Barça

Laporta: "Assumeixo la responsabilitat de no haver destituït Koeman abans"

El president encara no confirma que Xavi serà el nou entrenador, però diu que en té "molt bones referències"

4 min
Joan Laporta i Sergi Barjuan

Sant Joan DespíEl president Joan Laporta i la cúpula executiva (tant esportiva com econòmica) del club han acompanyat Sergi Barjuan en la seva estrena com a "tècnic temporal" després de la destitució de Ronald Koeman, a qui el president blaugrana ha volgut recordar com una "icona del barcelonisme i un home de club". "Els resultats havien dut l'equip a una situació insostenible. Volem lluitar per guanyar títols. Entenem que no serà fàcil, però seguim vius a la Lliga i a la Champions", ha afegit l'advocat barceloní, el primer a prendre la paraula avui allunyat dels despatxos, perquè ha atès la premsa a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

"Les presses no són bones, estem en negociacions per incorporar un nou tècnic. Xavi? Em mantinc a la reserva de les opcions que estem valorant. Mentrestant, tenim plena confiança en el Sergi Barjuan", ha exposat Laporta, que ha preferit així no acceptar públicament que la primera opció és Xavi Hernández. I la rescissió de Koeman? "Les negociacions van bé", s'ha limitat a dir respecte a un acomiadament xifrat en més de 10 milions d'euros si el neerlandès (com sembla) decideix no perdonar cap quantitat, incloses les que ja va diferir el curs passat.

Sobre Xavi, Laporta ha endolcit el discurs respecte al de la campanya electoral o de l'estiu passat. "Hi parlo sovint. En tinc molt bones referències. Fa dos o tres mesos, quan vam donar el marge de confiança a Koeman perquè pogués recuperar els lesionats i millorar resultats, hi hem estat parlant aquest temps. Conec la seva opinió, sobre què creu que s'hauria de fer... I la meva opinió respecte a Xavi és molt bona", ha defensat. "Sempre he dit que algun dia Xavi Hernández entrenarà el Barça. Sé la il·lusió que li fa. No he canviat el meu discurs respecte a ell: m'agradaria que fos entrenador sota la meva presidència, ara falta veure quan", ha afegit una mica molest per la insistència de les preguntes sobre el tècnic terrassenc.

El canvi de discurs sobre Xavi

En tot cas, Laporta ha deixat anar elogis al tècnic de Terrassa, en contrast amb ocasions anteriors en què havia preferit guardar silenci o posar en relleu la seva falta d'experiència. "Estic segur que és un gran entrenador, però encara no tenim referències per asseverar-ho", va dir l'advocat barceloní en unes declaracions del maig passat. Llavors li van preguntar per què no havia tingut la mateixa determinació amb Xavi que va tenir amb Pep: "És complicat perquè Xavi és un amic i això ho complica tot. Em deien que l'experiència ajuda a prendre decisions i l'experiència fa que la situació sigui diferent de la del 2008 o el 2003".

Joan Laporta i Sergi Barjuan

¿Què defensa Laporta sobre la "comunicació amb Xavi"?

"Durant la campanya ja hi vaig parlar. La comunicació entre nosaltres mai s'ha trencat i la nostra relació no es va refredar. [A l'estiu] A Xavi sí que li vaig comentar que el Ronald, que és un mite, es mereixia poder complir el seu contracte. Potser hauria d'haver pres la decisió de destituir-lo abans, però crec que Koeman es mereixia aquest marge", ha explicat també, tot i que a l'estiu ja es va prendre quinze dies de "reflexió" per substituir-lo. I, de fet, durant la campanya també va preferir no mullar-se gaire sobre el terrassenc, malgrat negar avui que la seva relació s'hagués refredat: "A Xavi no el veia com a general manager [una opció vista amb bons ulls per la candidatura de Víctor Font] i ja vam sondejar entrenadors al seu moment, però insisteixo, volíem donar un marge de confiança a Koeman".

Laporta sí que ha admès que potser havia fet tard a l'hora de prendre la decisió de substituir definitivament Koeman: "Potser ho hauria d'haver fet abans. Assumeixo la responsabilitat de no haver-ho decidit abans. És una qüestió opinable, però pensàvem que Koeman es mereixia un marge de confiança. Vaig preferir veure les coses positives... Hem guanyat alguns partits, però ara ja havíem entrat en una deriva molt perillosa". El president també ha defensat que "l'equip s'havia allunyat de l'estil". "Volem recuperar les essències, tot i que és cert que el futbol evoluciona. Volem fer un futbol espectacular, de domini de la pilota, amb una pressió màxima quan la perdem... Ja ho deia Cruyff, que preferia guanyar 6-5, però guanyant, eh! Això és el que volem. Ja ho vam fer, això, i ho volem tornar a fer", ha valorat també Laporta, tot i el delicat rumb de l'equip: "Demanem intensitat, disciplina, entrega, respecte, sentit de la responsabilitat, alegria..."

Sergi Barjuan, remei temporal

Sergi Barjuan, tot i ser en un segon pla, també ha pres la paraula. "Destaco la intensitat i la qualitat del que he vist en els primers entrenaments. La manera de jugar no variarà, però hem treballat alguns conceptes tàctics que ens poden oferir solucions. Podem ser més verticals. Però la primera cosa que vull és que torni l'alegria, que això es vegi al camp", ha dit el tècnic interí, que també ha volgut dedicar unes paraules de comiat a Koeman. "Penso que la plantilla és bona. Sempre es pot millorar, sí, però és bona. El Ronald ho ha intentat... Però penso que hi ha plantilla per assolir els objectius que volem", ha afegit Laporta. Albert Capellas va ser una opció també per a la banqueta del primer equip. En canvi, Jordi Cruyff, amb una estreta relació amb Koeman, sempre havia rebutjat aquesta possibilitat.

stats