Tenis

Austràlia nega el visat a Djokovic per les normes covid

El serbi, que volia jugar l’Open australià sense estar vacunat, al centre d’un conflicte diplomàtic

4 min
Novak Djokovic

BarcelonaEl número 1 del món, Novak Djokovic, no ha pogut entrar a Austràlia. El govern local li ha negat el visat, després de deixar-lo incomunicat sense el seu telèfon, tal com passa amb totes les persones que intenten entrar al territori australià sense els papers en regla. El govern australià, doncs, el deportarà a Sèrbia, tot i que els advocats del jugador han presentat un recurs.

El serbi havia anunciat que defensaria el títol de l’Open d’Austràlia a Melbourne després de rebre una exempció mèdica, ja que no està vacunat contra el covid-19. Però després d’un vol de 14 hores fins a Melbourne, el serbi va veure com les autoritats no el deixaven accedir a Austràlia per una errada en el visat demanat pel seu cos tècnic. Just enmig d’una tempesta mediàtica perquè gairebé ningú ha rebut permís per entrar a Austràlia. El primer ministre australià, Scott Morrison, ha demanat públicament que Djokovic “expliqui bé” sobre “quin tipus d’excepció mèdica parlem, per evitar dubtes”, mentre el govern serbi reclama que finalment pugui entrar a terres australianes. Segons la premsa de Sèrbia, el jugador hauria argumentat que podia jugar sense estar vacunat, ja que hauria passat el virus durant els últims sis mesos. Després de més de 12 hores a l'aeroport, fonts del govern australià han dit que Djokovic no pot entrar perquè no queda justificat fer una excepció amb ell.

Djokovic havia admès els últims dies que no sabia si competiria al Grand Slam a causa de les restriccions per entrar a Austràlia. De fet, en les primeres imatges per promocionar el torneig, previst del 17 al 30 de gener, els organitzadors no havien fet servir la seva imatge. Djokovic, però, va fer servir les xarxes socials per confirmar la seva presència. “He passat uns dies fantàstics amb els meus éssers estimats durant les vacances i avui em dirigeixo a Down Under [una forma col·loquial de definir Austràlia en anglès] amb un permís d’exempció”, va publicar al costat d’una imatge on apareixia amb tot l’equipatge per pujar a l’avió. Djokovic havia mantingut en secret si s’havia vacunat o no fins fa poc. Els darrers dies el jugador ja havia insinuat que no s’havia vacunat, quan va afirmar que “no trobo just que un torneig decideixi qui pot participar-hi o no en funció de si els jugadors han volgut vacunar-se o no. El fet de vacunar-se és una decisió personal que s’hauria de respectar”.

Els responsables de l’Open d’Austràlia havien anunciat que només els jugadors vacunats o aquells que siguin considerats aptes per una excepció poden competir al primer torneig de Grand Slam de l’any a causa dels requisits per entrar al país. Djokovic, de fet, ja va cancel·lar recentment la seva participació en l’ATP Cup, on havia de formar part de l’equip serbi que jugava a Sydney, per aquest motiu. “Es van establir protocols justos i independents per avaluar les exempcions mèdiques que ens permetran garantir un Open d’Austràlia 2022 segur per a tothom”, va expressar el director del torneig, Craig Tiley, després de veure com rebia moltes crítiques per haver permès al jugador serbi competir sense estar vacunat. 

Dos panells d’experts

Els responsables del torneig han informat de l’existència de dos òrgans mèdics independents que intervenen a l’hora de concedir una exempció mèdica per entrar a Austràlia sense estar vacunat. El primer és format per metges especialitzats en immunologia, malalties infeccioses i medicina general, mentre que el segon és un grup d’experts en medicina seleccionats directament pel govern regional de l’estat de Victòria, on es troba Melbourne. La decisió de permetre competir a Djokovic ha aixecat molt enrenou, ja que molts ciutadans australians en situacions d’urgència no van poder tornar al país durant la pandèmia perquè no van obtenir, al contrari que el tenista serbi, una exempció mèdica. Més de 25 persones han demanat poder ser al torneig amb aquestes condicions, però només cinc ho han aconseguit. Una, Djokovic. Altres jugadors, com russos vacunats amb Sputnik, vacuna no acceptada pels australians, s'han quedat a casa.

La temporada passada, Djokovic va dominar el circuit i va guanyar 3 dels 4 Grand Slams. Només en l’últim, als Estats Units, va quedar-se amb un pam de nas al perdre la final davant del rus Medvédev. El serbi tenia la gran oportunitat d’arribar als 21 títols grans i desfer l’empat amb Roger Federer i Rafa Nadal, ja que ara mateix tots tres han guanyat 20 torneigs del Grand Slam. De fet, l’última temporada va perdre el tren per ser el primer jugador des de l’any 1969 que guanya els quatre títols grans el mateix any natural. El serbi tampoc va poder penjar-se la medalla d’or als Jocs Olímpics de Tòquio, una de les dues decepcions d’una temporada en què va confirmar ser el jugador més fort del moment. 

L’Open d’Austràlia, el primer gran torneig de la temporada, és el seu terreny preferit, perquè l’ha guanyat en un total de nou ocasions. L’any passat va imposar-se a la final davant del rus Medvédev, un dels jugadors joves que de mica en mica aspiren a dominar el circuit. Aquest any, Djokovic, busca la desena corona en una pista australiana on sempre rep el suport dels milers de serbis que viuen en terres australianes. Fins ara, només un jugador ha estat capaç de guanyar un dels quatre torneigs més grans un total de 10 cops, Rafa Nadal. El jugador de Manacor, de fet, ha guanyat en 13 ocasions a Roland Garros. Ara, Djokovic intentarà arribar als 10 triomfs a la pista central Rod Laver. A més de les nou corones australianes, el jugador de Belgrad, de 34 anys, ha guanyat 6 cops a Wimbledon, 2 cops a Roland Garros i 3 cops a l’Open dels Estats Units. Roger Federer, lesionat, no serà a Melbourne. En canvi, sí que hi participarà Rafa Nadal, ja recuperat després de passar el covid-19.

stats