RCD Espanyol
Esports 24/09/2021

L’Espanyol camaleònic de Vicente Moreno

Els blanc-i-blaus visiten un Sevilla que els exigirà tornar a canviar de registre

i
Roger Requena
2 min
Els jugadors de l'Espanyol, abans del partit contra l'Alabès

L’Espanyol no ha trigat gaire a recordar que la Primera Divisió presenta una dificultat notablement superior a la de la Segona. El conjunt de Vicente Moreno visita aquest dissabte (18.30 h, M. LaLiga) un Sevilla que li exigirà uns registres molt diferents dels que va haver de mostrar contra l’Alabès. En aquest inici de Lliga, l’Espanyol ha demostrat ser un equip capaç de jugar llarg buscant l’esquena de les defenses rivals amb pilotades directes dels centrals i també un altre d’estàtic, que domina un registre més associatiu en què el mig del camp cobra un protagonisme destacat. 

Vicente Moreno té clar que no vol encasellar el seu equip en un únic estil, ja que considera que té arguments per ser camaleònic i dominar diferents registres que li permetin respondre a escenaris diversos. “Els rivals d’ara tenen més nivell que els del curs passat, i molts cops en l’enfrontament contra ells et surt una cosa o una altra. Aquí està el que jo vull veure, tenir la capacitat d’adaptar-nos al que requereix cada partit i no tancar-nos a res”, ha comentat el tècnic. 

L’Espanyol ha passat de liderar pràcticament totes les facetes del joc a Segona a ocupar la zona mitjana i baixa dels mateixos registres a Primera. La temporada passada, els blanc-i-blaus van ser el millor equip pel que fa a gols a favor (1,6 per partit), gols en contra (0,6), xuts totals (9,6) i xuts entre els tres pals (4,4); i el segon millor pel que fa a passades bones totals (369), passades bones en camp contrari (194), xuts rebuts (8,4) i possessió (55,1%). El canvi de categoria ha empitjorat tots aquests guarismes: marquen menys gols per partit (0,6), n’encaixen més (0,8) –tot i ser un dels millors de la Lliga en aquesta faceta–, xuten menys (7,1 en total) i pitjor (3 a porteria), i també fan menys passades encertades totals (279) i en camp contrari (121). La possessió (46%) també se’n ressent. 

Una de les principals diferències del canvi de categoria rau en la meitat de camp on fan més passades encertades: si a Segona el 53% del total es feien en camp contrari, a Primera amb prou feines representen el 43%. És a dir, que l’Espanyol no està sent tan atrevit; ara viu més estona en camp propi que en terreny rival. 

Menys possessió, però més xuts

Moreno busca un Espanyol “fort en ofensiva i defensa que tingui la capacitat de viure totes les possibilitats que dona el futbol”. Diferents paràmetres del joc registrats en els primers sis partits de Lliga evidencien les dues cares dels blanc-i-blaus. Davant del Vila-real, l’Atlètic de Madrid i el Betis, tres conjunts de la zona alta amb registres i un nivell semblants als del Sevilla, els espanyolistes van presentar dades força similars: una mitjana del 40,8% de la possessió, 502 tocs per partit, 256 passades precises i 11 xuts (3,3 dels quals entre els tres pals). 

Les xifres varien força respecte a les obtingudes dels enfrontaments contra tres equips cridats a estar a la zona mitjana i baixa de la classificació (Osasuna, Mallorca i Alabès): l’Espanyol té més possessió (51%) i, per tant, acumula més tocs (555 de mitjana per duel), suma més passades bones (280) però, en canvi, remata menys: 9 xuts en total i 2,6 a porteria. 

stats