BARÇA
Esports 19/12/2016

Per què no signa Laporta el pacte per acabar amb l'acció de responsabilitat?

Darrere els moviments d'uns i altres hi ha una lluita pel relat i una forta càrrega simbòlica

Albert Llimós
2 min
Laporta  demana que l’assemblea tombi Bartomeu

BarcelonaAquest diumenge, a l'assemblea, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va allargar la mà als sis exdirectius que no s'han adherit al pacte promogut per la junta per aturar l'acció de responsabilitat. "El club està obert a seguir parlant", va dir davant dels compromissaris, i va llançar un missatge de complicitat als exdirectius quan va remarcar que en aquest procés no hi haurà "vencedors ni vençuts". Bartomeu busca la pau, però evita que els seus moviments es llegeixin com una derrota.

Les paraules de Bartomeu, tal com va explicar el mateix diumenge l'ARA, no han canviat de moment l'escenari previ a l'assemblea. Els sis exdirectius –Joan Laporta, Rafael Yuste, Maria Elena Fort, Xavier Bagués, Josep-Ignasi Macià i Xavier Sala i Martín– no volen cap pacte. Volen, simplement, que el Barça retiri el seu recurs a la sentència de primera instància que va determinar el 2014 que el mandat de Laporta no va acabar amb pèrdues. "Ells van ser els que van presentar la demanda, ells han de fer el primer pas", explica un dels exdirectius. "La pilota és a la teulada de Bartomeu", afegeixen. Així de simple –expliquen–, si el Barça retira el recurs a tots els 17 exdirectius –no només als 11 que van signar el pacte–, ells faran el mateix amb les impugnacions que van presentar a la sentència. Només d'aquesta manera s'acabarà l'acció de responsabilitat iniciada el 16 d'octubre del 2010 pel president Sandro Rosell. Llavors sí, la carpeta estarà tancada del tot.

Si aquests fets no es donen durant els pròxims dies, abans del dia 12 de gener, el procés s'allargarà quatre o cinc anys més, ja que podria acabar al Tribunal Suprem. Hi hauria però, una segona oportunitat per aturar el cas: que cap de les dues parts presenti recurs a la sentència de l'Audiència de Barcelona. En tot cas, és imprescindible l'acord de totes i cadascuna de les parts. El motiu, que els 17 exdirectius, tot i guanyar en primera instància, no van acabar satisfets amb la resolució del jutge José Manuel Martínez Borrego i van presentar impugnacions. Si no ho haguessin fet, el Barça en tindria prou amb retirar el recurs. Però, un cop hi va haver impugnació dels demandats, també es necessita que retirin els seus escrits. Tots.

Es tracta, doncs, d'una qüestió amb un fort simbolisme. Si hi ha pacte, no hi ha ni "vencedors ni vençuts". En canvi, si és el Barça qui fa el gest retirant el recurs –segons els exdirectius–, la junta de Bartomeu està reconeixent implícitament que ells van iniciar el procés i es van equivocar. "No hi ha res a pactar, perquè no vam fer res malament", sentencien.

stats