes instal·lacions, ja que refugiats de guerra hi porten mesos tancats. La família del tenista ha qualificat el lloc de "brut" i "terrible". El govern australià ha denegat la sol·licitud de Belgrad perquè es permeti a Djokovic esperar la decisió de la justícia en una casa que el tenista havia llogat per allotjar-se durant el torneig. La primera ministra de Sèrbia, Ana Brnabic, el govern del qual ha qualificat de "vergonyós" el tracte al tenista, va anunciar dissabte que faria arribar a Djokovic aliments sense gluten, equips per fer exercicis físics i un ordinador portàtil, com ell havia demanat.

Diana i Srdjan Djokovic, pares de Novak Djokovic, durant la manifestació en favor del seu fill a Belgrad.

Per la seva banda, la tenista txeca Renata Vorácová, que va ser detinguda dijous passat després que les autoritats australianes cancel·lessin el seu visat, va abandonar Austràlia aquest dissabte. Vorácová, que era a Austràlia des del desembre i que ja havia disputat un partit de preparació previ a l'Open d'Austràlia, havia obtingut, igual que Djokovic, una exempció mèdica per entrar al país al no estar completament vacunada.

Austràlia viu aquests dies la seva pitjor onada de covid-19 per l'impacte de la variant òmicron, amb un nombre rècord de 100.000 casos diaris, i en només unes setmanes s'han duplicat els contagis acumulats, que pugen a més de 680.000.

Segon positiu d'un esportista polèmic

El cas de Djokovic s'ha convertit en motiu d'una petita crisi política entre Austràlia i Sèrbia (milers de serbis viuen a terres australianes), així com un avís per a navegants entre esportistes no vacunats de cara a seguir competint. Els responsables del segon gran torneig de tenis de la temporada, Roland Garros, han afirmat que en principi garantiran a Djokovic poder participar-hi.

El serbi, que aspira convertir-se en el tenista amb més títols de Grand Slam de la història (ara en porta 20, tants com Federer i Nadal), ha tingut durant la seva carrera moments de glòria esportiva i també moments de polèmica, tant per les seves sortides de to dins de la pista com per la seva posició respecte a les vacunes. El 20 d'abril del 2020 per exemple, durant un Facebook Live en què participava amb altres atletes serbis, Djokovic va dir: “Personalment, jo m'oposo a la vacunació i no voldria que ningú m'obligués a vacunar-me per poder viatjar". En plena primera onada de la pandèmia ja va organitzar un circuit d'exhibicions de tenis als Balcans que va acabar provocant un munt de positius, entre ells el mateix Djokovic. El torneig, que tenia previst que es disputessin partits a diferents ciutats, no es va poder acabar quan després de la cita de Belgrad, amb 5.000 persones a la graderia, els jugadors Grigor Dimitrov, Borna Coric, Viktor Troicki i Alexander Zverev també van donar positiu.

"Jesús també tenia problemes, li van fer de tot, però ell continua viu entre nosaltres. Igual que Nole [el sobrenom de Novak Djokovic]. Res no pot amb ell! És el cor de Sèrbia, del món lliure!", ha dit aquests dies Srdjan Djokovic, pare del tenista. "El Novak s'ha convertit en símbol i líder del món lliure, del món dels països i pobles pobres i oprimits", va afegir en una entrevista a Telegraf.

Djokovic persegueix superar Federer i Nadal

La temporada passada, Djokovic va dominar el circuit i va guanyar tres dels quatre Grand Slams. Només en l’últim, als Estats Units, va quedar-se amb un pam de nas al perdre la final davant del rus Medvédev. El serbi tenia la gran oportunitat d’arribar als 21 títols grans i desfer l’empat amb Roger Federer i Rafa Nadal, ja que ara mateix tots tres han guanyat 20 torneigs de Grand Slam. De fet, l’última temporada va perdre el tren per ser el primer jugador des de l’any 1969 que guanya els quatre títols grans el mateix any natural. El serbi tampoc va poder penjar-se la medalla d’or als Jocs Olímpics de Tòquio, una de les dues decepcions d’una temporada en què va confirmar que és el jugador més fort del moment.

Tant Roger Federer com Rafa Nadal han defensat la necessitat de vacunar-se. Sobre el cas del serbi, Nadal ha dit aquests dies que "si hagués volgut, [Djokovic] podria jugar sense problemes a Austràlia. Va prendre la decisió de no vacunar-se i cadascú és lliure de decidir, però hi ha unes conseqüències. Em sap greu per ell, però ja coneixia les condicions".

stats