WATERPOLO FEMENÍ
Esports 27/03/2016

L’Espanya de Miki Oca serà als Jocs Olímpics

La generació daurada del waterpolo català repetirà presència després de la medalla de Londres 2012

Gonzalo Romero
3 min
L’Espanya de Miki Oca serà als Jocs Olímpics

BarcelonaLa selecció espanyola de waterpolo femení participarà en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016. Les jugadores de Miki Oca van aconseguir ahir el bitllet classificatori superant Holanda als quarts de final del preolímpic (10-7). “Ha sigut el més dur de tota la història. Són molts anys de feina que es resumeixen en un partit, en què lluites per agafar una plaça”, va destacar el seleccionador, satisfet, després del partit a vida o mort a l’aigua de Gouda. La millor generació catalana i estatal del waterpolo femení, amenaçada per la derrota i l’eliminació, va encarrilar el xoc amb un parcial inicial de 4-0. Ni la duresa de les holandeses, ni el potencial col·lectiu visitant. L’element que va desequilibrar la igualtat entre els equips que van protagonitzar les semifinals de l’últim Campionat d’Europa i la final del 2014 van ser els sis primers minuts de joc. Dos doblets de les golejadores Pilar Peña (2) i Judith Forca (3) van trencar els esquemes de les taronges, acostumades a marcar el ritme a partir de la seva defensa i de les accions al contraatac.

Feina feta i lleu patiment

L’ambient educadament hostil de la piscina dels Països Baixos va tornar a agafar força amb les dianes de Sabrina van der Sloot i Vivian Sevenich (4-2). A partir d’aquí, intercanvi de cops entre els dos combinats en forma de parcials 2-2, tres en total. “Estem molt satisfets de l’esforç i la feina que han fet les noies. Han tingut la força, la passió, el cap i la veterania per tirar endavant aquest repte. Han estat de deu”, va apuntar Oca, conscient de la dificultat de gestionar els nervis i l’avantatge en aquest escenari. La falta d’encert en les accions de superioritat numèrica va ser un llast que van arrossegar les vermelles i que les va privar de tenir el domini absolut del xoc. La història era cíclica. Espanya atacava i les esportistes dirigides per Arno Havenga reaccionaven. Així, Laura López i Maica García tornaven a crear avantatge i Yasemin Smit maquillava el marcador al descans. Laura Ester Ramos i la seva aportació sota pals van evitar que aquesta tònica general es trenqués. La portera va donar aire a les seves companyes, a vegades excessivament nervioses en els moments més calents. Amb aquest escenari, Holanda va intentar pescar en un anàrquic últim quart. Maud Megens, Nomi Stomphorst, Van der Sloot i Smit contestaven els gols de Roser Tarragó i Forca i dibuixaven un final amb el resultat de 8-7. El talent individual d’Espanya i el seu potencial des de la posició de boia van acabar decidint amb dues dianes més de Tarragó i López. “Hem tingut molta seguretat en el nostre joc. Hem demostrat que si estem al nostre nivell podem competir contra qualsevol”, va comentar Oca.

Tot comença amb els Estats Units

Ja classificades, les estatals, amb 7 nedadores del Club Natació Sabadell, intentaran repetir medalla a Rio de Janerio després de la plata de Londres 2012. La preparació comença avui amb les semifinals del preolímpic contra els Estats Units, que ja va batre Espanya a la fase de grups (16.00 hores). “Ara hem d’aprofitar els dos partits que queden per començar a pensar en el torneig d’aquest estiu. Les nord-americanes són un equip molt potent i que no perdona. Han guanyat les franceses per 19-0. El resultat parla per ell mateix. La seva defensa és molt dura”, va analitzar l’exjugador. Les d’Adam Krikorian, i Rússia i Itàlia, que s’enfrontaran en l’altre semifinal (17.45 hores), van aconseguir una plaça olímpica i es van sumar a les ja classificades seleccions d’Hongria, la Xina, Austràlia i el Brasil.

stats