Curses de muntanya

Kilian Jornet, intractable a la muntanya, guanya la Salomon Ultra Pirineu

El ceretà no competia en llarga distància des d'abans de la pandèmia

3 min
Kilian Jornet arribant a la línia de meta

BagàAmb calma, sense gaire eufòria o gestos de victòria i agraint a les persones que l'han acompanyat durant tota la cursa i mentre travessava la línia de meta. Així s'ha proclamat Kilian Jornet guanyador de la Salomon Ultra Pirineu en poc més de deu hores i vint-i-cinc minuts. El corredor ceretà, des dels primers metres, ha agafat el liderat de la cursa amb un ritme inapel·lable i trepidant que ha deixat enrere la resta de corredors. Pas a pas, l'ultraatleta, com si corres pel pati de casa seva, s'ha mostrat imbatible i ha tornat a demostrar per què és diferent de la resta de corredors.

La jornada ha començat ben aviat, quan encara era negra nit a Bagà (Berguedà). A les cinc de la matinada els frontals dels 893 corredors il·luminaven la recta d'inici de la prova reina de l'Ultra Trail Pirineu en una imatge única que ha emocionat molts dels presents. Mentre esperaven que comencés la prova i que els principals favorits ocupessin els seus llocs, entre ells Kilian, Jornet que ha aparegut quan faltaven dos minuts per encetar la prova, la música ressonava pels carrerons del poble pirinenc que acull la festa de les curses de muntanya. Una mica abans que es complissin les dues hores de recorregut, Jornet comptava amb un marge de més dos minuts sobre Zaid Aid Malek, el seu perseguidor, en el pas pel Niu de l'Àliga (la Molina) i un cop superats els primers setze quilòmetres de la carrera.

En aquest avituallament, el segon de la prova, s'han començat a veure els ritmes i les opcions de cadascun dels participants. Alguns, que compatien a la prova per primer cop, s'abraçaven amb els seus familiars, que havien pujat amb el telecadira fins a dalt de la muntanya per veure'ls passar. D'altes, com el Kilian, ni s'han aturat i han tirat pel dret.

Kilian Jornet abans de la sortida de la Salomon Ultra Pirineu.

A mesura que anava completant quilòmetres, els atletes que el seguien anaven canviant, però Kilian Jornet seguia primer, i cada cop més lluny. El rus Dmytri Mityaev i el francès Aurelien Dunand-Pallaz l'han acompanyat en el podi, on el ceretà torna a penjar-se la medalla en l'esgraó més alt per tercer cop en l'ultratrail del Pirineu. Des del 2017 que Jornet no travessava primer la línia de meta en l'Ultra Pirineu, tot i que en aquell cas va ser en la cursa de la marató. "M'he trobat molt bé, però no havia fet cap sortida llarga aquest any. No sabia com respondria el cos, però ha anat bé", ha explicat l'ultraatleta. La victòria, a més de ser aclaparadora, té un valor extra per a l'ultracorredor: des d'abans de la pandèmia que no competia en una distància tan llarga, i aquest any es proclama campió amb la paternitat acabada d'estrenar. "Per a mi era tornar a casa, un pelegrinatge de tornada", admetia Jornet exhaust després de travessar la línia de meta.

A més de la prova reina dels cent quilòmetres que s'ha adjudicat amb autoritat Kilian Jornet, en la jornada d'aquest dissabte també s'ha celebrat la marató. Tot i que ha passat una mica més desapercebuda per la presència de l'ultraatleta ceretà en la prova de màxima distància, ha deixat imatges per al record. El vencedor masculí ha sigut l'anglès Jonathan Albon (03:34:08), seguit de l'alacantí Antonio Martinez (03:40:01) i el nigerià Ben Kimtai (03:50:38), mentre que el podi femení l'han format la sueca Ida Nilsson i les catalanes Mireia Pons i Mireia Hernández.

stats